Čína se pokouší zkrotit realitní trh. Reguluje ceny a podporuje výstavbu

Komunistická vláda se pokouší socialisticky řízenými kroky zkrotit masivní problém s bydlením. Bude regulace cen, kontrola bank a motivace investičními pobídkami fungovat?

Nejen velká města ve Spojených státech amerických, či Evropské unii naráží na velký problém kvality života pro aktuální a budoucí generace - nedostupnost bydlení pro střední a slabší socioekonomickou třídu. Na přemrštěné ceny bydlení naráží také Čína, kde čím dále tím více obyvatel nedosáhne na bydlení v některé z metropol. S problémem se přitom perou také dobře situovaní lidé, vydělávající nadstandardně. Kromě životní úrovně to postihuje také ekonomický vývoj, který v na developerství navázaných sektorech stagnuje. To sype písek do kol ambiciózně nastavených ekonomických cílů čínského draka. 

Ceny nových domů v 70 největších čínských městech po zásahu vlády z uplynulého roku klesaly šest měsíců po sobě. Pokles cen bydlení na sekundárním trhu dokonce koncem roku 2023 zaznamenal rekordní hodnoty propadu za devět let. 

Nejdražší čínské trhy s bydlením, Peking a Šanghaj, uvolnily politiku nákupu domů. Obě města snížila limit záloh, odstranila cenový strop pro domy a snížila daně pro prodejce. Metropole tak chtěly dosáhnout posílení trhu a jeho následnou samoregulaci. Oživení však navzdory změny protržní politiky nepřichází a růst realitního a developerského byznysu nesplňuje představy komunistické vlády. 

Vládnoucí garnitura se proto rozhodla pro podporu přímo na straně developerů. Finančními pobídkami chce podnítit rozvoj výstavby. Vybírá přitom developerské firmy, které podpoří. Nejenom na přímo, ale také nepřímými příkazy bankám, aby projekty firem z vládního seznamu financovaly. 

Umělý zásah do trhu však podle většiny analytiků skýtá mnoho rizik. V krátkodobém horizontu je možné očekávat skutečné oživení výstavby, sázka na vybraný okruh podniků však hrozí možným krachem celého sektoru vyvolaného neočakávaným pádem úzké skupiny firem. Podle neoficiálních zdrojů se podpora má týkat zhruba 50 firem. Dostat se na list podporovaných navíc přirozeně podněcuje klientelistický a korupční klanový mechanismus.

Čtěte také: 

Studentský dlh trápi ekonomiku USA. Jak ho chtějí řešit potenciální kandidáti na prezidenta?

Čína zažívá exodus zahraničních investic. Vyhání je politika izolace

3 biliony dolarů do odklonu od ropy. Saúdové prochází velkou transformaci

Výhody a snížení dohledu nad aktivitou bank zapojených do podpůrného mechanismu navíc může případnou nákazu z developerství přenášet také do financí a následně dalších sektorů.

Samostatným problémem stavebnictví v Číně jsou nedokončené výstavby rezidenčních projektů. Tlak na stavbu totiž zvyšuje počet riskantních projektů, které končí krachem. Přesto čínská vláda hodlá do politiky rozvoje výstavby pumpovat další finance ze speciálního fondu - 200 miliard juanů - asi 28 miliard amerických dolarů. 

Tento fond jde navíc na úkor financování samospráv, které peníze postrádají při budování infrastruktury. Na konci dne tedy nové rezidenční projekty rostou také v místech, kde není dostatečná občanská vybavenost. 

 

Zdroje: Barron's

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Pokud považujete texty Biztweetu za přínosné, věnujte jakýkoliv dar na Číslo účtu 1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP