Nová doba. Kryptoměny hýbou americkou politikou

Americkými volbami hýbe mimo jiné téma kryptoměn. Politické akční výbory pumpují stamiliony na ovlivnění veřejného mínění.

Politické akční výbory, tedy nezávislé organizace vybírající peníze donorů a podporující konkrétní kandidáty, nyní bojují na kolbišti kryptoměn. Stamilionovými dotacemi podporují kandidáty, kteří podporují nimi prosazovaný ekonomický přístup v oblasti alternativních měn.  

Například výbor Fairshake se zaměřuje na podporu fanoušků kryptoměn a zároveň oponuje kritikům kryptoměn. Tento politický akční výbor získal na volební cyklus v roce 2024 203 milionů dolarů.

To je více peněz než jakýkoliv jiný akční výbor. Mimořádně úspěšný je také Make America Great Again Inc., který podporuje republikánského kandidáta na prezidenta Donalda Trumpa. Pro rok 2024 má na podporu kontroverzního bývalého prezidenta 201 milionů dolarů. Třetí nejúspěšnější je Senate Majority PAC, který podporuje demokraty ve volbách do Senátu USA a získal 167 milionů dolarů.

Fairshake v březnu 2024 uvedl, že se plánuje zaměřit na ostře sledované senátní závody v Ohiu a Montaně, které pomohou určit, zda tuto komoru Kongresu ovládnou demokraté nebo republikáni.

Fairshake bude zobrazovat reklamy proti úřadujícímu demokratickému senátorovi Sherrodu Brownovi z Ohia, který často zaujímá skeptický postoj k virtuálním měnám jako je bitcoin. Čelí republikánskému vyzyvateli Berniemu Morenovi, obchodníkovi s auty, který se stal kryptopodnikatelem.

Fairshake brojí také proti úřadujícímu demokratickému senátorovi Jonu Testerovi z Montany, s neutrálním postojem ke kryptoměnám. Jeho republikánský vyzyvatel, podnikatel a politický nováček Tim Sheehy je podporovatelem kryptoměn. Sheehy na sociálních sítích včetně placené reklamy označuje kryptoměny za budoucnost financí.

Na tento tlak kryptolobby jsou nuceni reagovat také politici kritizující kryptoměny. Třeba senátor Tester v květnu 2024 hlasoval pro zrušení pokynů Komise pro cenné papíry, které podle kritiků způsobily, že je pro finanční instituce příliš nákladné poskytovat úschovu digitálních aktiv svých klientů. 

Testerův posun přichází poté, co Fairshake utratil 10 milionů dolarů, aby pomohl porazit demokratického kandidáta v březnových primárkách amerického Senátu v Kalifornii. Kandidátka - kalifornská zastupitelka Katie Porter, po své prohře řekla, že čelila „náporu miliardářů, kteří utráceli miliony za zmanipulování těchto voleb“.

Fairshake například získal 45,5 milionu dolarů od společnosti Coinbase. 45 milionů věnovala výboru společnost Ripple Labs. Investoři zabývající se rizikovým kapitálem a kryptoměnami Marc Andreessen a Ben Horowitz věnovali výboru 44 milionů dolarů. Další dary přišly od Jump Crypto - 15 milionů dolarů a dvojčat Camerona a Tylera Winklevoss - 5 milionů dolarů. To vše nasvědčuje, že podnikatelé v krypto byznysu napnuli síly k ovlivnění politiky. Od té je do velké míry závislá budoucnost jejich impérií s nesmírným potenciálem. 

Čtěte také: 

Znovuzrození giganta? Zuckerberg říká, že Facebook je opět cool

Vyhraj volby, můžeš vše. Agrofertizace po vzoru Ficova systému je stále živou

Vietnamská ekonomika láká investice. Po propadu se očekává růst

Fairshake pomohl porazit dalšího demokratického zákonodárce v náročných primárních volbách, protože utratil 2 miliony dolarů na to, aby se postavil proti newyorskému poslanci Jamaalu Bowmanovi. Výbor a jeho přidružené společnosti – nazývané Protect Progress a Defend American Jobs – také vynaložily prostředky na podporu řady kandidátů Republikánské i Demokratické strany, například vyplácením více než 2 milionů dolarů na pomoc kandidátovi Demokratů Shomari Figuresovi z Alabamy, který je ke kryptoměnám přátelský.

Většina prostředku Fairshake je pořád na jeho účtech a musí je letos minout. Předpokládá se proto, že kryptolobby v stamilionech zasáhne do nadcházejících prezidentských voleb. 

V tiskové zprávě Fairshake uvedl, že peníze „věnuje postupujícím lídrům, kteří jsou připraveni prosazovat inovace a orientovat se ve složitosti odpovědné regulace v digitálním věku“. V květnu 2024 Sněmovna schválila návrh zákona, jehož cílem je vytvořit nový režim zveřejňování a registrace pro společnosti s digitálními aktivy, včetně udělení primární odpovědnosti za regulaci odvětví Komisi pro obchodování s komoditními futures. Návrh zákona však čelí dlouhým sporům v Senátu, kde zákonodárci vytvořili svá vlastní kryptoregulační opatření.

Coinbase i Ripple v současné době bojují se žalobami, které proti nim podal regulátor s obviněním společností z nezákonného prodeje cenných papírů veřejnosti bez registrace u agentury.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Pokud považujete texty Biztweetu za přínosné, věnujte jakýkoliv dar na Číslo účtu 1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP

Platforma Independence sleduje hrozby nezávislosti a demokracie v zemích V4 a Pobaltí

Pokud považujete texty projektu Independence za přínosné, staňte se patronem projektu