Pokračuje odliv amerických investic z komunistické Číny. Aktivity tam omezuje IBM

International Business Machines (IBM) omezila své operace v Číně. Je to připomínka rostoucí vzdálenosti mezi americkou a čínskou ekonomikou.

IBM přesouvá své čínské výzkumné a vývojové aktivity do jiných zámořských poboček, což se dotkne více než 1000 odborných pracovních míst, uvedl list The Wall Street Journal s odvoláním na pracovníky, kteří se zúčastnili virtuálního setkání, na kterém byla tato zpráva oznámena.

Podle deníku IBM oznámila některým zaměstnancům, že přidává inženýry a výzkumníky na místech mimo Čínu, včetně indického Bengaluru.

Indie je oblíbenou volbou pro velké americké technologické společnosti, které chtějí diverzifikovat části svého podnikání mimo Čínu, přičemž tato země je považována za menší geopolitické riziko. Indie také těží ze svého silnějšího hospodářského růstu a příznivějších demografických trendů.

Čtěte také:

Akcie Advance Auto poskočily poté, co společnost souhlasila s prodejem podniku Worldpac

Cisco propustí 7 % pracovní síly, nahrazuje ji AI

Fond George Sorose vsadil na Apple a Broadcom

Podnikání IBM v Číně zasáhla rostoucí konkurence a úřady v Pekingu tlačí čínské kupce, aby nakupovali více od domácích dodavatelů technologií. IBM uvedla, že její tržby v Číně klesly v roce 2023 téměř o 20 %.

IBM aktuálně těží zejména z trendu generativní umělé inteligence. Stahování z Číny by proto nemělo v cenovém vývoji akcií firmy hrát výraznější roli. Akcie IBM letos vzrostly do doby psaní těchto řádku téměř o 20 %. Nejlepśím burzovním rokem firmy je však pořád rok 2013.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Pokud považujete texty Biztweetu za přínosné, věnujte jakýkoliv dar na Číslo účtu 1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP