Vyhraj volby, můžeš vše. Agrofertizace po vzoru Ficova systému je stále živou

Agrofertizace moci se stala heslem politických oponentů Andreje Babiše. Pojem však poněkud lacině vystihuje skutečný a alarmující proces, kdy Babiš se svými mikromanažerskými manýry skutečně obsadil loajálními lidmi nejen politicky významná místa, ale prakticky vše co mělo na jeho osobu, politiku, nebo byznys vliv. Inspirován Ficovým Slovenskem zkoušel vybudovat vlastní válec. A tento nezdravý přístup koroduje těžce.

Andrej Babiš mohutně importoval lidi ze svého holdingu do důležitých funkcí ve státní správě. V našich končinách je bohužel rozšířené, že nová vláda obměňuje lidi předešlé garnitury za své, míra jakou to dělal Andrej Babiš však neměla obdoby. Nešlo jen o nejvyšší pozice, ale celé struktury nejen ministerstev, ale všech úřadů, se kterými přicházela jeho skupina Agrofert do styku. Sumárně nešlo o desítky, ale až stovky lidí. Ti mu pak pomáhali nastavovat pravidla tak, aby vyhovovala Babišovým politickým a podnikatelským cílům. 

Dalším perfidním specifikem takzvané agrofertizace moci bylo, že nominace na klíčové pozice pocházeli nejen z politického, ale zejména podnikatelského okolí Babiše samotného, nejednou šlo o lidi přímo ze struktur Agrofertu. 

Nominanti Babišových vlád byli známí zejména loajalitou, profesní kvality byli až na nižších příčkách kritérií. Kromě nastavování výhodných podmínek pro podnikatelské zájmy Babiše často pomáhali zatloukat jeho politické a podnikatelské patálie, případně si došlápnout na oligarchovy nepřátele.  

Příkladem může být šéf životní inspekce Erik Greuss, který společně s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem dělali vše možné i nemožné proto, aby na chemičku ze skupiny Agrofert nemohlo padnout podezření z otravy řeky Bečva. 

Čtěte také:

Vietnamská ekonomika láká investice. Po propadu se očekává růst

Češi mají v poměru k platu čtvrté nejvyšší výdaje na zdravotní péči na světě

Kontakty, byznys, ale také nábor agentů. Kdo z české a slovenské elity studoval na MGIMO?

Když byl Babiš nejen v tuzemsku, ale i mezinárodně terčem kritiky pro jeho střet zájmů, mohutně ho obhajoval, a to také na oficiální úrovni šéf Státního zemědělského investičního fondu Martin Šebestyán. Jeho úřad hájil Agrofert před Evropskou komisí a léta dotacemi mohutně finančně podporoval podnikání Babiše.  V managementu fondu seděli také poslankyně ANO Monika Oborná, poslanec a bývalý zaměstnanec Agrofertu Josef Kott, či bývalá členka představenstva Babišova holdingu Jitka Věková. 

Šéf Lesů ČR Josef Vojáček byl blízký Jaroslavu Faltýnkovi. On i i šéf Vojenských lesů Petr Král mohutně saturovali potřeby dřevařské části Agrofertu. Do managmentu ve Vojenských lesích patřila také Miroslava Ferancová, manželka poslance Milana Ferance. 

Šéf Finančního analytického útvaru Libor Kazda zas proslul “zaklekáváním” podnikatelů, kteří stáli v cestě Babišovým podnikatelským zájmům. Takových příběhů, kdy věrný manager plnil oligarchovi v čele vlády, co mu na očích viděl bychom však našli desítky, ne-li stovky.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Pokud považujete texty Biztweetu za přínosné, věnujte jakýkoliv dar na Číslo účtu 1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP

Platforma Independence sleduje hrozby nezávislosti a demokracie v zemích V4 a Pobaltí

Pokud považujete texty projektu Independence za přínosné, staňte se patronem projektu

 

Odemknout článek

Byznys Biztweet Byznys

  • 5 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb
Top

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu

Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem Biztweet Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem

Muj stát, moje firma

Oblíbené motto „řídit stát jako firmu“, které do české politiky přinesl fenomén Andreje Babiše, definuje změny, jimiž česká společnost prošla mezi lety 2013–2021. Populismus kombinován s politikou nenávisti přinesl na pozadí ekonomické konjunktury Andreji Babišovi nebývalou popularitu. Společnost zas nebývale rozdělil a přinesl řadu nevratných změn. Titul Můj stát, moje firma odhaluje skutečnou výši dotací, které pobírají firmy, jejichž konečným uživatelem výhod je Andrej Babiš, jejich neobvyklý úspěch v získávání veřejných zakázek či to, jak podnikatelské impérium oligarchy po jeho vstupu do politiky vzkvétalo. Kniha se věnuje také otázce konfliktu zájmů a stavu, kdy veřejné peníze slouží zájmům velkopodnikatelů. Osobitě sleduje zneužívání politicky získaných pravomocí či pokřivení konkurenčního boje a trhu jako takového. Každému čtenáři také lidsky vysvětlí, jak na tento stav doplácí život běžného občana. Pokud je náhod příliš mnoho, nejde o náhodu. A tou, zdá se, nebyl ani průnik oligarchy Babiše do české politiky. Ideálním načasováním dosáhl toho, co se žádnému jinému velkopodnikateli nepodařilo. Česko řídil jako firmu. Svou firmu.

Podpořte Biztweet Biztweet Podpořte Biztweet

Líbí se Vám skutečně odborná a skutečně nezávislá tvorba Biztweetu?  Na nezávislost se nehráme, nemáme skryté sponzory, majitele, ani dárce, kteří si kupují naši vstřícnost. 

Podporu v hodnotě 1000 CZK můžete provést v našem eshopu. Pokud chcete darovat více, stačí produkt Podpořte Biztweet naklikat v košíku opakovaně. 

Biztweet

JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH Biztweet JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH

Autoři této publikace zmapovali v rozsahu a hloubce, kterou snese pozornost každého člověka, nezávisle od jeho předešlých znalostí o historii, komplikovanou chronologii ukrajinského národa.

https://biztweet.cz/article/5369-jurij-felstinskij-michail-stancev-tomas-lemesani-ukrajina-v-plamenech

Rusko v plamenech Biztweet Rusko v plamenech

Kniha sleduje mimořádný příběh stojící za falešnými islamistickými útoky na Moskvu, které spustily ruskou invazi do Čečenska. Na základě série oficiálních prohlášení a znalostí Alexandra Litviněnka tato výjimečná kniha ukazuje, že k útokům islamistů vůbec nedošlo. Šlo o akci naplánovanou tajnou službou FSB s cílem dosadit Vladimira Putina na post prezidenta. Kniha také popisuje transformaci bývalé KGB v síť nových tajných služeb a způsob, jak tyto služby stvořily autoritativní režim v Rusku.

marketing@biztweet.cz

Rusko v plamenech

Golden Biztweet Golden

  • 10 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb