Vietnamská ekonomika láká investice. Po propadu se očekává růst

Ekonomika Vietnamu se pro některé investory stává ekonomickým rivalem Číny. Po politických turbulencích některé sektory vykazují výrazný růst.

Země s 99 miliony obyvatel, která se ukázala jako ekonomický tygr a výrobní rival Číny, je založena na klidných, i když neprůhledných vztazích v rámci své komunisticko-pragmatické mocenské elity. To se však na jaře 2024 změnilo. Vietnamský prezident a předseda parlamentu během posledních dvou měsíců náhle rezignovali kvůli podezřením z nevhodného chování.

Nový prezident Vo Van Thuong přiznal „nedostatky, které negativně ovlivnily pověst strany a státu“, uvádí oficiální prohlášení po jeho jmenování koncem března 2024. Burzovně obchodovaný fond VanEck Vietnam během následujících tří týdnů klesl o 15 %.

Investoři se obávají, že bývalý lídr Nguyen Phu Trong, generální tajemník vietnamské komunistické strany, by mohl následovat příkladu čínského prezidenta Si Ťin-pchinga a odstraňovat rivaly tak, aby vytvořil kvazidiktaturu. Podle Gregoryho Polinga, ředitele programu pro jihovýchodní Asii v Centru pro strategická a mezinárodní studia (CSIS) jde o zbytečnou obavu. 

80- letý Trong je údajně nemocný. Příští generace aparátčíků, kteří soupeří o nástupnictví, jsou rozděleni podle zájmů, nikoli podle ideologie. „Otázka komunismus versus kapitalismus byla vyřešena před 15 lety,“ tvrdí.

Hospodářský růst Vietnamu by se měl také proto letos vrátit na 6% po poklesu na 5% v roce 2023 v důsledku oslabení globálního obchodu. Návštěva prezidenta Joe Bidena ve Vietnamu na podzim 2023, po níž následovala investice 250 milionů dolarů od americké technologické firmy Nvidia do vietnamských výrobních kapacit potvrdily snahu vietnamské ekonomiky propojovat se s globálními trhy. „Vietnamský talent se výjimečně hodí pro sektor polovodičů a umělé inteligence,“ řekl tehdy generální ředitel Nvidie Jensen Huang.

To vše znamená výhodné nabídky v podhodnocených vietnamských akciích, říká Vlad Byalik, portfolio manažer akcií rozvíjejících se trhů ve společnosti Ariel Investments. „Klíčové motory růstu Vietnamu jsou velmi robustní a jejich ocenění je pro vybrané společnosti docela rozumné,“ říká.

Jedním z nejatraktivnějších burzovních artiklů je FPT, průkopník služeb informačních technologií, který začíná globálně konkurovat indickým outsourcerům. Jeho inženýři a akcie jsou levnější než známější rivalové z Bangalore (Indie), tvrdí Byalik. "FPT se obchoduje s 30% až 50% slevou s mnohem lepším růstem," říká. Optimismus panuje také u titulu Mobile World Investment - maloobchodního řetězce, který expanduje ze své základny v elektronice do potravin. Akcie obou společností letos vzrostly o zhruba 40 %.

Andrew Brudenell, vedoucí portfoliový manažer pro hraniční trhy ve společnosti Ashmore Group, vidí dva Vietnamy. Drží se stranou od společností orientovaných na spotřebitele, které se po loňském zpomalení stále potýkají s potížemi a zaměřuje se na tituly spojená s neutuchajícími zahraničními investicemi. To znamená lov specializovaných populací napojených na přístavy nebo průmyslové parky. Akcie předního provozovatele přístavů Gemadept se za poslední rok vyšplhaly o polovinu.

Čtěte také: 

Češi mají v poměru k platu čtvrté nejvyšší výdaje na zdravotní péči na světě

Kontakty, byznys, ale také nábor agentů. Kdo z české a slovenské elity studoval na MGIMO?

Povyk kolem AI může destruovat akcie technologických firem. Říká anti hedge investor

Čistky ve vietnamských elitních kruzích spojené s korupcí mají „mrazivý efekt“ na nižší vietnamské úředníky, což zdržuje zásadní zlepšení infrastruktury, říká Poling z CSIS. „Nikdo nechce podepsat papír ke schválení projektu,“ dodává.

Politická patová situace, která může klidně trvat až do stranického sjezdu za dva roky, by také mohla oddálit důležité regulační upgrady pro bankovnictví a nemovitosti – sektory vysoce náchylné ke krizím a skandálům. Magnátka Truong My Lan byla minulý měsíc odsouzena k trestu smrti poté, co podvedla banku, kterou ovládala.

„Mou hlavní obavou o Vietnam zůstává nedostatečná transparentnost bank a developerů nemovitostí,“ říká Alison Graham, hlavní investiční ředitelka Voltan Capital Management.

Vietnamský ekonomický zázrak však zatím zůstává z velké části nedotčen. „Raději byste byli Vietnamem než jakoukoli konkurenční ekonomikou,“ říká Poling.

 

Zdroj: Barron's

Tomáš Lemešani

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Pokud považujete texty Biztweetu za přínosné, věnujte jakýkoliv dar na Číslo účtu 1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP