Rio Tinto kupuje Arcadium Lithium za 6,7 ​​miliardy dolarů

Rio Tinto uzavřela dohodu s cílem koupit Arcadium Lithium. Rozšiřuje tak své portfolio zaměřené na trend globální energetické transformace.

Globální těžařská společnost tak za 6,7 miliardy dolarů kupuje přístup k rozsáhlým projektům těžby a zpracování lithia a dalších vzácných kovů. 

Akcie Arcadium Lithium krátce po oznámení obchodu vzrostly o 30 %. „Akvizice Arcadium Lithium je významným krokem vpřed v dlouhodobé strategii Rio Tinto. Vytváří vedle našich hlavních operací s hliníkem a mědí prvotřídní lithiovou společnost, která dodává materiály potřebné pro energetickou transformaci,“ uvedl generální ředitel Rio Tinto Jakob Stausholm. 

Čtěte také: 

Kdo sází na technologie? Generace Z a senioři

OpenAI má hodnotu více než 87 % indexu S&P 500

Rio Tinto uvedla, že očekává zřízení špičkových lithiových hubů v Argentině a kanadském Quebecu a stane se lídrem na trhu ve zpracování lithia. Očekává, že 10% roční tempo růstu lithia povede k deficitu konkurenčních dodávek.

Rio Tinto uvedla, že sloučená společnost bude mít druhou nejvyšší kapacitu dodávek ve srovnání s konkurenty včetně Albemarle Corp.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Máte zájem o informační zpravodajský servis z investičního prostředí, nebo analýzu trhu na klíč podle Vašich požadavků? Napište na kontakt@businesspr.eu

Pokud považujete texty Biztweetu za přínosné, věnujte jakýkoliv dar na Číslo účtu 1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP