Babiš s Janovem expandují ve Slovinsku. Hartenberg plně ovládl Adria Tehnika

Společnost na údržbu letadel Adria Tehnika je plně v rukou Hartenberg Holdingu, který založil a většinově ovládá Andrej Babiš.

Hartenberg Holding je od poloviny června jediným vlastníkem Adria Tehnika. Vlastnictví převzal od polské společnosti Avia Prime, v níž Hartenberg drží 72% podíl. 

Změna vlastnictví měla za následek změny ve vedení - novou generální ředitelkou je Barbara Perko Brvar. Ve správní radě dále zasednou Pavel Prhavc, Jozef Janov a Dejan Kostić. Janov je původně mužem skupiny Penta, v Hartenbergu v Babišových svěřenských fondech je však druhým nejvýznamnějším podílníkem stojicím za významnou části investic holdingu. 

Změna vlastnické struktury umožní společnosti Adria Tehnika „větší flexibilitu a odolnost na vysoce konkurenčním trhu“, uvedla společnost. "Společnost zachová své sídlo a všechny obchodní funkce ve Slovinsku a nejenže zachová pracovní místa, ale také hledá nové zaměstnance," dodala Adria Tehnika. 

Servisní letecká společnost zaměstnává 256 zaměstnanců a má dlouhodobé smlouvy s easyJet, Swiss Air, Air France, Lufthansa a několika dalšími dopravci. Po zbytek roku 2024 bude fungovat na téměř plnou kapacitu. 

Čtěte také:

Pokračuje odliv amerických investic z komunistické Číny. Aktivity tam omezuje IBM

Akcie Advance Auto poskočily poté, co společnost souhlasila s prodejem podniku Worldpac

Cisco propustí 7 % pracovní síly, nahrazuje ji AI

V roce 2024 zatím obchod firmy vzrostl o 10 %. Adria Tehnika také plánuje v letech 2025 až 2030 výstavbu nového hangáru. 

Hartenberg Holding spoluvlastní soukromý fond založený Andrejem Babišem a Jozefem Janovem. Působí ve farmacii, realitách, maloobchodu a také několika okrajových sektorech včetně letectví.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Pokud považujete texty Biztweetu za přínosné, věnujte jakýkoliv dar na Číslo účtu 1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP