Felshtinsky: S Putinem a Lukašenkem už nelze jednat

V hlavě Putina je myšlenka na jaderný útok vůči Západu realistická. Zničení Běloruska by mu bylo lhostejné. Míní ruský profesor žijící v USA Yuri Felshtinsky.

Již dávno jste prohlásill, že Rusko se chystá rozmístit jaderné zbraně v Bělorusku, aby mohlo z území Běloruska provést jaderný úder na evropské země. Proč jste si byl tak jistý? 

Yuri Felshtinsky: Všichni máme stejné zdroje informací - prohlášení ruských a běloruských úřadů plus některá prohlášení ruských a běloruských propagandistů placených svými pány. Jiné zdroje informací nemáme a ani je nepotřebujeme. Vše se děje před našima očima. Lukašenko před rokem vyňal Bělorusko ze statusu země bez jaderných zbraní. Lukašenko opakovaně prohlásil, že požádá Rusko o "navrácení" jaderných zbraní, které Rusko odstranilo v roce 1995 na základě dohod uzavřených s Ukrajinou a Běloruskem v roce 1994 (Budapešťské memorandum). Lukašenko opakovaně zmínil, že Polsko a Litva představují pro Bělorusko hrozbu, včetně hrozby jaderné (což je čirá lež, ale řekl to). Po poslední Putinově návštěvě Minsku Lukašenko prohlásil, že běloruská letadla budou v Rusku renovována a na běloruská letadla bude instalována "specifická munice" (rakety s jadernými hlavicemi). Tato letadla byla odeslána do Ruska a byla tam odpovídajícím způsobem modernizována. A nyní Putin oznámil, že ano, Rusko rozmístí rakety s jadernými hlavicemi pro běloruská letadla a Iskandery do Běloruska, kde budou tyto jaderné zbraně pod vedením a kontrolou ruského ministerstva obrany. To vše se odehrálo před našima očima v průběhu minulého roku a poslední akord již byl vyřčen. Faktem je, že od rozmístění jaderných zbraní v Bělorusku k jadernému úderu uplyne jen několik hodin. Máme tedy velmi málo času na to, abychom se preventivně vypořádali s hrozbou, která vznikla. 

Někteří odborníci říkají, že je zcela nereálné mít vše připraveno k nasazení jaderných zbraní v Bělorusku do 1. července. A dochází k závěru, že Putinovo prohlášení je spíše politické než reálné. 

O "1. červenci" jsme slyšeli z Putinových úst a já bych toto datum zcela ignoroval. Žádné "sklady" jaderných zbraní není vůbec třeba budovat. Pokud se teď "do 1. července" bude v Bělorusku něco stavět, budou to protiatomové kryty pro vedení země, protože bude nutné počítat s odvetným úderem sil NATO na Bělorusko. Putin se na jaderný úder na Evropu připravuje od loňského března. V Bělorusku je již dlouho vše připraveno pro použití jaderných zbraní a pro jejich skladování. Takže "1. červenec" z Putinových úst může být zjevnou dezinformací, takže "experti" nyní spekulují, co Rusko do 1. července stihne a co ne, a zda to znamená, že se do 1. července "určitě" nic nestane. Tím bych si nebyl tak jistý. Do 1. července se může stát spousta věcí.

Pokud by Putin chtěl přesunout jaderné zbraně blíže k evropským hranicím v rámci "politického prohlášení", jak říkáte, nátlaku, vydírání - nemusel by jaderné zbraně rozmísťovat v jiném státě, v Bělorusku, čímž by mimochodem porušil smlouvu o nešíření jaderných zbraní z roku 1995, jejímž je Rusko členem (proto Putin zdůraznil, že nejde o přesun jaderných zbraní do Běloruska, ale o přesun jaderných zbraní kontrolovaných Ruskem do Běloruska). V rámci svého "politického prohlášení", blufování a vydírání by Putin tyto zbraně přesunul do Kaliningradské oblasti. Odtud mohou být ohroženy také Polsko, Litva, Švédsko a Finsko - kterým mimochodem ruské vedení právě pohrozilo "smrtelnými následky", pokud vstoupí do NATO - a zbytek Evropy. Předání jaderných zbraní Bělorusku tedy bohužel nemá nic společného s politickými manévry, blufováním nebo vydíráním. Je to závěrečná fáze přípravy vojenské operace na jaderný úder proti Polsku a Litvě, jak Lukašenko varoval. Takto je třeba hodnotit, co se děje.

Platforma Independence sleduje hrozby nezávislosti a demokracie v zemích V4 a Pobaltí. Sleduje hrozby pro vývoj demokracie v regionu, kdo tyto hrozby způsobuje i možné důvody proč. Independence sleduje formy negativních vlivů, klíčové postavy a finance, které za tímto děním stojí. 

Pokud považujete texty projektu Independence za přínosné, staňte se patronem projektu

 

USA zatím reagovaly na zprávy o možném rozmístění termonukleárních zbraní v Bělorusku spíše opatrně. Proč? 

Zákulisní dialog určitě probíhá a dá se odhadnout, v čem spočívá: dejte to Ukrajině, jinak z Běloruska zasadíme jaderné údery Polsku a Litvě. Cože, pak zničíte Bělorusko? To nás vůbec nezajímá (mimochodem, myslím, že Putin zde použil další slovo na "e"). Chceme Ukrajinu a je pro nás důležité tam zvítězit za každou cenu. (A pak půjdeme do Moldavska - ale to se říká šeptem, aby to Američané neslyšeli). Souhlasíte?

Zhruba takový dialog nyní probíhá mezi Moskvou a Washingtonem. Nejsem nakloněn názoru, že USA v této otázce Rusku ustoupí. Budou hledat nějaké jiné řešení problému.

V některých masmédiích jste již prohlásil, že v zájmu prevence jaderných úderů se reakcí Západu na případné umístění termonukleárních zbraní v Bělorusku musí stát akce na svržení Lukašenka, tedy vojenská agrese proti současným běloruským orgánům, a to především ze strany Polska nebo Ukrajiny. Varianta takových akcí však dnes zní spíše nereálně. Může se to podle vás změnit? Z jakých důvodů?

Vše, co se u nás v poslední době týká Ruska, zní nejprve "dost nereálně", a pak se ukáže, že je to samotná realita. Invaze Ruska do Gruzie v roce 2008 předloni se nezdála být realistická. Ani ruská invaze na Ukrajinu v roce 2014 se v roce 2013 nezdála realistická. A rozhodně si nikdo nemyslel, že je realistická plnohodnotná ruská válka proti Ukrajině v únoru 2022. Nyní, při zpětném pohledu, se to vše zdá být velmi realistické a dokonce očekávané, nemyslíte? Svůj první článek s názvem Třetí světová válka jsem publikoval dva dny po ruské invazi na Krym v březnu 2014. A v roce 2015 jsem v Kyjevě vydal knihu s názvem Třetí světová válka: Bitva o Ukrajinu a napsal jsem, že ruská invaze na Ukrajinu je nevyhnutelná, a to z Běloruska. V roce 2015 se to téměř nikomu nezdálo jako realistický scénář. A ještě v únoru 2022, tedy před invazí, spousta (neuvádějme jména) významných odborníků tvrdila, že k žádné invazi nedojde a že je nemožná, protože je "nereálná".

Rusko provedlo vojenskou agresi proti Bělorusku v letech 2020-2021, kdy obsadilo tuto malou východoevropskou zemi příhodně hraničící hned s několika dalšími východoevropskými státy. Nyní hovoříme o osvobozenecké misi s cílem deokupovat Bělorusko, a nikoli o "vojenské agresi proti běloruským orgánům". Legitimní běloruské orgány jsou nyní v zahraničí a opozice je v zahraničí nebo v běloruských věznicích. Jde o to pomoci Bělorusům společným úsilím svrhnout diktátora a jeho režim a obnovit demokratický systém vlády v Bělorusku a zároveň osvobodit Bělorusko od ruské okupace a eliminovat novou hrozbu - jaderný útok Ruska na východní Evropu z území Běloruska. Jiné řešení vznikajícího jaderného problému než svržení Lukašenkova režimu a obnovení demokracie v Bělorusku však ve skutečnosti neexistuje. Všechna ostatní řešení by měla pro Evropu katastrofální důsledky. Zásah spojenců v Bělorusku je nejrychlejším a nejkrvavějším způsobem, jak ukončit započatou válku a zastavit ruskou agresi.

Čtěte také:

Ukrajina v plamenech: ORANŽOVÁ REVOLUCE, část I

Ukrajina v plamenech: ORANŽOVÁ REVOLUCE, část II

Ukrajina v plamenech: "BANDEROVCI": nástroj propagandy, část I

Ukrajina v plamenech: "BANDEROVCI": nástroj propagandy, část II

Ukrajina v plamenech: "BANDEROVCI": nástroj propagandy, část III

Ukrajina v plamenech: "BANDEROVCI": nástroj propagandy, část IV

Myslíte si, že už není možná žádná varianta vyjednávání s Lukašenkem? Neexistuje žádná nabídka, kterou by "nemohl odmítnout"?

Už jsme překročili hranice, kdy bylo možné vyjednávat a jednat. Nyní už nelze vyjednávat ani s Putinem, ani s Lukašenkem. S Putinem nelze vyjednávat, protože je to válečný zločinec, na kterého je vydán mezinárodní zatykač. S Lukašenkem proto, že žádný takový státník, ba ani diktátor Lukašenko není. Existuje státník - zrádce běloruského lidu, provokatér a zrádce, připravený zničit Bělorusko v zájmu Putina. Ostatně odvetný úder NATO by Bělorusko smetl z povrchu zemského se všemi důsledky. Ale jak vidíme, Lukašenkovi to nevadí. Všimněte si: o jaderných úderech na Polsko a Litvu se diskutuje, ale o reakci zemí NATO se nediskutuje - a to vůbec nikým. Jak si lze představit takové plánování vojenské operace, pokud s tím vším má Lukašenko jako vůdce Běloruska něco společného?

Kdyby bylo Rusko připraveno provést jaderný úder proti Evropě a USA (a dostat zpětný úder), už by to udělalo. Kdyby bylo Rusko připraveno vtrhnout do východní Evropy s vojsky, už by to udělalo. Rusko nepotřebuje posílat vojska na obranu Lukašenka - ta vojska už tam jsou minimálně od roku 2020-2021. 

Je Rusko připraveno jít do války s vojsky NATO v Bělorusku? 

Z toho, jak ruská armáda bojuje na Ukrajině, víme, že připravena není. Bude běloruská armáda bojovat na Putinově straně proti jednotkám NATO v Bělorusku? Nebude, protože v čele těchto vojsk budou běloruské jednotky, které již bojují na Ukrajině na straně AFU proti ruským okupantům. Zda ke svržení Lukašenkova režimu a obnovení demokracie v Bělorusku stačí zapojení pouze běloruských jednotek "Kalinovského pluku", je málo. Nutná je i podpora ukrajinské armády. A ta je spolehlivější, pokud ji podpoří i armády Litvy a Polska, které jsou součástí sil NATO. A byl bych raději, kdyby vojenská operace na osvobození Běloruska byla dokončena do 1. července 2023. 

Yuri Felshtinsky studoval historii na Moskevském pedagogickém institutu. V roce 1978 emigroval do Spojených států a pokračoval ve studiu historie, nejprve na Brandeis University, pak na Rutgers, kde získal titul Ph.D. v historii. Byl také postdoktorandem v Hooverově ústavu na Stanfordské univerzitě. V roce 1993 doktor Felshtinsky obhájil doktorskou disertaci na Institutu dějin Ruské akademie věd a stal se prvním občanem USA, který získal doktorát v Rusku.


Zdroj: nashaniva.com