Akcie Emergent BioSolutions raketově rostou. FDA schválila její vakcínu proti opičím neštovicím

Emergent BioSolutions na burze vyskočila za krátký čas o 23 procent. Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv schválil vakcínu firmy proti opičím neštovicím.

Tato zpráva přichází jen několik týdnů poté, co Světová zdravotnická organizace označila epidemii opičích neštovic v Demokratické republice Kongo a sousedních zemích za stav ohrožení veřejného zdraví mezinárodního významu.

„Tato rozšířená indikace pro ACAM2000 přichází v kritické době, kdy se globální zdravotnická komunita schází, aby zajistila účinnou a soudržnou reakci na nedávný nárůst případů mpox (opičích neštovic),“ řekl výkonný ředitel společnosti Emergent Joe Papa.

Vakcína je na trhu nyní druhou, která získala schválení FDA po vakcíně vyvinuté dánskou biotechnologickou firmou Bavarian Nordic. Akcie Emergent BioSolutions aktuálně letos vzrostly už o více než 270 procent. 

Schválení je založeno na údajích z testování na lidech a také na údajích z kontrolované studie na zvířatech, ve které se vakcína ukázala jako účinná při ochraně před expozicí viru mpox.

Léčba nazvaná ACAM2000 byla poprvé schválena FDA v roce 2007 jako vakcína proti pravým neštovicím zaměřená na jedince považované za vysoce rizikové z hlediska infekce. Je to primárně vakcína proti pravým neštovicím určená pro nouzové použití v případě bioterorismu a je součástí zásob vlády USA.

Mpox patří do stejné rodiny virů jako neštovice, ale způsobuje mírnější příznaky, včetně horečky, zimnice a bolestí těla, a většinou se šíří blízkým kontaktem kůže na kůži, včetně pohlavního styku. Lidem se závažnějšími příznaky mohou vzniknout léze na obličeji, rukou, hrudníku a genitáliích.

Čtěte také: 

Fond KGAL investuje do solárního projektu na Mostecku

Babiš s Janovem expandují ve Slovinsku. Hartenberg plně ovládl Adria Tehnika

Pokračuje odliv amerických investic z komunistické Číny. Aktivity tam omezuje IBM

Globální epidemie mpoxu v roce 2022 ve více než 70 zemích byla během několika měsíců ukončena, vakcíny a léčba byly dostupné v bohatých zemích, ale do Afriky se nedostaly téměř žádné dávky. Virus se v Nigérii i jinde šířil z velké části bez povšimnutí, než vyvolal mezinárodní znepokojení. Od té doby neustále trápí lidi v Kongu.

WHO představila globální strategický plán připravenosti a reakce na boj proti přenosu nemoci z člověka na člověka. Plán vyžaduje finanční prostředky ve výši 135 milionů dolarů během šestiměsíčního období od září 2024 do února 2025 na pokrytí nákladů na zabezpečení a přepravu zdravotnických produktů a vybavení a na navýšení počtu zaměstnanců v postižených oblastech.

Africké CDC ve své nejnovější aktualizaci o nemoci uvedlo, že letos bylo dosud hlášeno více než 21300 podezřelých nebo potvrzených případů a 590 úmrtí ve 12 afrických zemích, uvedla agentura Associated Press.

Více než 90 % těchto případů je v Kongu. Případy byly hlášeny také v Thajsku, Švédsku a Pákistánu.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Pokud považujete texty Biztweetu za přínosné, věnujte jakýkoliv dar na Číslo účtu 1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP