Slovenská vláda a televize TA3 legitimizují českou antisystémovou lobby

Slovenští vládní politici operují výsledky průzkumů agentury Sanep, které si objednává televize TA3. Agentura je dvorním mediálním partnerem antisystémových stran v Česku a mediálním partnerem ultrapravicového populisty Tomia Okamury.

Ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas), ale i další vládní představitelé navzdory jejich obvykle nenávistné rétorice vůči průzkumným agenturám, na přelomu května a června 2024 opakovaně citují výsledky průzkumů agentury Sanep. Zřejmě proto, že hlavně jeden z průzkumů agentury hovoří o tom, že až 56,3% dotázaných si myslí, že za atentát na premiéra Roberta Fica může pořádání protivládních demonstrací, ještě víc, že za střelbu mohou přímo opoziční politici. To koreluje s opakovaným obviňováním opozice ze strany vládních politiků.

Průzkumy agentury Sanep začala objednávat televize TA3. Tu vlastní majitel Parlamentních listů. V mnoha jiných médiích výsledky přebírají se stručným konstatováním, že jde o agenturu z Česka.

Pro lidi zkoumající antisystémové politické vlivy, či vlivy Ruska na českou politickou scénu je značka Sanep známá. A to hlavně pro partnerství s ultrapravicovým populistou Tomiem Okamurou, který je zase partnerem slovenských politických subjektů jako SNS.

Tomio Okamura vsadil při založení svého politického projektu Úsvit a následně SPD zejména na spolupráci s PR lobby a mediálními společnostmi zaměřujícími se na alternativní obsah. Alternativní ne v uměleckém slova smyslu, ale ve smyslu nerespektování etických principů žurnalistiky.

Důležitým finančním a propagačním partnerem xenofobních hnutí byla a je i výzkumná agentura Sanep. Agentura, za kterou stojí dlouhodobý obchodní partner hnutí SPD (Svoboda a přímá demokracie) Jan Fulín, patří mezi nejaktivnější průzkumové politologické společnosti v České republice. Výsledky však nesedí s výsledky jiných známých agentur a operuje nimi hlavně samotný Okamura či další antisystémoví politici.

Grafy od Sanepu tak díky atraktivitě oznámení končí v různých bulvárních, ale někdy i seriózních zprávách. Před volbami je firma pravidelně kritizována, že nahrává vybraným subjektům. Nerozhodnuté voliče podle kritiky odborníků často motivuje přemrštěnými výsledky vybraných kandidátů a opačně - snižuje čísla jejich politické konkurence. Toho lze dosáhnout nastavením metodiky průzkumu tak, aby odpovídal určitému vzorku lidí, či přizpůsobením anketní otázky tak, aby odpovídajícího motivovala odpovědět negativně vůči určité možnosti a kladně ve prospěch jiné možnosti.

Sanep společně s agenturami Focus, Médea a Phoenix nedodržovala pravidla českého Sdružení agentur pro výzkum trhu a veřejného mínění. To proto samo opakovaně varovalo před praktikami agentury Sanep, která je partnerem Svobody a přímé demokracie.

Sdružení mimo jiné kritizovalo, že Sanep pro výzkumy používá málo spolehlivé internetové dotazníky, které lze snadno změnit či ovlivnit jejich zásah. Potvrzeny jsou i případy průzkumů, při kterých byl neobjektivním způsobem ovlivňován kmen respondentů.

Proč je agentura ochotna riskovat své jméno si lze domýšlet na základě pohybů z účtu Svobody a přímé demokracie. Peníze ze strany Tomia Okamury proudí ke skupině firem, spojované právě se Sanepem. Další firma majitele průzkumové agentury - Jana Fulína - Play Net například inkasovala od Okamurovy strany za nejasně popsané PR služby těsně po volbách 7,4 milionu korun.

Ve společnosti Play Net je členem představenstva Radomír Pekárek. Ten v roce 2009 kandidoval na post generálního ředitele České televize. Sliboval rozsáhlé škrty zejména publicistických a zpravodajských programů. Později vlastnil konspirační portál prvnizpravy.cz.

Na peníze společnosti, která obchoduje s SPD, dohlížela v dozorčí radě i Daniela Tománková, která kromě podnikání v esoterice působí i v dalších firmách ovládaných Janem Fulínem. Dalším členem dozorčí rady byl Oldřich Zajíc, který byl šéfem agentury Sanep.

Čtěte také:

Zkušený profesionál Gašpar. Česká stopa slovenského čističe

Vyhraj volby, můžeš vše. Agrofertizace po vzoru Ficova systému je stále živou

Kontakty, byznys, ale také nábor agentů. Kdo z české a slovenské elity studoval na MGIMO?

Jan Fulín ovládal Play Net prostřednictvím společnosti Astro Capital. Z hlediska Astro Capital může být pro propojení s Tomiem Okamurem zajímavý fakt, že část akcií firmy je ve formě takzvaných kmenových akcií na jméno. Jejich majitel má právo na vyplácení dividendy, může však zůstat v anonymitě. Když se rozpadal první úspěšný politický projekt Okamuru – Úsvit – jeho spolustraníci ho obviňovali, že formou faktur za PR služby vyvádí z pokladny strany peníze.

Agentura Sanep sehrála významnou roli při úspěchu Tomio Okamury v počtu vystoupení na kontroverzní TV Barrandov Jaromíra Soukupa. Když Rada pro rozhlasové a televizní vysílání v Česku vyšetřovala, proč se tváře SPD opakují na obrazovkách TV Barrandov nepřiměřeně často, televize argumentovala, že hosty vybírá podle jejich aktuálních pozic v předvolebních průzkumech, přičemž využívala průzkumy Sanepu. Jan Fulín a Radomír Pekárek v minulosti spoluvlastnili TV Barrandov a vliv na obsah si udrželi i po nástupu Jaromíra Soukupa.

Podnikání antisystémových podnikavců a Tomia Okamuru mapuje ekniha Tomáše Lemešaniho Politika s.r.o.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Pokud považujete texty Biztweetu za přínosné, věnujte jakýkoliv dar na Číslo účtu 1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP

Platforma Independence sleduje hrozby nezávislosti a demokracie v zemích V4 a Pobaltí

Pokud považujete texty projektu Independence za přínosné, staňte se patronem projektu