Akcie Berkshire v poklesu, který nezazamenaly 15 let. Legenda rekonstruuje portfolio

Berkshire Warrena Buffetta zaznamenala začátkem září 2024 pokles osm dní po sobě. Něco takového nepamatuje 15 let.

Neustálé rostoucí trajektorie legendární investiční firmy, která se dostala až na tržní kapitalizaci 1 bilionu amerických dolaru se zdá se zastavila, když na konci třetího čtvrtletí 2024 akcie firmy přešlapovaly na místě a dostaly se dokonce k nebývalému poklesu osm dní po sobě. Takovou fázi zažila firma naposled před 15 lety. 

Pod pokles se podepsala také zpráva, že jeden z vrcholných manažerů Berkshire Hathaway Ajita Jaina prodal část akcií ve firmě za 139 milionů dolarů. Vedoucí pracovníci prodávají akcie z mnoha důvodů, ale investoři se někdy dívají na cenové úrovně, za které prodávají, jako na ocenění akcií. Cena za kterou Jaina prodával naznačovala, že externí obchodníci ve svých odhadech možná nadhodnocují cenu akcie Berkshire. 

Analytici však upozorňují, že zatím nevidí důvod k panice. Poukazují na rozdíl vývoje hodnoty u akcií typu A a B, ale také na to, že Berkshire před osmidenným poklesem zaznamenávala prakticky neustálý růst. Svou roli údajně hraje také operace převodů mezi akciemi typu A a B, kterou chtěla Berkshire dosáhnout tržní kapitalizace bilionu dolarů.

Berkshire se stal teprve osmou americkou společností, která kdy dosáhla tohoto úspěchu, i když ocenění společnosti se od té doby stáhlo pod úroveň 1 bilionu dolarů.

Berkshire v poslední době rekonstruuje portfolio - pokračuje třeba ve snižování podílu v Bank of America Corp. Ve druhém čtvrtletí získala podíl ve společnosti Ulta Beauty.

Analytik Edward Jones James Shanahan koncem srpna 2024 poznamenal, že Berkshire uvolnila téměř 98 miliard dolarů v akciích, většinou sestávajících z akcií Apple Inc., během první poloviny roku, přičemž za tu dobu nakoupila akcie zhruba za 4 miliardy dolarů.

Čtěte také:

Terns Pharmaceuticals boduje s lékem na hubnutí a akcie rostou

Český výrobce krmiv Vafo Group ovládl rakousko PetCo

Na vlně růstu AI se veze také UiPath. Zahajuje zpětný odkup akcií

„Prodej akcií významně přispěl ke zvýšení držby hotovosti [Berkshire] na 277 miliard dolarů na konci června 2024,“ napsal Shanahan.

Společnost pokračovala v prodeji akcií i ve druhé polovině roku. „Na výročním zasedání generální ředitel Warren Buffett připisoval předchozí prodeje akcií [Apple] obavám z vyšších daní. Potenciál vyšších daňových sazeb v budoucnu by mohl být také důvodem, proč [Berkshire] od konce druhého čtvrtletí prodala více akcií," napsal Shanahan.

Shanahan si také myslí, že provozní společnosti Berkshire budou v budoucnu vykazovat silné zisky.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Máte zájem o informační zpravodajský servis z investičního prostředí, nebo analýzu trhu na klíč podle Vašich požadavků? Napište na kontakt@businesspr.eu

Pokud považujete texty Biztweetu za přínosné, věnujte jakýkoliv dar na Číslo účtu 1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP