Fond KGAL investuje do solárního projektu na Mostecku

U severočeského města Most fond KGAL investuje do solárního projektu PVPP Saxonie.

Solární park KGAL realizuje se Sev.en Inntech Pavla Tykače a Micronix. Pro fond KGAL jde o jedenáctou obchodní akci v šesté evropské zemi.

Kapacita solární energie se má v Česku do roku 2030 více než zdvojnásobit ze současných 3,6 gigawattu na 8 gigawattů, zatímco cíl pro větrnou energii se má ztrojnásobit na 1,5 gigawattu. V Česku se pořád vyrábí z uhlí 40 procent elektřiny, což je vysoko nad průměrem Evropské unie, a proto je zřejmé, že v příštích letech zemi nemine výrazná energetická transformace. 

„Aby bylo dosaženo těchto cílů, dostávají investoři na své projekty státní dotace. Solární a větrné projekty na to reagují dynamickou expanzí," řekl André Zücker, generální ředitel KGAL.

Ceny elektřiny v Česku navíc vykazují nízkou volatilitu a na spotovém trhu se energie obchoduje v eurech, což je pro investory dalším lákadlem. .

Mostecký projekt má podle plánu přejít do stavební fáze ve třetím čtvrtletí 2025. Prodej elektřiny bude probíhat především prostřednictvím dlouhodobé smlouvy o nákupu elektřiny (PPA).

Čtěte také:

Babiš s Janovem expandují ve Slovinsku. Hartenberg plně ovládl Adria Tehnika

Pokračuje odliv amerických investic z komunistické Číny. Aktivity tam omezuje IBM

Akcie Advance Auto poskočily poté, co společnost souhlasila s prodejem podniku Worldpac

Solární park „PVPP Saxonie“ naprojektovala Sev.en Inntech a.s. v potěžebním areálu bývalého hnědouhelného lomu ČSA. Firma Micronix bude odpovědná za výstavbu solárního parku. 

KGAL také v Evropě posiluje portfolio v Německu, Řecku, Itálii, Polsku a Španělsku.

„Více než 80 procent z 350 milionů eur vlastního kapitálu již bylo alokováno a 43 procent nasazeno,“ popisuje aktivity Florian Martin, druhý generální ředitel společnosti KGAL. Fond investičně vstoupil do spolupráce s developery solárních parků s dosahem na celkově až 200 projektů.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Pokud považujete texty Biztweetu za přínosné, věnujte jakýkoliv dar na Číslo účtu 1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP