Kdo sází na technologie? Generace Z a senioři

Generace Z vyrostla v době, kdy počítače a smartphony již nasycovaly jejich každodenní život. Takže asi nepřekvapí, že investoři Gen Z mají tendenci upřednostňovat technologické akcie. Co ale může být překvapivé je, že technologické investice táhnou kromě Gen Z také investoři ze Silent Generation, tedy starší senioři. Vyplývá to z průzkumu provedeného online makléřskou společností eToro.

Průzkum zjistil, že 68 % investorů Gen Z a 55 % investorů Silent Generation ve věku 79 let a více zvýšilo ve třetím čtvrtletí 2024 své pozice v technologických akciích. V průměru alokace portfolia pro technologické akcie vzrostla o 20 % pro obě demografické skupiny v porovnání s předešlým čtvrtletím.

Ještě zajímavější je to, že investoři z řad mileniálů, Gen X a Baby Boomer snížili své technologické podíly ve stejném čtvrtletí.

Čtěte také:

OpenAI má hodnotu více než 87 % indexu S&P 500

Stellantis omezila výhled ziskových marží. Zasáhlo to celý sektor

Bret Kenwell, investiční analytik společnosti eToro, uvedl, že z tohoto průzkumu vzešlo několik zajímavých zjištění. „Jedna, která mi opravdu utkvěla v paměti, byla skutečnost, že jsme viděli, že alokace technologií v tomto čtvrtletí výrazně vzrostla pro naši nejmladší skupinu, Gen Z, a nejstarší skupinu, Silent Generation. Je velmi zajímavé vidět tak velký posun v tak různorodé skupině,“ řekl Kenwell MarketWatch.

Příslušníci Silent generation v závislosti na jejich individuální finanční situaci mohou být v důchodu a čerpat ze svých sociálních a investičních účtů, aby zaplatili své životní náklady. Díky tomu jsou zjištění průzkumu ještě pozoruhodnější.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Máte zájem o informační zpravodajský servis z investičního prostředí, nebo analýzu trhu na klíč podle Vašich požadavků? Napište na kontakt@businesspr.eu

Pokud považujete texty Biztweetu za přínosné, věnujte jakýkoliv dar na Číslo účtu 1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP