Čína zažívá exodus zahraničních investic. Vyhání je politika izolace

Poptávka po čínském zboží je slabá. Zahraniční společnosti nadále přesouvají investice i části svých dodavatelských řetězců jinam. Opadávají také studentské výměny a turistické návštěvy. Čína se izoluje a doplácí na to.

Zahraniční investice v Číně dosahují dna. Hlavními důvody jsou podle odborníků stagnující čínská ekonomika a to, že se v zemi cizinci necítí bezpečně. Tak na osobní jako i finanční úrovni. Podepisuje se to také na odlivu mozků - zahraničních manažerů, vědců či studentů. Příkladem může být americká statistika - zatímco v roce 2019 v Číně studovalo 11000 Američanů, aktuálně jsou to pouze zhruba tři stovky. 

Závazky z přímých investic – měřítko přímých zahraničních investic, které zahrnují nerozdělený zisk zahraničních podniků v Číně – dosáhly za období od července do září 2023 deficitu 11,8 miliardy amerických dolarů. Jde nejen o výrazní, ale vůbec první naměřený odliv zahraničních investic zaznamenaných čínskými regulátory. Podepsalo se to také na čínských akciích, které prakticky vymazaly zisky za 4,5 roku.

Cizinci nejen přestávají do země investice přesouvat, ale také stahují již existující aktivity do regionů mimo Čínu.  

Odliv zahraničních investic pokračuje navzdory snahám komunistické vlády saturovat trh investičními pobídkami. Některé z izolacionalistických politik však působí kontraproduktivně. Jako střela do vlastní nohy funguje třeba rozhodnutí uzavřít zahraniční poradenské, či auditorské kanceláře, bez kterých se mnoho zahraničních podnikatelů neumí v čínských zákonech a podnikatelském prostředí orientovat. 

Čtěte také: 

USA boří rekordy v investicích do zbrojařství. Soustředí se na Izrael

Studentský dlh trápi ekonomiku USA. Jak ho chtějí řešit potenciální kandidáti na prezidenta?

Komunistická vláda v uplynulých letech také překročila rubikon a jednostranně bez vysvětlení dělala razie i finanční opatření v několika kancelářích zahraničních firem. Velkým problémem nadále zůstává také rozsáhlá průmyslová špionáž, či porušování interního charakteru některých vnitřně-firemních komunikačních systémů.

Čína také ohrožuje stabilitu velkých zejména západních investic kvůli její kooperaci s dalšími diktátorskými režimy a narůstajícími protekcionistickými tendencemi. Nepoměr mezi přístupem k čínským a zahraničním firmám se zvýrazňuje.  

Čínští lídři sice slibuji napravení prostředí a zvýšení atraktivity pro zahraniční investice, přistupují však spíše k nesystematickému vyjednávání s nejbohatšími miliardáři bez morálních hranic, kterých se pokoušejí motivovat mimořádně příznivými pobídkami pro konkrétní investiční záměry.  

 

Zdroje:

Marketwatch

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Pokud považujete texty Biztweetu za přínosné, věnujte jakýkoliv dar na Číslo účtu 1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP