Studentský dlh trápi ekonomiku USA. Jak ho chtějí řešit potenciální kandidáti na prezidenta?

Joe Biden chce část dluhu odpustit, Trump chce rozdávat diplomy na internetu. Jak se ke klíčovému problému USA v oblasti studentských půjček staví nejviditelnější postavy amerického souboje o prezidentské křeslo?

Spojené státy americké trápí vysoká zadluženost populace. Ta je mnohdy způsobena drahým školním. Studium na dobrých školách stojí desítky tisíc dolarů ročně, a tak není nic neobvyklého, když  absolvent vstupuje do dospělého života s dluhem ve výši statisíců dolarů. 

Nejde pouze o problém socioekonomický, ale také ryze ekonomický. Studentský dluh 40 milionů Američanů představuje zhruba 1,7 bilionu amerických dolarů, přičemž je zřejmé, že velká část dluhu nebude nikdy splacena. Zatímco úroky ohrožují dlužníky, riziko operací s inflaci a nesplacení ohrožuje věřitele a finanční sektor. 

Po letech neřešení tohoto stavu přišla administrativa Joe Bidena s ideou rozšíření možnosti splácení a odpuštěním části dluhu. Jeho administrativa odpustila studentský dluh ve výši 127 miliard dolarů 3,6 milionu dlužníků. Velké skupině absolventů chtěl odpustit dluh až ve výši 20 tisíc dolarů, což mělo dostat úročení pod kontrolu a zreálnit možnosti kompletního splacení. Tento plán však narazil na nesouhlas Nejvyššího soudu.   

Zatímco demokraté plánují pokračovat v myšlence, kterou rozvinul Biden, pouze ji přepracovat, republikáni vesměs Bidenovo řešení odmítají. Jejich návrhy na řešení studentského dlhu však nevypadají hluboce promyšleně, někdy až legračně.

Povrchně, populisticky a nepromyšleně znějí třeba plány Donalda Trumpa, který během svého prezidentství s problémem nic neudělal. Nyní hovoří o reformě školství tak, že Američané budou studovat online. Trump řekl, že zahájí „revoluci ve vysokoškolském vzdělávání“ spuštěním bezplatné online vysoké školy s názvem American Academy. Instituce by „zpřístupnila vzdělání světové úrovně každému Američanovi zdarma,“ řekl Trump ve videu z kampaně. Trump řekl, že bude instituci financovat prostřednictvím daní, pokut a soudních sporů uvalených na „příliš vysoké soukromé univerzitní dotace“. 

Čtěte také: 

Mimořádný rok “velkolepé sedmičky”. Nadšení přetrvává, vznikají však rizika

USA boří rekordy v investicích do zbrojařství. Soustředí se na Izrael

Právě soukromé dotace pro vysoké školy mu leží v žaludku dlouho a slibuje jejich zdanění. Na univerzity však útočí pravidelně, říká, že na trh práce připravují komunisty a opakuje podobné ultrapravicové představy o vědě a vzdělávání jako extrémní nacionalisté v Evropě (Orbán, Fico). Co se týče už akumulovaného dluhu, Trump nemluví o žádném řešení. 

Rétorika Rona DeSantise působí o něco promyšleněj než u Trumpa. DeSantis chce odpovědnost za půjčky přenést na samotné univerzity a ne stát. Slibuje také nový management případních insolvencí dlužníků a hodlá omezit a více specifikovat oblasti studia, na které by byly půjčky v budoucnou přidělovány.

Guvernérka Jižní Karolíny Nikki Haleyová chce zastavit úročení dluhu po dobu, kdy student studuje. Nenabízí však výrazná řešení, která by problém komplexně uchopila. Další potenciální republikánský kandidát Vivek Ramaswamy pouze kritizuje kroky demokratů, vlastní řešení nenabízí. Bývalý guvernér státu New Jersey Chris Christie slibuje zvýšit tlak na univerzity, aby školné zlevnily. 

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Pokud považujete texty Biztweetu za přínosné, věnujte jakýkoliv dar na Číslo účtu 1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP