Ropa dosáhla „kříž smrti“. Jde o nejhorší vývoj od pandemie Covidu

Poptávka po ropě a schopnosti dodavatelů uspokojit jí ukazuje novou dosud nepoznanou krizi.

Futures na ropu poprvé od doby těsně před nástupem pandemie na začátku roku 2020 vytvořily dlouho nepoznán vzor „kříže smrti“. .

Koncem prosince 2023 se poprvé v novodobé historii obchodování s ropou objevil vzor „kříže smrti“, kdy 50denní klouzavý průměr pro surové futures výrazně překročil krátkodobý dopytový trend.

Smrtící kříž je vnímán mnoha pozorovateli žebříčků z Wall Street jako označení bodu obchodu, kde se krátkodobější stažení investic promění v dlouhodobější klesající trend. Naposled byly burzy blízko tohoto jevu na podzim 2022. Podle většiny analytiků se ovšem trh tomuto stavu blí|žil naopak po vypuknutí Covidu. 

Čtěte také:

Gigantická fuze na obzoru. Synopsys a Ansys jednají o sloučení

Eni sází na obnovitelné zdroje. Investuje do Plenitude

ClearMotion s lukrativní zakázkou. Bude dodávat pro NIO

V roce 2020 předcházel kříž smrti velkému propadu, protože pandemie COVID-19 podnítila obavy z faktického zrušení poptávky.

Cenu ropy tlačí nahoru nehezké faktory jako expanze násilí na Blízkém východě, omezení produkce a očekávání. že centrální banky se mohou brzy začít snažit podpořit ekonomický růst snížením úrokových sazeb. Jistá je však pouze nejistota. Ropa se ke kříži smrti nezvykne blížit. A bývá předvídavá. Doba, kterou žijeme ji však vykolejuje z dosud známých trajektorií. 

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Pokud považujete texty Biztweetu za přínosné, věnujte jakýkoliv dar na Číslo účtu 1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP