Ututlaná kauza: Jak Slováci pomohli únosu vietnamského občana

Robert Kaliňák, který je v roce 2024 slovenským ministrem obrany je podle německého rozsudku spolupracujícím s vietnamskou tajnou službou, která z Německa přes Česko, Slovensko a Rusko unesla vietnamského občana. Fico, slovenský generální prokurátor Žilinka i partneři Smeru ze stran SNS a Hlas léta napomáhali podivnému slovenskému zametení kauzy pod koberec.

Vietnamská tajná služba spáchala v roce 2017 zločin únosu občana země Trinh Xuan Thanha. Ten byl vysokým státním činitelem Vietnamské socialistické republiky, poté podnikatelem, který dostal ve Vietnamu doživotí za údajnou korupci. Utekl proto do Německa a požádal o azyl.

Proč o tom píšeme? Thanha příslušníci tajné služby v Berlíně přepadli, naložili do auta a dotáhli na vietnamskou ambasádu. Následně byl odvezen do Bratislavy, kde byl zařazen do vietnamské delegace, která slovenským vládním speciálem odletěla do Moskvy. Odtud pak odletěl do Hanoje, kde je za mřížemi a jeho život podle všeho končí.

Vyšetřování úřadů v Německu, ale i svědectví policistů a diplomatů z německé i slovenské strany nasvědčovala, že o celé akci věděl tehdejší ministr vnitra Robert Kaliňák, který navíc záměrně lhal úřadům o složení posádky vládního speciálu. Na stav zbitého a zfetovaného uneseného bylo vedení ministerstva vnitra informováno personálem ochranky i letiště. Nejvyšší vedení však mělo varování ignorovat, stejně tak to, že skutečný jmenoslov cestujících neseděl s tím nahlášeným. Vietnamská tajná služba přitom vše naplánovala tak, aby celý únos navazoval na neobvyklé setkání ministra vnitra s vietnamskou delegací. Stejně tak není obvyklé, že Vietnamci použili slovenský vládní speciál, užívající v mezinárodní přepravě mimořádné bezpečnostní výjimky.  

Za únosem vietnamského podnikatele Trinh Xuan Thanha viděli slovenští vládní představitelé selhání německé strany. Už před pár měsíci se obviňování ze selhání německé tajné služby i policie stalo obhajovací praktikou tehdejšího ministra vnitra Roberta Kaliňáka, současného ministerstva i dalších vládních politiků.

Čtěte také:

Nehořlavá dvojka, aneb jaké kauzy ustálí Fico s Kaliňákem

Zkušený profesionál Gašpar. Česká stopa slovenského čističe

Vyhraj volby, můžeš vše. Agrofertizace po vzoru Ficova systému je stále živou

Praktika, kterou se chtěli politici zbavit odpovědnosti za to, že komunistické zemi pomohli i falešnými údaji o letu vládního speciálu, zavléct do ciziny exulanta s právem pobytu v Schengenu, přerůstala v některých případech až do útoků. Například v pořadu O 5 minut 12 na veřejnoprávní RTVS velmi ostře označili za viníky únosu německé orgány vládní poslanci Ľuboš Blaha ze Směru i Karel Farkašovský z SNS. Autor tohoto textu byl v dané době v kontaktu s německým velvyslanectvím na Slovensku. To o taktice lidí kolem Kaliňáka věděli, vyjadřovali však přesvědčení, že mezinárodní tlak donutí slovenskou policii případ vyšetřit. Německá strana k tomu dostala příslib také tehdejšího dočasného premiéra Petera Pellegriniho. A dostalo se jí poučení o tom, co o Pellegrinim lidé znalí jeho jednání věděli léta - jeho slovo nemá žádnou cenu. 

Směr i SNS případ zpochybňovali i v dalších letech, až se v tom veřejnost nevyznala a policie, i když případ vyšetřila, narazila na zametení pod koberček generální prokurátorem Marošem Žilinkou. Ten zastavení obvinění nezdůvodnil nijak relevantně, ale udělal tak, v prvních dnech po svém nástupu na pozici hlavy prokuratury. K tématu poskytl také svůj do doby psaní jediný mediální rozhovor. Jsou to čtyři roky. Je otázkou co ho k tak rychlému, ojedinělému a výraznému kroku motivovalo.  

Německé úřady na rozdíl od slovenských případ objasnili a zločince, na které měli dosah odsoudili. Potvrdili také celou verzi o tom, že únos byl zorganizován s využitím součinnosti slovenského ministerstva vnitra. V kuloárech se dlouze mluvilo o tom, že Kaliňák získal za zneužití slovenské státní autority a spoluúčast na zločinu dva miliony eur. Pro právní jistotu nutno dodat, vzhledem k slovenskému stavu spravedlnosti, údajně.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Pokud považujete texty Biztweetu za přínosné, věnujte jakýkoliv dar na Číslo účtu 1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP

Platforma Independence sleduje hrozby nezávislosti a demokracie v zemích V4 a Pobaltí

Pokud považujete texty projektu Independence za přínosné, staňte se patronem projektu

Odemknout článek

Byznys Biztweet Byznys

  • 5 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb
Top

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu

Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem Biztweet Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem

Muj stát, moje firma

Oblíbené motto „řídit stát jako firmu“, které do české politiky přinesl fenomén Andreje Babiše, definuje změny, jimiž česká společnost prošla mezi lety 2013–2021. Populismus kombinován s politikou nenávisti přinesl na pozadí ekonomické konjunktury Andreji Babišovi nebývalou popularitu. Společnost zas nebývale rozdělil a přinesl řadu nevratných změn. Titul Můj stát, moje firma odhaluje skutečnou výši dotací, které pobírají firmy, jejichž konečným uživatelem výhod je Andrej Babiš, jejich neobvyklý úspěch v získávání veřejných zakázek či to, jak podnikatelské impérium oligarchy po jeho vstupu do politiky vzkvétalo. Kniha se věnuje také otázce konfliktu zájmů a stavu, kdy veřejné peníze slouží zájmům velkopodnikatelů. Osobitě sleduje zneužívání politicky získaných pravomocí či pokřivení konkurenčního boje a trhu jako takového. Každému čtenáři také lidsky vysvětlí, jak na tento stav doplácí život běžného občana. Pokud je náhod příliš mnoho, nejde o náhodu. A tou, zdá se, nebyl ani průnik oligarchy Babiše do české politiky. Ideálním načasováním dosáhl toho, co se žádnému jinému velkopodnikateli nepodařilo. Česko řídil jako firmu. Svou firmu.

Podpořte Biztweet Biztweet Podpořte Biztweet

Líbí se Vám skutečně odborná a skutečně nezávislá tvorba Biztweetu?  Na nezávislost se nehráme, nemáme skryté sponzory, majitele, ani dárce, kteří si kupují naši vstřícnost. 

Podporu v hodnotě 1000 CZK můžete provést v našem eshopu. Pokud chcete darovat více, stačí produkt Podpořte Biztweet naklikat v košíku opakovaně. 

Biztweet

JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH Biztweet JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH

Autoři této publikace zmapovali v rozsahu a hloubce, kterou snese pozornost každého člověka, nezávisle od jeho předešlých znalostí o historii, komplikovanou chronologii ukrajinského národa.

https://biztweet.cz/article/5369-jurij-felstinskij-michail-stancev-tomas-lemesani-ukrajina-v-plamenech

Rusko v plamenech Biztweet Rusko v plamenech

Kniha sleduje mimořádný příběh stojící za falešnými islamistickými útoky na Moskvu, které spustily ruskou invazi do Čečenska. Na základě série oficiálních prohlášení a znalostí Alexandra Litviněnka tato výjimečná kniha ukazuje, že k útokům islamistů vůbec nedošlo. Šlo o akci naplánovanou tajnou službou FSB s cílem dosadit Vladimira Putina na post prezidenta. Kniha také popisuje transformaci bývalé KGB v síť nových tajných služeb a způsob, jak tyto služby stvořily autoritativní režim v Rusku.

marketing@biztweet.cz

Rusko v plamenech

Golden Biztweet Golden

  • 10 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb