Kauzy mafiánského státu na Slovensku I: Boží mlýny, Očistec, Jidáš

V roce 2020 došlo ke krátkému a dočasnému pádu moci Roberta Fica. Dění v bezpečnostních složkách rychle ukázalo jak silně zkorumpovaná a rozložena byla struktura slovenských institucí. V tomto seriálu českému čtenáři přibližujeme jednotlivé klíčové kauzy lidí z Ficova okolí.

Z protikorupčního hlediska byla po roce 2020 a konci Směru ve vládě zřetelná změna v přístupu k vyšetřování vysoce postavených osob. V policii padlo politické krytí vysoce postavených lidí, a tak došlo k definitivnímu rozpracování některých kauz, na které hlídači státu z občanské společnosti upozorňovali dlouhá léta, ale policie pod kontrolou oligarchie a organizovaného zločinu neměla zelenou řádně vykonávat svou práci. 

Hned v roce 2020, kdy došlo k výměně Ficovy garnitury policie zadržela bývalého generálního prokurátora Dobroslava Trnku v souvislosti s trestným činem zneužívání pravomoci veřejného činitele. Obvinění vznesli, protože neodevzdal orgánům činným v trestním řízení nahrávku z kauzy Gorila.

Boží mlýny

Velké turbulence vyvolala akce Boží mlýny, v rámci které zadrželi nejdříve vysoce postavené policisty Ľudovíta Makóa a Františka Böhma. Ti začali spolupracovat, což pomohlo k obvinění speciálního prokurátora Dušana Kováčika a policejního funkcionáře Norberta Paksiho. Böhm spáchal sebevraždu a zbylá skupina byla stíhána a obviněna kvůli úplatkům, vyzrazení citlivých informací a zneužití pravomoci. Bývalý speciální prokurátor Dušan Kováčik obvinění odmítal a mohutně ho obhajoval osobně Robert Fico. Nejvyšší soud ho však odsoudil k osmi letům vězení a 100tisícový (eurový) peněžitý trest za přijímání úplatku za pomoc pro bosse mafiánské skupiny “takáčovců”. Paksi, který pracoval na úřadu zvláštních policejních činností mafii vynášel informace o postupu vyšetřování a dostal pět let, spolu s trestem propadnutí majetku.

Čtěte také:

Náš člověk: Příběh podnikatele Bašternáka

Ututlaná kauza: Jak Slováci pomohli únosu vietnamského občana

Nehořlavá dvojka, aneb jaké kauzy ustálí Fico s Kaliňákem

Očistec

Mimořádně citlivou kauzu Očistec spustilo vyšetřování vztahu oligarchy Norberta Bödöra a jeho vztahu s policejním exprezidentem Tiborem Gašparem. Kriminalisté zformulovali obvinění, podle kterého na policii za vlády Fica fungovala zločinecká skupina v čele s Bödörem, která za úplatky vyšetřovala nebo naopak zametala kauzy pod koberec. Skupina policistů na objednávku sledovala politické rivaly Směr-SD. Skupina těchto policistů mimo jiné ve volném času sledovala novináře, včetně zavražděného Jána Kuciaka. Informace o jeho pohybu, chování, či vztazích se díky tomu dostala až k pravděpodobnému objednateli vraždy. K lustraci mimo jiné Kuciaka se přiznal exfunkcionář Pavol Vorobjov. Další policisté se přiznali, že si přivydělávali lustraci politických oponentu Směru na pokyn Bödörových. Mnohé však spravedlnost ještě nepostihla, chodí k soudům a čekají s čím přijdou jejich bývalí zaměstnavatelé, kteří opět uchopili moc na Slovensku. 

Jidáš

V rámci akcie Jidáš byla v roce 2020 zadržena skupina policistů včetně policejního prezidenta Milana Lučanského. Jeho skutky však měli být mimo jiné spojeny s předešlým působením na policejní inspekci. Ve vazbě spáchal sebevraždu. Do skupiny obviněných patří také bývalý člen vedení SiS Boris Beňa, další člen zpravodajství Pavol Gašparovič, ale také člen vedení Finanční správy Daniel Čech, či vysoce postavený policista Jozef Rehák, či elitní vyšetřovatel Národní kriminální agentury Marián Kučerka. Všichni byli obviněni, někteří už odsouzeni za zametání a konstruování kauz na objednávku, či vynášení informací ze spisů. Nejednou se tyto informace objevovaly na tiskovkách strany Směr.  

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Pokud považujete texty Biztweetu za přínosné, věnujte jakýkoliv dar na Číslo účtu 1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP

Platforma Independence sleduje hrozby nezávislosti a demokracie v zemích V4 a Pobaltí

Pokud považujete texty projektu Independence za přínosné, staňte se patronem projektu

Odemknout článek

Byznys Biztweet Byznys

  • 5 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb
Top

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu

Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem Biztweet Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem

Muj stát, moje firma

Oblíbené motto „řídit stát jako firmu“, které do české politiky přinesl fenomén Andreje Babiše, definuje změny, jimiž česká společnost prošla mezi lety 2013–2021. Populismus kombinován s politikou nenávisti přinesl na pozadí ekonomické konjunktury Andreji Babišovi nebývalou popularitu. Společnost zas nebývale rozdělil a přinesl řadu nevratných změn. Titul Můj stát, moje firma odhaluje skutečnou výši dotací, které pobírají firmy, jejichž konečným uživatelem výhod je Andrej Babiš, jejich neobvyklý úspěch v získávání veřejných zakázek či to, jak podnikatelské impérium oligarchy po jeho vstupu do politiky vzkvétalo. Kniha se věnuje také otázce konfliktu zájmů a stavu, kdy veřejné peníze slouží zájmům velkopodnikatelů. Osobitě sleduje zneužívání politicky získaných pravomocí či pokřivení konkurenčního boje a trhu jako takového. Každému čtenáři také lidsky vysvětlí, jak na tento stav doplácí život běžného občana. Pokud je náhod příliš mnoho, nejde o náhodu. A tou, zdá se, nebyl ani průnik oligarchy Babiše do české politiky. Ideálním načasováním dosáhl toho, co se žádnému jinému velkopodnikateli nepodařilo. Česko řídil jako firmu. Svou firmu.

Podpořte Biztweet Biztweet Podpořte Biztweet

Líbí se Vám skutečně odborná a skutečně nezávislá tvorba Biztweetu?  Na nezávislost se nehráme, nemáme skryté sponzory, majitele, ani dárce, kteří si kupují naši vstřícnost. 

Podporu v hodnotě 1000 CZK můžete provést v našem eshopu. Pokud chcete darovat více, stačí produkt Podpořte Biztweet naklikat v košíku opakovaně. 

Biztweet

JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH Biztweet JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH

Autoři této publikace zmapovali v rozsahu a hloubce, kterou snese pozornost každého člověka, nezávisle od jeho předešlých znalostí o historii, komplikovanou chronologii ukrajinského národa.

https://biztweet.cz/article/5369-jurij-felstinskij-michail-stancev-tomas-lemesani-ukrajina-v-plamenech

Rusko v plamenech Biztweet Rusko v plamenech

Kniha sleduje mimořádný příběh stojící za falešnými islamistickými útoky na Moskvu, které spustily ruskou invazi do Čečenska. Na základě série oficiálních prohlášení a znalostí Alexandra Litviněnka tato výjimečná kniha ukazuje, že k útokům islamistů vůbec nedošlo. Šlo o akci naplánovanou tajnou službou FSB s cílem dosadit Vladimira Putina na post prezidenta. Kniha také popisuje transformaci bývalé KGB v síť nových tajných služeb a způsob, jak tyto služby stvořily autoritativní režim v Rusku.

marketing@biztweet.cz

Rusko v plamenech

Golden Biztweet Golden

  • 10 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb