Můj brand je můj brand: FKA twigs hovořila v americkém Kongresu o AI deepfakes

Britská umělkyně se připojila ke generálnímu řediteli Warner Music Group Robertu Kynclovi a dalším na podvýboru pro soudnictví. Mluvila o rizikách AI.

FKA twigs vystoupila na konci dubna před americkými senátory, aby promluvila o umělcích vlastnících práva a AI deepfakes.

Soudní podvýbor amerického Senátu se sešel, aby projednal návrh zákona Nurture Originals, Foster Art and Keep Entertainment Safe Act (AKA NO FAKES) – který by umělcům umožnil žalovat každého, kdo vytvořil „digitální repliky“ jejich releasů, hlasu nebo vizuálu bez dovolení. Zákon, který byl poprvé představen v říjnu 2023, je federální, což znamená, že by se měl vztahovat na celé Spojené státy americké. V současné době jsou umělci chráněni pouze prostřednictvím různých státních zákonů.

Během svého pětiminutového projevu FKA twigs zdůraznila důležitost umělé inteligence jako „vysoce cenného nástroje“ a odhalila, že vytvořila deepfake verzi sebe sama, která dokáže napodobit její osobnost a tón hlasu ve francouzštině, korejštině a japonštině. Svůj deepfake plánuje využít ke zvládnutí tiskových a propagačních povinností, čímž jí její virtuální dvojička ponechá volnost při tvorbě dalšího umění. Podstatou však je, že tohle všechno spadá pod její kontrolu.

"Co není přijatelné," dodala, "je, když moje umění a moje identita mohou být jednoduše odebrány třetí stranou a zneužity pro svůj vlastní zisk bez mého souhlasu kvůli absenci příslušné legislativní regulace."

Čtěte také: 

Generální ředitel Ninja Tune Adrian Kemp “dočasně” odstupuje

EU uvalila na Apple pokutu 1,8 miliardy eur za streamování hudby

K FKA twigs se na slyšení připojilo několik dalších významných osobností a odborníků z oboru, včetně generálního ředitele Warner Music Group Roberta Kyncla (českého původu), generálního ředitele Digital Media Association (DiMA) Grahama Daviese a profesorky University of San Diego Lisa P. Ramsey.

 

Beatshare.cz