OpenAI má hodnotu více než 87 % indexu S&P 500

OpenAI se se svým posledním kolem financování stala jednou z nejhodnotnějších soukromých společností světa.

Generální ředitel Open AI v blogovém příspěvku uvedl, že v posledním investičním kole získal 6,6 miliardy dolarů v nových finančních prostředcích, což hodnotu firmy zvedlo k sumě 157 miliard dolarů.

OpenAI nespecifikovala své investory, ale Wall Street Journal uvedl, že kolo vedla společnost rizikového kapitálu Thrive Capital, současní investoři, jako je Microsoft Corp. a noví investoři včetně Softbank Group, či čipový gigant Nvidia Corp.

Při současném ocenění má OpenAI hodnotu více než 87 % indexu S&P 500. Díky tomu patří mezi nejhodnotnější soukromé společnosti na světě, spolu se SpaceX, jejíž hodnota je aktuálně 201 miliard dolarů a TikTok. 

Na začátku roku 2023 byla podle údajů o obchodování na sekundárním trhu společnosti Forge Global OpenAI oceněna na 29 miliard dolarů. Před tímto kolem byla hodnota OpenAI podle Forge 110 miliard dolarů.

Čtěte také:

Stellantis omezila výhled ziskových marží. Zasáhlo to celý sektor

Německá skupina Cronimet koupila českou MetallPlast Recykling

Podle New York Times, který přezkoumal kopie finančních dokumentů, které OpenAI sdílela s investory, společnost předpovídá, že tržby v roce 2025 stoupnou na 11,6 miliardy dolarů, oproti plánovaným 3,7 miliardy v roce 2024. Také se však předpokládá, že v roce 2024 ztratí 5 miliard dolarů, po započtení nákladů na provoz svých služeb, platů a dalších výdajů. The Times také poznamenal, že předpokládaná ztráta nezahrnuje náklady na kompenzaci vlastního kapitálu pro její zaměstnance.

V neobvyklém kroku OpenAI údajně sdílela své finanční dokumenty pouze s investory, kteří byli ochotni vložit minimálně 250 milionů dolarů. 

„Vzhledem k množství peněz, které získávají/spotřebovávají, potřebují velké vypisovatele šeků a nemohou skutečně absorbovat velké množství malých investorů. Nikdo nepřijme závazek ve výši 250 milionů dolarů bez náležité péče, takže bych předpokládal, že existuje DD [due diligence]," uvedl Bob Ackerman, výkonný ředitel a zakladatel AllegisCyber Capital.

Agentura Reuters uvedla, že hlavní investor Thrive Capital získává exkluzivní možnost investovat další 1 miliardu dolarů do OpenAI v příštím roce se stejným oceněním, pokud společnost dosáhne svých cílů v oblasti příjmů.

OpenAI však není zcela stabilní společností. Nedávno ztratila Mira Murati, spoluzakladatele a svého hlavního technologického ředitele, uprostřed spousty dalších odchodů a společnost se také údajně mění na ziskovou. Byla založena jako nezisková organizace s altruistickým zaměřením na vývoj umělé inteligence pro dobro lidstva. Mnoho lidí v Silicon Valley i mimo něj spekulovalo, že náhlé odchody vedoucích pracovníků a vývojářů – odhadovaný na asi 20 za poslední rok byly způsobeny obavami, že společnost ztrácí svůj původní princip a neziskový status.

 

Therese Poletti, Tech Tales

 

Máte zájem o informační zpravodajský servis z investičního prostředí, nebo analýzu trhu na klíč podle Vašich požadavků? Napište na kontakt@businesspr.eu

Pokud považujete texty Biztweetu za přínosné, věnujte jakýkoliv dar na Číslo účtu 1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP