Znovuzrození giganta? Zuckerberg říká, že Facebook je opět cool

Je Facebook opět cool? Meta říká, že mladší uživatele přitahuje Marketplace a Skupiny.

Nedávné údaje z Meta naznačily, že více než 40 milionů mladých dospělých v USA a Kanadě jsou každodenními aktivními uživateli Facebooku, což je nejvíce od roku 2020.

Spoluzakladatel a generální ředitel společnosti Meta Platforms Inc. Mark Zuckerberg říká, že Facebook se stal mezi mladými lidmi opět cool. Nyní se společnost musí ujistit, že si je udrží.

„Za posledních několik čtvrtletí jsme zaznamenali zdravý růst v používání aplikací mladými dospělými v USA a Kanadě a viděli jsme, že produkty jako Groups a Marketplace zaznamenaly mimořádný zájem u mladých dospělých,“ řekl Zuckerberg. Čísla jsou v rozporu s aktuálním obrazem aplikace, který říká, že na Facebooku jsou jen starší lidé.

Služby Mety denně používá 40 milionů Američanů a Kanaďanů ve věkovém rozpětí od 18 do 29 let. Forrester Research uvedla, že ve svém ročním spotřebitelském srovnávacím průzkumu zjistila, že 46 % dospělých z generace Z v USA uvedlo, že používají Facebook alespoň jednou týdně, což představuje meziroční nárůst o tři procentní body po poklesu o pět procentních bodů.

„Nárůst lze částečně připsat rostoucímu využívání funkce Marketplace na Facebooku a skutečnosti, že nejstarší lidé z generace Z mají nyní 27 let,“ uvedl analytik Forrester Mike Proulx.

Jen před dvěma lety byl gigant sociálních médií nafouknutou společností a analytici varovali před rostoucí konkurencí Facebooku a Instagramu ze strany čínského TikToku. Instagram však odpověděl nástrojem Stories a Facebook nabízí krátké úryvky videa.

Jednoduché používání Facebook Marketplace k nákupu sortimentu všeho druhu pomohlo zvýšit popularitu sociální platformy obecně, ale otázkou je, zda mladší generace zůstane na stránce poté, co službu Marketplace využije.

Čtěte také:

Slovenská vláda a televize TA3 legitimizují českou antisystémovou lobby

Vyhraj volby, můžeš vše. Agrofertizace po vzoru Ficova systému je stále živou

Vietnamská ekonomika láká investice. Po propadu se očekává růst

Marketplace se stala populárnější než Craigslist částečně proto, že spotřebitelé mohou vidět recenze prodejců a jejich profily. Zuckerberg řekl, že Marketplace těžil z vylepšení produktů a silné poptávky po produktech z druhé ruky v USA.

Meta udělala velké pokroky také se svou nejnovější platformou sociálních médií Threads, která byla vyvinuta jako alternativa k Twitteru, nyní známému jako X. Zuckerberg řekl, že Threads se blíží 200 milionům uživatelů měsíčně, po silném začátku roku 2023 a rychlém náběhu na 100 milionů uživatelů.

Silný růst všech platforem Mety pomohl zmírnit potenciální ztrátu, kterou předpovídali někteří analytici z Wall Street, když Zuckerberg řekl, že plánuje nadále utrácet na kapitálovou infrastrukturu společnosti Meta a budovat její kapacitu pro AI.

Vedoucí pracovníci Meta varovali také před větším náborem v letošním roce s plány ukončit rok s větším počtem zaměstnanců než v roce 2023. Meta je jednoznačně v kurzu poté, co se zeštíhlila tak, jak to požadovala Wall Street a zaměřila se na rozvoj svých produktů.

Tomáš Lemešani

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Pokud považujete texty Biztweetu za přínosné, věnujte jakýkoliv dar na Číslo účtu 1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP