Olympijské hry v Paříži stály zhruba 8,2 miliardy dolarů. Nejdražší byly Putinovy hry

Odhadované výdaje na organizaci Olympijských her 2024 dosahují 8,2 miliardy amerických dolarů. Turisté podle odhadu utratili 2,8 miliardy dolarů.

Podle analýzy WalletHub byly olympijské hry z roku 2024 šesté nejdražší v historii. Nejdražšími byly zimní olympijské hry z roku 2014 v ruském Soči, které stály téměř 25 miliard dolarů. Mezi nejdražśí  hry patří také Tokio 2021.

Náklady v analytickém odhadu zahrnují rekonstrukci stadionu, zahajovací a závěrečné ceremonie a provozní náklady, jako je stravování a mzdy pracovní síly.

Odhaduje se, že náklady Francie ve výši 3,2 miliardy dolarů byly vynaloženy na investice do infrastruktury v městských oblastech Paříže před hrami. Renovace  dálnic, železnic, letišť či hotelů a podobné výdaje jsou organizačním výborem olympijských her považovány za nesouvisející se sportem a nejsou zahrnuty v rozpočtech některých olympijských her.

Všeobecně se diskutuje o otázce, zda je ještě lukrativní hry pořádat. Náklady spojené s pořádáním některých nedávných olympijských her byly tak vysoké, že hostitelské země přišly o peníze. Brazílie zaznamenala ztrátu přibližně 2 miliardy dolarů, když v roce 2016 hostila letní hry v Rio de Janeiru. Letní hry v Tokiu zaznamenaly podle zprávy ESPN prudce rostoucí náklady a ztratily zhruba 800 milionů dolarů.

Čtěte také: 

Nová doba. Kryptoměny hýbou americkou politikou

Znovuzrození giganta? Zuckerberg říká, že Facebook je opět cool

Z ekologického podnikatele životním koučem. Jak Montano zpronevěřil miliony

„Všichni si byli vědomi každého utraceného eura, že je užitečné, a měli bychom si dávat pozor, abychom žádná eura neutráceli za věci, které jsou povrchní. Upřímně řečeno, to je výzva sama o sobě,“ řekl novinářům Étienne Thobois, generální ředitel organizačního výboru olympijských her v Paříži.

Hostitelské vlády často říkají, že i přes potenciální výpadky příjmů může pořádání olympijských her pozvednout místní ekonomiku tím, že vytvoří pracovní místa, podpoří cestovní ruch a přinese tolik potřebná zlepšení infrastruktury. Ekonomiku kolem takových věcí je obtížnější kvantifikovat a některé studie zjistily, že tvrzení o zvýšení zaměstnanosti a dalších výhodách jsou nejednoznačná. Podpůrným argumentem pro pořádání her je monitorován dlouhodobý růst turistických návštěv olympijských destinací.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Pokud považujete texty Biztweetu za přínosné, věnujte jakýkoliv dar na Číslo účtu 1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP