Nehořlavá dvojka, aneb jaké kauzy ustálí Fico s Kaliňákem

Robert Kaliňák a Robert Fico čelili během dekády vládnutí na Slovensku mnoha skandálům, které by v jiných demokratických zemích vedly k odstoupení až pádu vlády. Kvůli jejich schopnosti odolávat kauzám se jim přezdívá i nehořlavá dvojka.

Dvojnásobní ministr vnitra (v roce 2024 zase ministr obrany) a trojnásobní premiér (v roce 2024 zase premiér) neměli pozice jisté nejen u kauzy, která ukázala na propojení policejních špiček a úřadu vlády na mafii. Během kariéry jejich židlemi zatřásla zhruba desítka třaskavých kauz. Všechny ustáli.

U Kaliňáka k nim patřila hned na začátku ministerské kariéry kauza Kovošrot. V bývalém státním podniku byla většinovým vlastníkem společnost Triangel Kapitál. Konkurzní správce sice vyhlásil veřejnou soutěž, ale první kolo zrušil. A to i přesto, že jeden zájemce nabídl za Kovošrot 51 milionů slovenských korun. V dalším kole prodal Kovošrot za 25 milionů korun firmě Krupp, jejímž jednatelem a tehdejším vlastníkem byl Kaliňák. Navzdory právním peripetiím se pak obviněním vyhnul.

Známá byla taktéž kauza "Bejby", ve které vyšlo najevo, že Kaliňák určoval novinářce z deníku Pravda, kterou oslovoval Bejby témata, o kterých měla psát. V kauze Hedviga zas Kaliňák obvinil z křivé přísahy Maďarku žijící na Slovensku, kterou napadli neonacisté. Případ řešily i maďarské soudy a Slovensko si za jednání vysloužilo mezinárodní ostudu. Tu si utrhlo i za kauzu, kdy byl v Irsku zatčen slovenský občan pašující bombu. Ukázalo se, že šlo nepovedené policejní cvičení a občanovi, který si za mřížemi v cizině užil své dala do batohu bez jeho vědomí výbušniny slovenská protiteroristická jednotka.

Podobných případů bylo více. Nejvýrazněji však Kaliňáka ohrozila kauza Bonaparte, ve které byl a pořád je podezírán z toho, že zametl pod koberec podvod svého obchodního partnera. Protesty v ulicích, bouře nevole ze strany opozice, médií a nevládních organizací i tlak na odstoupení ministra vnitra přišly v létě 2016.

Únos Vietnamce

Vietnamská tajná služba spáchala v roce 2017 zločin únosu občana země Trinh Xuan Thanha. Ten byl vysokým státním činitelem Vietnamské socialistické republiky, poté podnikatelem, který dostal ve Vietnamu doživotí za údajnou korupci. Utekl proto do Německa a požádal o azyl.

Proč o tom píšeme? Thanha příslušníci vietnamské tajné služby v Berlíně přepadli, naložili do auta a dotáhli na vietnamskou ambasádu. Následně byl odvezen do Bratislavy, kde byl zařazen do vietnamské delegace, která slovenským vládním speciálem odletěla do Moskvy. Odtud pak odletěl do Hanoje, kde je za mřížemi a jeho život podle všeho končí.

Vyšetřování úřadů v Německu, ale i svědectví policistů a diplomatů z německé a slovenské strany nasvědčovaly, že o celé akci věděl bývalý ministr vnitra Robert Kaliňák, který navíc záměrně lhal úřadům o složení posádky vládního speciálu. Na stav zbitého a zfetovaného uneseného pasažéra bylo vedení ministerstva vnitra upozorněno personálem ochranky i letiště. 

Nejvyšší vedení však mělo varování ignorovat, stejně tak to, že skutečný seznam cestujících neseděl s tým nahlášeným. Vietnamská tajná služba přitom vše naplánovala tak, aby celý únos navazoval na neobvyklé setkání ministra vnitra s vietnamskou delegací. Stejně tak není obvyklé, že Vietnamci použili slovenský vládní speciál, užívající v mezinárodní přepravě mimořádné bezpečnostní výjimky. 

Za únosem vietnamského podnikatele Trinh Xuan Thanha viděli slovenští vládní představitelé selhání německé strany. Obviňování ze selhání německé tajné služby i policie se stalo obhajovací praktikou tehdejšího ministra vnitra Roberta Kaliňáka, současného ministerstva i dalších vládních politiků.

Praktika, kterou se chtěli politici zbavit odpovědnosti za to, že komunistické zemi pomohli i falešnými údaji o letu vládního speciálu, zavléct do ciziny exulanta s právem pobytu v Schengenu, přerůstala v některých případech až do útoků. Například v pořadu O 5 minut 12 na veřejnoprávní RTVS velmi ostře označili za viníky únosu německé orgány vládní poslanci Ľuboš Blaha ze Směru i Karel Farkašovský z SNS. Autor tohoto textu byl v dané době v kontaktu s německým velvyslanectvím na Slovensku. To o taktice lidí kolem Kaliňáka vědělo, vyjadřovali však přesvědčení, že mezinárodní tlak donutí slovenskou policii případ vyšetřit. Německá strana k tomu dostala příslib také tehdejšího dočasného premiéra Petera Pellegriniho. A dostalo se jí poučení o tom, co o Pellegrinim lidé znalí jeho jednání věděli léta – jeho slovo nemá žádnou cenu. 

Směr i SNS případ zpochybňovaly i v dalších letech, až se v tom veřejnost nevyznala a policie, i když případ vyšetřila, narazila na zametení pod kobereček generální prokurátorem Marošem Žilinkou. Ten zastavení obvinění neodůvodnil nijak relevantně, ale udělal tak, v prvních dnech po svém nástupu na pozici hlavy prokuratury. K tématu poskytl také svůj do doby psaní této pasáže jediný mediální rozhovor. Jsou to čtyři roky. Je otázkou, co ho k tak rychlému, ojedinělému a výraznému kroku motivovalo.  

Německé úřady na rozdíl od slovenských případ objasnily a zločince, na které měli dosah odsoudili. Potvrdili také celou verzi o tom, že únos byl zorganizován s využitím součinnosti slovenského ministerstva vnitra. V kuloárech se dlouze mluvilo o tom, že Kaliňák získal za zneužití slovenské státní autority a spoluúčast na zločinu dva miliony eur. Pro právní jistotu nutno dodat, vzhledem k slovenskému stavu spravedlnosti, údajně. 

Bašternák

Gro podezření z kauzy Bašternák se skrývá ve složitých daňových podvodech. Ohrožení však z politického hlediska přišlo z jednoduché konstatace faktu. Kaliňák společně s bývalým ministrem financí a dopravy Jánem Počiatkem, který s Kaliňákem podniká a Robert Fico bydleli ve stejné budově – luxusní rezidenci Bonaparte vlastněné kontroverzním podnikatelem Ladislavem Bašternákem.

Právě na této adrese celý příběh začíná. Pozemek na Hradním vršku v Bratislavě získal developer ještě v roce 1997 za překvapivě nízkou cenu – 14 milionů korun, což bylo vzhledem k lokalitě výrazně pod tržním průměrem. Projekt výstavby komplexu Bonaparte doprovázely od počátku kontroverze. Kontroly ukazovaly na nedostatečnou finanční připravenost developera, technické nedostatky a zpoždění realizace výstavby. Ta se nakonec táhla více než deset let. Ani poté nebylo vše v pořádku. V roce 2011 se developer měsíce přetahoval se stavebním úřadem kvůli kolaudaci. Problémem byla rozloha projektu, která přesahovala schválená povolení. Nakonec však Bonaparte zelenou dostalo.

Problémy s výstavbou nijak neodradily exkluzivní klientelu, která se poté do Bonaparte nastěhovala. Dominovalo hlavně jedno jméno – Robert Fico. „Mohu jen říci, že byt splňuje základní podmínku, kterou měl pan premiér, a to velkou reprezentační halu – asi 170 čtverečních metrů – na přijímání zahraničních politických kolegů,“ řekl pro portál pluska.sk Ladislav Bašternák. Premiér tedy od roku 2012 bydlel v apartmá o rozloze 377 čtverečních metrů, se 101,5metrovou terasou a výhledem na Bratislavský hrad, Slavín, Kamzík i Petržalku.

Slovenská média poukázala na neobvykle výhodné nájemní smlouvy. Za zmíněný nadstandard Fico platil bez energií 2650 eur měsíčně. Bašternák do apartmánu premiéra dodal i luxusní nábytek, či drahé mramorové obklady. Přímo pod Slavínem, což je nejlukrativnější oblast pro bydlení na Slovensku, má vilu s pěti patry i sám Bašternák.

Bonaparte není jediným projektem podnikatele, který na sebe poutal velkou pozornost. Dá se říct, že jde o nechvalně známého developera černých staveb. Problémy měl třeba v roce 2004, kdy začal v bratislavské Tupého ulici stavět rozsáhlý projekt bez stavebního povolení. Nerespektoval ani výzvy městské části k zastavení stavby. Dokud nepřišly sankce, bytový komplex v hlavním městě stál a prodával byty. Na zmíněné adrese údajně vlastní jeden z bytů exministr obrany a regionální šéf Smeru Martin Glváč.

Podnikatel Bašternák je známý také svou vášní k luxusním automobilům. Svědčí o tom jeho četné přešlapy při řízení a vozový park, kterému kraluje limitovaná verze Bugatti Veyron. Spojuje se s tím i exces z roku 2012. Jak upozornil opoziční poslanec a pozdější šéf speciální prokuratury Daniel Lipšic, Bašternák byl v Bratislavě zadržen za rychlou jízdu právě luxusním Bugatti. Při udělování pokuty údajně Bašternák telefonoval na neznámé číslo, po čemž konajícímu policistovi zavolal jeho nadřízený a dal mu pokyn, aby zadržené vozidlo nechal být. Po příhodě zůstal přívlastek „náš člověk“.

Hlavní kontroverze, které vedení vládní strany Smer a Bašternáka spojuje, se ovšem týká podezření z daňových podvodů. Podnikatelova firma BL – 202 si měsíc po svém vzniku v roce 2012 uplatnila vůči státu nadměrný odpočet DPH za téměř dva miliony eur. Nárok na vratku měl vzniknout tak, že za necelých 12 milionů eur koupila sedm bytů od společnosti Rent and Wash. Slovenská „daňová kobra“ však zjistila, že ceny bytů byly nadhodnocené a Bašternákova firma za ně zaplatila mnohem nižší ceny. Ve stejném roce tato firma získala na vratkách dalších téměř šest milionů eur. Mechanismus přitom opět připomínal karuselový podvod.

Čtěte také:

Zkušený profesionál Gašpar. Česká stopa slovenského čističe

Vyhraj volby, můžeš vše. Agrofertizace po vzoru Ficova systému je stále živou

Olympijské hry v Paříži stály zhruba 8,2 miliardy dolarů

Přes upozornění ze strany kriminálního úřadu Finanční správy a Národní kriminální agentury Slovenské republiky firma fungovala dál. Kontrola Finanční správy pochybení nenašla a samotný předkladatel podnětu kontroly, „daňová kobra“ závěr zprávy nezpochybnil. Podle tvrzení opozičních politiků, nevládních organizací a některých médií mohli celý případ pod koberec zametat exministr financí a dopravy Počiatek a dlouholetý ministr vnitra Kaliňák.

To na Slovensku vyvolalo obrovské pozdvižení a tlaky na odstoupení Kaliňáka. Situace se vyhrotila ještě víc, když slovenská policie zadržela asistenta opozičního poslance za SaS Filipa Rybaniče. Obvinili ho z ohrožení bankovního tajemství. Jako zaměstnanec banky si měl prohlížet účty ministra Kaliňáka. Podle jeho tvrzení získal dokument potvrzující bankovní převody z Bašternákových firem na Kaliňákův účet. Ministr tato podezření nedokázal vyvrátit.

Firmy napojeny na Fica s Kaliňákem si přišly za vlád Roberta Fica v přepočtu na miliardy korun. Je také známo, že si to uvědomoval samotný Fico a opakovaně se pokoušel “uklidit” pryč z vrcholových politických funkcí. Už dávno se nechal slyšet, že v roce 2014 už v politice nebude. Pokoušel se kandidovat na prezidenta a když prohrál, vydíral prezidenta Andreja Kisku, aby ho nominoval za šéfa ústavního soudu. Kiskovi hrozil obviněním z daňových podvodů, což později provedl. Podle svědectví na schůzce, kde seděl také Peter Pellegrini vytáhl pod nos prezidenta dokument s jeho daňovými údaji. Jak se k daňovému tajemství dostal nikdy policie neřešila. Ficovi se teplé místečko nikdy nenašlo, a tak Slovensko přešlo do fáze, která korunuje dění v době psaní těchto řádků.

 Předcházela tomu krátká etapa, kdy zdravotně a podle svědectví alkoholem zničený Fico přenechal premiérskou funkci Peterovi Pellegrinimu – muži, který pod Ficem vyzkoušel vše co šlo od asistenta poslance, přes náměstkovské funkce až k pozicím ministra školství, zdravotnictví, vnitra, či informatizace. Pořád střídal předchůdce po kauze. Bylo známo, že se veřejnosti prostě líbí a je dobrou tváři pro uklidnění situace. Tak vypadalo i jeho předsedání vládě, kterou pouze dovedl k volbám v roce 2020. Ty Směr projel, strana se rozdělila a vyprodukovala své dvojče Hlas. K moci se dostal podivný excentrický populista Igor Matovič, který k vládě přizval podivnou stranu Borise Kollára Sme Rodina a strany SaS spolu so Za ľudí, kterou založil exprezident Kiska.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Pokud považujete texty Biztweetu za přínosné, věnujte jakýkoliv dar na Číslo účtu 1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP

Platforma Independence sleduje hrozby nezávislosti a demokracie v zemích V4 a Pobaltí

Pokud považujete texty projektu Independence za přínosné, staňte se patronem projektu

Odemknout článek

Byznys Biztweet Byznys

  • 5 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb
Top

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu

Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem Biztweet Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem

Muj stát, moje firma

Oblíbené motto „řídit stát jako firmu“, které do české politiky přinesl fenomén Andreje Babiše, definuje změny, jimiž česká společnost prošla mezi lety 2013–2021. Populismus kombinován s politikou nenávisti přinesl na pozadí ekonomické konjunktury Andreji Babišovi nebývalou popularitu. Společnost zas nebývale rozdělil a přinesl řadu nevratných změn. Titul Můj stát, moje firma odhaluje skutečnou výši dotací, které pobírají firmy, jejichž konečným uživatelem výhod je Andrej Babiš, jejich neobvyklý úspěch v získávání veřejných zakázek či to, jak podnikatelské impérium oligarchy po jeho vstupu do politiky vzkvétalo. Kniha se věnuje také otázce konfliktu zájmů a stavu, kdy veřejné peníze slouží zájmům velkopodnikatelů. Osobitě sleduje zneužívání politicky získaných pravomocí či pokřivení konkurenčního boje a trhu jako takového. Každému čtenáři také lidsky vysvětlí, jak na tento stav doplácí život běžného občana. Pokud je náhod příliš mnoho, nejde o náhodu. A tou, zdá se, nebyl ani průnik oligarchy Babiše do české politiky. Ideálním načasováním dosáhl toho, co se žádnému jinému velkopodnikateli nepodařilo. Česko řídil jako firmu. Svou firmu.

Podpořte Biztweet Biztweet Podpořte Biztweet

Líbí se Vám skutečně odborná a skutečně nezávislá tvorba Biztweetu?  Na nezávislost se nehráme, nemáme skryté sponzory, majitele, ani dárce, kteří si kupují naši vstřícnost. 

Podporu v hodnotě 1000 CZK můžete provést v našem eshopu. Pokud chcete darovat více, stačí produkt Podpořte Biztweet naklikat v košíku opakovaně. 

Biztweet

JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH Biztweet JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH

Autoři této publikace zmapovali v rozsahu a hloubce, kterou snese pozornost každého člověka, nezávisle od jeho předešlých znalostí o historii, komplikovanou chronologii ukrajinského národa.

https://biztweet.cz/article/5369-jurij-felstinskij-michail-stancev-tomas-lemesani-ukrajina-v-plamenech

Rusko v plamenech Biztweet Rusko v plamenech

Kniha sleduje mimořádný příběh stojící za falešnými islamistickými útoky na Moskvu, které spustily ruskou invazi do Čečenska. Na základě série oficiálních prohlášení a znalostí Alexandra Litviněnka tato výjimečná kniha ukazuje, že k útokům islamistů vůbec nedošlo. Šlo o akci naplánovanou tajnou službou FSB s cílem dosadit Vladimira Putina na post prezidenta. Kniha také popisuje transformaci bývalé KGB v síť nových tajných služeb a způsob, jak tyto služby stvořily autoritativní režim v Rusku.

marketing@biztweet.cz

Rusko v plamenech

Golden Biztweet Golden

  • 10 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb