10 milionů neprodaných bytů. Čínská realitní bublina praská

Masivně podporovaný realitní trh v Číně přerostl vládě přes hlavu. Nedostupnost bydlení a developerské krachy ohrožují ekonomiku celé země.

Klesající poptávka po bydlení vyvolaná jeho nedostupnosti v kombinaci s masivní výstavbou mohutně poháněnou vládní ekonomickou politikou v Číně už několik let vyvolávají realitní bublinu. Podle mnohých odborníků je tak velká, že může ohrozit ekonomiku celé země. A podle mnohých z nich už praská, či dokonce praskla. 

Jednou stránkou věci je, že dochází k sérii krachů developerských firem. Ty propouštějí zaměstnance, nesplácí úvěry v bankách, neplatí za dodaný materiál a v čínských městech zanechávají městečka nedostavaných skeletů či hromady sutě. Druhým s tím spojeným problémem je však rostoucí masa poškozených kupujících, kteří nejednou zaplatili zálohy, či celé kupní ceny předem, aby nikdy jejich budoucí bydlení v reálu neviděli. 

Množství kupujících je navíc zklamáno z toho, že nemovitost zakoupili v době vysokých cen a nyní pouze sledují postupné propady cen, či dražby. 

Podobně nepříjemná je pachuť masivní výstavby v chudších a menších městech, kde v koloniích novostaveb nemá kdo bydlet. Chybnou dotační politikou státu a špatným plánováním developerů totiž došlo k totální ignoraci kupní síly tamních obyvatel. Zvětšující se rozdíl mezi malými a velkými městy navíc vylidňuje menší a chudší oblasti. Komunistická vláda však centrálně nařídila stavět právě v nich, s naivní představou, že tím přiměje ekonomickou sílu přesouvát se také do nových regionů mimo přelidněné destinace. 

Dobrým ukazatelem toho, jak realitní trh funguje je doba prodeje zásob. Jde zjednodušeně o porovnání postavené plochy a prodané plochy. V prosinci 2020 se postavené nemovitosti prodaly za osm až devět měsíců. Neprodané jednotky se však začaly množit a do roku 2023 se jejich podíl na celkovém koláči postavených nemovitostí ztrojnásobil. V méně lidnatých městech je dnes doba, za kterou se prodají postavené nemovitosti až 30 měsíců. 

Podle průzkumu think-tanku E-House China Research and Development Institute má město Shaoguan – s 2,8 miliony obyvatel – dobu prodeje postavených nemovitostí (vyklizení zásob) 131 měsíců.

Čtěte také:

3 biliony dolarů do odklonu od ropy. Saúdové prochází velkou transformaci

Dekády platná pravidla vývoje ekonomiky USA jsou prolomena. Proč?

Masová deportace v USA. Jaký by byl dopad na ekonomiku?

Slabá poptávka a nadměrná kapacita v menších městech jsou způsobené četnými faktory, ale hlavním z nich jsou lidé, kteří se stěhují do megaměst, kteří hledají vyšší platy. V menších městech je horší kvalita života a zaměstnání.

Zatímco čínsky statistický úřad zveřejňuje pouze údaje o množství hotových, ale neprodaných metrů čtverečních, hrubý propočet aktuálně vychází zhruba na 8 až 10 milionů neprodaných jednotek v Číně, většinou ve městech nižší úrovně.

Krize má rozsáhlé důsledky pro čínskou ekonomiku. Příjmy z poplatků a daní souvisejících s nemovitostmi totiž tvoří až 80-90 procent rozpočtů menších samospráv. Navzdory rostoucím problémům menších měst vládní politika nadále pokračuje v dotační strategii výstavby právě v nich. Podle S&P čeká prodejce v menších čínských městech také v roce 2024 zhruba 9 procentní meziroční propad tržeb.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Pokud považujete texty Biztweetu za přínosné, věnujte jakýkoliv dar na Číslo účtu 1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP