Mimořádný rok “velkolepé sedmičky”. Nadšení přetrvává, vznikají však rizika

Akcie „Magnificent Seven“ zaznamenaly raketový růst. Dohnaly ztráty z roku 2022, ale další vývoj není jasný.

Akcie sedmi nejsilnějších subjektů indexu S&P 500 SPX v roce 2023 potěšily jejich majitele. Permanentní křivka nahoru přinesla zhodnocení v desítkách procent, čímž se pohodlně smazaly ztráty z červeného roku 2022. Klíčovým byl přitom úspěch výrobce čipů Nvidia Corp.

Sedm nejcennějších veřejně obchodovaných společností ve Spojených státech posunulo index S&P 500 SPX meziročně o více než 17 % nahoru. A to navzdory tomu, že 5 z 11 sektorů obsažených v indexu zůstalo v červených číslech

Podle analýzy Goldman Sachs Group vedené hlavním americkým akciovým stratégem Davidem Kostinem však není zřejmé, zda bude růst v dalších obdobích přirozený. Nenormální zhodnocení akcií během jednoho roku, které bylo nejrychlejší od roku 1970 však naznačuje, že není možné rozklíčovat korelaci mezi výkonem technologických firem velkolepé sedmičky a zbytku amerického indexu. Proto je možné, že technologické firmy samotné budou v příštích měsících růst ještě rychleji.

Dobrá zpráva však otevírá otázky risku. Podle analytiků mohou technologické firmy doplatit na přehnaná očekávání investorů. I když budou růst tak mohou po nenaplnění očekávání způsobit vážné pády. Také proto část veřejné odbornosti poukazuje na podobnosti s praskem technologické bubliny kolem roku 2000.

Čtěte také: 

Za obřím plánem u Hostivařské přehrady stojí mocné postavy

Chytrý telefon uživatele poslouchá a sleduje. Jak to vypnout?

Po poklesu o 39 % v roce 2022 zaznamenala letos velkolepá sedmička meziroční růst o 71 %. Královskými sektory burzy byly sektor komunikačních služeb s růstem o 48,8 % či sektor spotřebního zboží, který dosud zaznamenal růst 30,6 %. Velkolepá sedmička zvýšila podíl na tržní kapitalizaci indexu S&P 500 na 29 %. Podíl těchto sedmi akcií na indexu je nejvyšší od roku 1980, kdy inteligentní technologie zažívaly první světový boom.

Mezi členy Magnificent Seven patří Nvidia, Apple, Microsoft Corp, Alphabet Inc, Tesla, Amazon a Meta Platforms.

 

Zdroje:

Marketwatch

Goldman Sachs

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Pokud považujete texty Biztweetu za přínosné, věnujte jakýkoliv dar na Číslo účtu 1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP