Terns Pharmaceuticals boduje s lékem na hubnutí a akcie rostou

Akcie společnosti Terns Pharmaceuticals vzrostly o 26 % krátce poté, co firma zveřejnila pozitivní výsledky testu léku na hubnutí.

Společnost uvedla, že počáteční fáze pokusu o její léčbu obezity ve formě pilulek dosáhla statisticky významného úbytku hmotnosti až 5,5 % za 28 dní.

Nové léčivo s pracovním označením látky TERN-601 ukazuje na výrazné výsledky srovnatelné pouze s výsledky léků na hubnutí v injekční formě. V případě podobných úbytků na váze v pilulkové formě je možné očekávat velkou poptávku konzumentů. 

Přibližně 67 % účastníků ztratilo 5 % nebo více své výchozí tělesné hmotnosti při nejvyšší dávce. Na základě počátečních známek účinnosti, snášenlivosti a výrobní škálovatelnosti léčivo TERN-601 ukazuje potenciál stát se lídrem trhu, tvrdí generální ředitelka Terns Pharmaceuticals Amy Burroughs. Firma už připravuje druhou fázi testování.

TERN-601 má vlastnosti, „které umožňují trvalé pokrytí cíle a plochou křivku rozpadu, což nám v této studii umožnilo podávat tolerovatelné vysoké dávky jednou denně,“ řekla Burroughs.

Hlavní lékař Emil Kuriakose uvedl, že lék byl ve studii dobře tolerován, přičemž nežádoucí gastrointestinální příhody odpovídaly třídě stejně účinných látek působících na receptor GLP-1 a všechny byly mírné až střední závažnosti.

"Důležité je, že TERN-601 měl nevýznamné bezpečnostní nálezy bez klinicky významných změn jaterních enzymů, vitálních funkcí nebo EKG v jakékoli dávce," řekl Kuriakose.

Čtěte také:

Český výrobce krmiv Vafo Group ovládl rakousko PetCo

Na vlně růstu AI se veze také UiPath. Zahajuje zpětný odkup akcií

Hledáte alternativy Nvidia šílenství? Raketovou trajektorii opisuje také Marvell

Lékař uvedl také, že lék má čtyři vlastnosti, které řídí klinický profil, který vykazuje největší úspěch při nejvyšší dávce 740 mg. "První dva jsou nízká rozpustnost a vysoká propustnost střeva, což má za následek pomalé rozpouštění a prodlouženou absorpci po celé délce gastrointestinálního traktu," řekl.

Tento účinek se stává výraznějším při vyšších dávkách, což umožňuje trvalé 24hodinové pokrytí. Třetí vlastností je „podstatně vyšší koncentrace léčiva a doba setrvání ve střevní tkáni ve srovnání s plazmou,“ dodal Kuriakose.

Očekává se, že Terns také zveřejní údaje z fáze 1 studie své léčby TERN-701 pro chronickou myeloidní leukémii nebo CML, která získala označení pro vzácná onemocnění od Food and Drug Administration.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Pokud považujete texty Biztweetu za přínosné, věnujte jakýkoliv dar na Číslo účtu 1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP