V Kozomíně u Prahy chtějí stavět kontroverzní papírnu

Ačkoli obyvatelé Kozomínu projekt výstavby nové papírny v loňském referendu odmítli, firma projekt předkládá ke schválení

Společnost BOR Biotechnology plánuje v Kozomíně u Prahy postavit papírnu a nabrat desítky lidí. Záměr na posouzení vlivů na životní prostředí předkládá i navzdory tomu, že 56,2 oprávněných voličů v platném referendu výstavbu papírny odmítla. To, zda místní změnili názor, nebo vedení obce názor občanů nevyslechlo není známo.

Tak či tak, firma stavět chce. „Jedná se o bezprostřední okolí dálničního tělesa, oblast je vymezena územním plánem pro výrobu a skladování. V současnosti se v oblasti nachází několik skladových hal. V sousedství lokality výstavby, se připravuje výstavba areálu MAN Truck And Bus Center Postřižín a dostavba Distribučního centra D8 Kozomín,“ uvádí o lokalitě záměru dokument pro EIA.

Projekt počítá s výstavbou čtyř objektů. „Posuzovaný záměr představuje papírnu pro výrobky z hygienických papírů („tissue“ papírů). Součástí bude i převíjení (converting) vyrobeného hygienického papíru, jeho řezání na menší formáty a balení (např. kuchyňských ubrousků, ručníků, kapesníků, utěrek či zdravotních materiálů). Projektovaná výrobní kapacita výroby hygienického papíru je 80 t/den při 95 % sušiny, tj. 26 000 t/rok,“ uvádí BOR Biotechnology.

--

Čtéte také: 

Číňané pokračují v skupování Česka. Převezmou 79 procent v pivovaru

Kladenské strojírny Poldi s dalšími problémy. Probíhá insolvenční řízení

Home Credit v Číně kvůli tragickému výbuchu mění kanceláře

Novem Car Interior Design v Touškově rozšiřuje výrobu

--

Firma plánuje v Kozomíně po dokončení projektu nabrat 75 pracovníků. Teď ovšem musí počkat na to, co k projektu definitivně řekne samospráva.