Praha tvrdí, že bojuje proti krátkodobým nájmům. Sama je však nabízí

Krátkodobé nájmy jsou v hlavním městě České republiky ústředním tématem posledních let. Zatímco politici v předvolebních soubojích i dosavadní vedení magistrátu tvrdí, že krátkodobé nájmy ubližují městu i jeho obyvatelům, samotná Praha nabízí krátkodobé nájmy v zařízeních, které vlastní.

Jak vyplynulo z investigace Biztweet.cz a na základě informací Nadačního fondu proti korupci, magistrát Hlavního města umožňuje nabízet městské byty pro účely krátkodobého nájmu, přičemž tyto aktivity nijak zvlášť nemonitoruje.  

„Hlavní město Praha umožňuje 15 jím zřizovaným příspěvkovým organizacím (3 domovům mládeže a 12 školám, které v rámci své činnosti provozují domov mládeže nebo internát) na základě zřizovací listiny, aby v rámci své doplňkové činnosti poskytovaly ubytovací služby ve svých prostorách pro komerční cíle. Příspěvkové organizace mohou vykonávat doplňkovou činnost za předpokladu, že nenaruší plnění hlavního účelu organizace. Příjmy z doplňkové činnosti příspěvkových organizací jsou využívány ke krytí nákladů organizace. Hlavní město Praha nemá z ubytovacích služeb příspěvkových organizací žádný příjem, a to s ohledem na samostatnou právní subjektivitu příspěvkových organizací, kdy příjmy z ubytovacích služeb jsou příjmy těchto organizací,“ odpověděl magistrát na dotazy v žádosti dle zákona č. 106/1999  Sb., o  svobodném  přístupu k informacím.

Jak uvádí, ke krátkodobému nájmu jsou nabízené internátní prostory. Tady je otázkou, zda kvůli tomu nedochází k odmítání poskytnutí bydlení studentům, kterých zájem může být komerčnímu zájmu podřízen. Například Domov mládeže a školní jídelna provozující tři ubytovny v atraktivních částech města – v ulicích Neklanova, Pobřežní a Husova – má podle magistrátu získat na krátkodobém nájmu zhruba 150 tisíc korun ročně. Magistrát však přehled o nájmu nemá, nevěděl ani o tom, že domov nabízí k nájmům také prostory v Neklanově ulici. Nevěděl ani o tom, že tyto prostory nabízel ředitel zařízení přes aplikaci Airbnb a soukromé konto svého syna.

Právě absentující kontrola může být závažným problémem. Podle podezření z anonymního podání je třeba v uvedené ubytovně domova v Pobřežní ulici na náklady domova mládeže rekonstruován byt po školníkovi, který bude sloužit jako apartmán pro hosty se samostatným vchodem. Pokud je ubytování nabízeno přes soukromé konta v aplikacích jako Airbnb, se přitom příjmy z nájmu nemusí objevit v účetnictví zařízení.

Čtěte také: 

Já na bráchu, brácha na mně. Podivné hospodaření ve městě Jemnice

Penězovody kolem Babiše: Jeho partner stojí za luxusními rezidencemi v Mariánských Lázních, či na Mánesu

Změny slovenského zákona vydělají Duslu Andreje Babiše

Komerční využití prostor svěřených příspěvkovým organizacím hlavního města Prahy je umožněno na základě zřizovacích listin v souladu s § 27 odst.2 písm.g)  zákona č. 250/2000 Sb.,  o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů. V Praze má ve zřizovací listině uvedeny ubytovací služby, a mohou tak poskytovat ubytovací služby pro komerční účely, 15 organizací zřizovaných Hlavním městem.

Politické zastoupení pražského magistrátu, ale také velká část politické opozice v Praze mluví o problémech vyplývajících z krátkodobých nájmů jako o stěžejním tématu minimálně několik let. Krátkodobé nájmy podle kritiky zvyšují ceny nájmů na celém území Prahy. Cílí totiž na movité turisty a zároveň snižují nabídku na celém bytovém trhu. Na rozmanité fluktuující hosty se zas stěžují sousedé, podle další části kritiky se nehlášeným pronájmem soukromé nemovitosti na podnikatelské účely krátkodobého nájmu obcházejí daňové a regulační povinnosti. Na území Prahy už přišlo také k prvním případům, kdy byli majitelé za neohlášenou nabídku bytu ke krátkodobému nájmu sankcionováni.

Zástupci města dokonce žádají upravit legislativu tak, aby došlo k regulaci počtu hostů a nocí, po které by bylo možné byt pro krátkodobý nájem nabízet.

Poslední údaje z roku 2022 říkají, že majitelé v Praze nabízejí přes aplikaci Airbnb ke krátkodobému pronájmu 6972 ubytovacích jednotek, tři čtvrtiny z toho tvořily samostatné byty či domy. Pražských ubytování v nabídce Airbnb však může být víc, charakter aplikace je značně anonymní a někteří uživatelé byty nabízejí jen v určitých obdobích, anebo po domluvě s hosty nabídky opakovaně skrývají.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu