Chytrý telefon uživatele poslouchá a sleduje. Jak to vypnout?

Mezi většinou populace převládá představa, že to, co se jim v chytrých telefonech a internetových prohlížečích zobrazuje je do značné míry objektivní výběr. Ve skutečnosti se však zobrazený obsah přizpůsobuje zájmům uživatele. Ty pozná nejen podle stránek, které navštěvuje. Chytrý telefon uživatele nepřetržitě poslouchá a pozná také co si myslí uživatelé telefonů v bezprostředním okolí. Jak to vypnout, anebo alespoň omezit?

Marketingové firmy využívají organicky sbíraná data – zjednodušeně řečeno, stačí, že ačkoli nevědomky, anebo ve spěchu uživatel zaklikne svolení s používáním některých aplikací a dalších nástrojů pro sběr informací o aktivitě na internetu. Zařízení následně uchovává různá data – od těch co uživatel vyhledává v internetovém vyhledávači, přes ta, kde se nachází, až po ta které fráze v telefonu nejčastěji používá a s kým se nejčastěji potkává.

Chytrý telefon sbírá hlasová data prostřednictvím aplikací hlasových asistentů, jako jsou Siri a Google Assistant. Málokdo si však uvědomuje, že na základě souhlasu s hlasovou službou je sběr dat povolený prakticky nepřetržitě i pokud není telefon právě používán.

Google a další vyhledávače sledují chování uživatele, aby se ujistily, že zobrazují pro uživatele relevantní obsah reklam, ale také třeba článků ve výběru doporučených zpráv. Většina uživatelů v Česku, či na Slovensku ovšem netuší, že zobrazené obsahy nejsou nijak objektivizované, ale algoritmus je vybírá na základě opakovaných podnětů nejen uživatele, ale také jeho přátel.

Pokud uživatel pojede například na večírek vášnivých fandů fotbalu, bez toho, aby sám vyhledával obsah týkající se fotbalu, v příštích dnech na něj vyskočí články a reklamy týkající se fotbalu.

Vytváření bublin

Je nutné dodat, že tato funkce nejvíce poškozuje vytváření společenských a politických názorů uživatele. Pokud je pasivní, myslí nekriticky a potkává se třeba s lidmi šířícími konspirace, v telefonu uvidí podobné obsahy, což ho v názorech jeho přátel utvrdí – jde o známy princip takzvaných bublin.  

Hlasově aktivované aplikace a nástroje chytrého telefonu jsou aktivní neustále. Zjednodušeně řečeno, zařízení musí poslouchat, zda mu nechcete něco říct. Analyzuje však také příkazy, které se iniciace akce netýkají. Podobně jako když uživatel píše vyhledávaný výraz do prohlížeče i při poslouchání zaznamenává klíčová slova, podle kterých následně zobrazuje reklamy, vyhledávaný obsah či doporučené zprávy médií.  

Hlasová klíčová slova se dokonce v databázích provozovatelů ukládají podobně jako historie internetového prohlížeče. Pokud si uživatel s iPhonem myslí, že se nahrávání týká pouze Androidu a Googlu, mýlí se. Také asistent Siri náhodně vybírá části konverzace za účelem “zlepšení služeb”. Jak omezit, anebo zamezit zaznamenávání toho, o čem mluvíte? 

Google Android 

V první řadě, a to platí obecně, je dobré odinstalovat podezřelé a nevyužívané aplikace. Nezbytné je také pravidelné odstraňování malwaru. Vše provedete skrz záložky Nastavení-Aplikace.

Je také vhodné zvážit oprávnění správce v některých aplikacích, které jsou využívány méně, anebo pro jejich fungování aplikace speciální oprávnění nepotřebuje. Vše lze provést cestou Nastavení-Aplikace-Oprávnění. V správci oprávnění můžete také zakázat používání mikrofonu u většiny aplikací a zakázat vytváření seznamu hovorů. Kromě toho je důležité zakázat běh aplikací na pozadí.

Google může uživatele poslouchat také prostřednictvím Google Assistant v Mapách Google a Android Auto. Je proto dobré u aplikací zakázat mikrofon a zvážit sledování fyzické aktivity, či polohy pouze při používání. 

Čtěte také:

Za S-dražbami stojí kouč i bankrotář. Portál o likvidaci administrátora neinformuje

Zemanův přítel Balák vlastní rozsáhlé pozemky u historické obce. Teď mu hrozí, že o ně přijde

Mistři legislativy a držitelé hodnot v kuloárech. Kdo jsou nejmocnější demokraté ve Spojených státech

Na telefonu nebo tabletu Android řekněte „Hey Google, open Assistant settings“ nebo otevřete aplikaci Google Assistant a řekněte „Assistant settings“. V zásadě lze vše podstatné nastavit postupem přes záložky Nastavení-Aplikace-Oprávnění, Nastavení-Aplikace-Správce aplikací a Nastavení-Aplikace-Nastavení systémových aplikací. 

Je vhodné také smazat už vytvořené údaje o aktivitě uživatele. Po přihlášení do účtu na Google je možné v každé sekci Aktivita na webu a v aplikacích, Historie polohy a Historie YouTube a pod. data smazat. Ve správě účtu je možné také v jednotlivých službách Google zakázat ukládání dat. 

Apple iPhone

Nejlepší způsob, jak zabránit tomu, aby vás Apple iPhone a další zařízení se systémem iOS poslouchala, je vypnout Siri. Provedete to cestou přes záložky Nastavení-Siri. Vypněte všechny následující funkce týkající se iniciace Siri, aktivace ve vyskakovacím okně i při stisknutí tlačítka pro Siri. Apple má jednodušší možnosti pro vypnutí hlasového asistenta a obnovení do továrního nastavení. Právě tato firma ovšem dosud čelila nejvážnějším podezřením, že své uživatele poslouchá nepřiměřeně často a na neznámé účely. 

Obecně lze také doporučit stahovat pouze ověřené aplikace, aktualizovat software telefonu, mazat nepoužívané aplikace telefonu, kontrolovat a spravovat oprávnění aplikací, či mazat historii jakýchkoliv hlasových aplikací a programů.

 

Platforma Independence sleduje hrozby nezávislosti a demokracie v zemích V4 a Pobaltí. Sleduje hrozby pro vývoj demokracie v regionu, kdo tyto hrozby způsobuje i možné důvody proč. Independence sleduje formy negativních vlivů, klíčové postavy a finance, které za tímto děním stojí. 

Pokud považujete texty projektu Independence za přínosné, staňte se patronem projektu klikem na tento link anebo podpořte anebo věnujte jakýkoliv dar na Číslo účtu 1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP