Mistři legislativy a držitelé hodnot v kuloárech. Kdo jsou nejmocnější demokraté ve Spojených státech

Větší zastoupení všech skupin obyvatelstva v řízení státu, zdravotní systém pro všechny, více svobody pro osobní volby a větší role státu při řešení sociálních problémů. To je část hlavních hodnot, které ve Spojených státech amerických reprezentují demokraté. Zatímco v našich končinách jsou z jejich představitelů nejznámější prezident Joe Biden a viceprezidentka Kamala Harris, k hybatelům stranické agendy patří také duo ze Senátu a Sněmovny reprezentantů.

Mezi legendární demokratické prezidenty, kterých mandát se otiskl do amerických dějin patřili také Franklin D. Roosevelt, Bill J. Clinton, John F. Kennedy, či Barack H. Obama. Demokratická strana však není známa jen svými prezidenty. Podobně jako v evropských demokraciích také americké stranické reálie poznají postavy, které jsou o něco méně na očích, ve skutečnosti však výrazně ovlivňují agendu zákonodárců z jejich partaje. 

Nejmocnějšími demokraty ve Spojených státech jsou dnes členové vedení Demokratické strany ve Sněmovně reprezentantů a Senátu. Mezi nejvlivnější patří bývalá předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová a vedoucí senátní skupiny demokratů Charles Ellis (Chuck) Schumer.

Pelosiová i Schumer jsou zkušení zákonodárci, kteří v minulosti zastávali významné vedoucí pozice. Pelosiová byla první ženou, která se stala předsedkyní Sněmovny reprezentantů a Schumer byl prvním mužem židovského původu, který vedl většinu Senátu.

Pelosiová a Schumer jsou oba silnými zastánci progresivního křídla Demokratické strany. V uplynulých letech kritizovali prezidenta Donalda Trumpa a jeho politiku. Byli také hlasitými odpůrci snah Republikánské strany zrušit zákon o dostupné péči. Pelosiová je taktéž velkým zastáncem práv menšin, zastáncem kontroly zbraní a ochrany životního prostředí.

Prostřednictvím Pelosiové v Sněmovně reprezentantů měli Demokraté dlouho kontrolu nad legislativním procesem. Její role umožnovala oddalovat, anebo urychlovat hlasování o jednotlivých zákonech.

Čtěte také:

Stoupající nesnášenlivost vůči Asiatům. V USA vyústila koronavirová xenofobie k růstu počtu vražd

Nejvlivnější republikáni. Trumpova éra je umožněna také muži v jeho stínu

Schumer zas v Senátu pomáhal blokovat a brzdit republikánskou legislativu a podporovat demokratické iniciativy. Oba demokratičtí lídři jsou také vlivnými členy výborů pro tvorbu politik Demokratické strany.

Pelosiová je přední členkou sněmovního Výboru pro prostředky, který je odpovědný za návrh federálního rozpočtu. Schumer je předním členem Výboru pro pravidla a správu Senátu, který dohlíží na legislativní proces v Senátu.

Tyto pozice dávali Pelosiové a Schumerovi velkou moc ovlivňovat směřování Demokratické strany a prosazovat své vlastní politické priority.

Někteří lidé by mohli říct, že mezi vlivné demokraty současnosti patří také Barack Obama, Hillary Clintonová nebo Bernie Sanders, zatímco jiní mohou poukazovat na lidovější osobnosti, jako jsou Elizabeth Warrenová nebo Alexandria Ocasio-Cortezová.

 

Pokud považujete texty projektu Independence za přínosné, staňte se patronem projektu klikem na tento link