Zemanův přítel Balák vlastní rozsáhlé pozemky u historické obce. Teď mu hrozí, že o ně přijde

Odsouzený podvodník Miloš Balák, který má blízko k poradnímu týmu Miloše Zemana a kterého prezident České republiky kontroverzně omilostnil, vlastní rozsáhlé parcely v atraktivní oblasti Karlovarského kraje. Místní i občanští aktivisté mají strach, co s jeho zhruba 1,5 milionem m2 zamýšlí. Zároveň se však na parcely podíval exekutor, který řeší dluhy z Balákových machinací.

Balák podle analýzy Biztweetu, vycházející z informací Nadačního fondu proti korupci, vlastní zhruba 100 parcel u Žlutické přehrady ležící v Karlovarském kraji. Většina z nich se nachází na území historické obce Skoky u Žlutic. Obec je známá zejména barokním poutním kostelem Navštívení Panny Marie (Tamní obraz Panny Pomocné Marie dal vzniknout známému úsloví „Panenko skákavá!“, pozn.).

Částečně chráněné území, z toho titulu, že blízká přehrada slouží jako rezervoár pitné vody, obsahuje také parcely zajímavé pro rekreační účely. Miloš Balák tam léta vlastní oboru, kde se organizují lovy a související rekreace. V nedaleké obci Polom si vybudoval sídlo, přičemž se kvůli přístupové silnici dostal do sporu s místními. 

Na jeho parcelách se nedávno realizovaly dotační projekty na výsadbu alejí, hospodaří tam také zemědělci a část, na které stojí zeleň přešla změnou územního plánu tak, že je na ní možné stavět. Na území se nachází také prameny s potenciálním využitím jako minerální vody.

Podle starosty Žlutic Václava Slavíka (jako lidovec kandidoval za koalici SPOLU také do Senátu) obec o žádném Balákově investičním plánu obec neví. Potvrdil, že v minulosti kvůli podezřením řešili v obci strach z možné nepatřičné výstavby, šlo však podle něj o uměle vyvolanou hysterii. „Skoky můžou být v souvislosti s obnovou poutního místa atraktivní lokalitou pro cestovní ruch, génius loci místa může lákat k nějakému záměru. To by ale ten charakter místa zcela určitě zabilo,“ míní Jiří Schierl, předseda sdružení Pod střechou, které pečuje o historický kostel ve Skocích a jeho okolí.

Podnikatel blízký Hradu pronikl do velkého byznysu, když se dostal do vedení společnosti Lesy Hluboká. Podnik štědře zásobován sérii státních zakázek zkrachoval, přičemž nejen partneři a zaměstnanci upozorňovali na podezření, že Balák z firmy vyváděl majetek pro svůj soukromý prospěch. Vrchní soud v Praze následně popsal podvodné chování během konkurzu Lesů Huboká. Dříve než došlo k uspokojení nároků věřitelů byly z firmy vyvedeny majetky jako třeba nemovitosti, a to i přímo v prospěch rodiny Miloše Baláka. Jiné majetky byly za podezřelých okolností vyvedeny v prospěch lidí jako Miroslav Schön, který byl sponzorem Miloše Zemana a blízkou osobou kancléře Vratislava Mynáře.

Čtěte také:

Praha tvrdí, že bojuje proti krátkodobým nájmům. Sama je však nabízí

Já na bráchu, brácha na mně. Podivné hospodaření ve městě Jemnice

Penězovody kolem Babiše: Jeho partner stojí za luxusními rezidencemi v Mariánských Lázních, či na Mánesu 

V roce 2014 se stal Miloš Balák ředitelem Lesní správy Lány, do podniku jej prosadil právě kancléř Mynář. Podnik, který spravuje část hradní zeleně a jeho pozemky, spustil mnoho investičních aktivit, kvůli kterým musel být kanceláři prezidenta navýšen příspěvek ze státního rozpočtu. Jak se později ukázalo množství z akcií, které pro Hrad realizovala Lesní správa Lány, působila dojmem předražení, či privilegovanosti ve veřejných soutěžích s pochybnou kvalitou výsledných dodávek.

Miloš Balák, ale po sérii podezření narazil na vyšetřování a soud, který ho odsoudil ke třem letům vězení, peněžitému trestu 1,8 milionu korun a čtyřletému zákazu činnosti za ovlivnění dvousetmilionové veřejné zakázky na zpevnění břehů lánské vodní nádrže Klíčava. A právě zde mu před výkonem trestu pomohl prezident Miloš Zeman udělením milosti, nutno říct s nerespektováním soudního verdiktu a pochybnou argumentaci.

Balákovi však po podezřelých bankrotech, machinacích a soudních peripetiích zůstaly na krku dluhy. Ačkoli velké množství majetku převedl na své rodinné příslušníky, několik hodnotných části majetku mu zabavil exekutor. Podle výpisu z katastru už exekutor ví také o rozsáhlých pozemcích ve Skocích u Žlutic.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu