Z ekologického podnikatele životním koučem. Jak Montano zpronevěřil miliony

Roberto Montano zpronevěřil 10 milionů dolarů z lesnického projektu podporovaného americkým investičním fondem. Poté se deset let skrýval v Nikaragui.

Roberto Montano představil svůj investiční projekt v oblasti lesnictví jako způsob, jak trvale těžit kvalitní teakové dřevo v Guatemale a zároveň pomáhat v boji proti odlesňování. Američtí prokurátoři však v obžalobě potvrdili, že Roberto Montano z projektu zpronevěřil 10 milionů dolarů.

Věci se zvrtly poté, co přesvědčil investiční fond Global Forest Partners LP se sídlem v New Hampshire, aby utratil 75 milionů dolarů z veřejných penzijních peněz, které měl pod správou, na dřevařské projekty, které Montano prezentoval.

Federální žalobci v USA tvrdí, že začal peníze fondu vytahovat na své vlastní projekty. Nakonec se podle žalobců ztratilo zhruba 10 milionů dolarů, a poté, co ho Global Forest Partners konfrontovala, Montana uprchl. Deset let žil pod falešným jménem a pracoval jako životní kouč a instruktor jógy v malé rybářské vesnici v Nikaragui..

Koncem loňského roku FBI Montana dolapila jako guatemalského státního příslušníka, kterému je nyní 58. Po vydání se přiznal k podvodu. Byl odsouzen na 5 let ve federálním vězení.

„Montano aktivně vedl svého klienta k přesvědčení, že investuje zodpovědně. Ale jak jeho lži pokračovaly a ztráty se zvyšovaly na 10 milionů dolarů, pustil se do krytí a snažil se utajit tento ohromující podvod útěkem z USA,“ řekla Jodi Cohenová, zvláštní agentka odpovědná za bostonskou kancelář FBI. "Jednoduše řečeno, tento případ je o chamtivosti a vážném zneužití důvěry," dodala. 

Global Forest Partners začala investovat do Montanových projektů v roce 2007, nejprve načerpala 40 milionů dolarů a nakonec mu poslali dalších 35 milionů dolarů. Brzy po začátku spolupráce začal Montano hrát s penězi hru.

Nejprve přesunul peníze z účetnictví své dřevařské společnosti, aby splatil své dluhy a financoval další ekologické projekty, na kterých se podílel. Když zkrachovaly i ty, začal si brát hypotéky – aniž by o tom komukoli řekl – na nemovitosti, které pro společnost spravoval a dřevařský projekt, aby pomohl zaplnit díry v jeho rozvaze.

Žalobci tvrdí, že také začal pobírat rozvojové dotace vyplácené guatemalskou vládou. V roce 2014 společnost Global Forest Partners ve zprávě přiznala, že dřevařská společnost nebyla schopna provádět výplaty. Investiční fond tehdy telefonoval Montanovi do bytu, který vlastnil v Miami, aby zjistil, co se děje.

Během hovoru přes Skype Montano přiznal, že na začátku projektu zpronevěřil malou částku peněz a poté se věci podle soudních spisů vymkly kontrole. „Montano popsal problém jako ‚obrovský‘ a ‚věc, kterou udělal‘ jako ‚velmi děsivou‘,“ uvádí se v přísežném prohlášení FBI, které cituje z přepisu hovoru přes Skype, který měl Montano s investičním fondem v roce 2014.

„Montano dále přiznal, že ‚uvařil knihy‘, aby zakryl své nezákonné transakce,“ napsali vyšetřovatelé. Montano řekl, že poletí do kanceláří fondu v Libanonu, poblíž Dartmouth College, aby o této záležitosti dále diskutoval. "Pokud budu muset jít do vězení, půjdu do vězení," řekl podle soudních spisů.

Místo toho Montano odletěl zpět do Guatemaly. Když tamní policie signalizovala, že se ho chystají obvinit, Montano zmizel a uprchl do Nikaraguy, kde si změnil jméno na Alberto Yardi. Na veřejnosti se objevil jako životní kouč a instruktor jógy v malé rybářské vesnici na tichomořském pobřeží země.

Tam žil tiše deset let a rozvíjel obchod s distribucí biopotravin pro venkovské komunity, než FBI dostala tip, kde se Montano skrýval.

Čtěte také: 

Nová doba. Kryptoměny hýbou americkou politikou

Znovuzrození giganta? Zuckerberg říká, že Facebook je opět cool

Vyhraj volby, můžeš vše. Agrofertizace po vzoru Ficova systému je stále živou

Montano, vyčerpaný životem na útěku, kontaktoval americkou ambasádu a řekl, že se setká s agenty FBI na letišti v Managui, hlavním městě Nikaraguy. Souhlasil s návratem do USA a po přistání v Miami na konci roku 2023 byl zatčen. Tam agentům předal pětistránkové písemné přiznání, jehož první dvě věty zněly: „Jsem vinen. Zneužil jsem důvěru do mě vloženou."

V soudním podání žádajícím soudce o mírnější trest Montanův veřejný obhájce Behzad Mirashem tvrdil, že jeho klient měl dobré úmysly, ale udělal řadu velmi špatných rozhodnutí.

"Všechny jeho projekty, o které se v tomto případě jedná, byly legitimními podniky prosazujícími žádoucí sociální cíle, včetně ekologického zemědělství a ochrany lesů. V tomto případě vyrazil s nejlepšími úmysly, bez jakéhokoli podvodného úmyslu. Ale když jiné projekty selhaly, dopustil se vážné chyby v úsudku,“ napsal Mirashem soudci.

Prokurátoři uznali, že Montano mohl zůstat v Nikaragui na neurčito, místo aby se vrátil k trestnímu stíhání, protože vztahy mezi vládou této země a USA jsou napjaté. Ale také konstatovali, že se mohl vydat už dávno.

"Místo toho uprchl ze Spojených států do Guatemaly. A poté, co Guatemalci zahájili vlastní trestní řízení, uprchl do Nikaraguy. Skrýval se téměř deset let,“ napsali žalobci.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Pokud považujete texty Biztweetu za přínosné, věnujte jakýkoliv dar na Číslo účtu 1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP

Platforma Independence sleduje hrozby nezávislosti a demokracie v zemích V4 a Pobaltí

Pokud považujete texty projektu Independence za přínosné, staňte se patronem projektu