Penězovody kolem Babiše: Jeho partner stojí za luxusními rezidencemi v Mariánských Lázních, či na Mánesu

Majetek oligarchy, bývalého ministra financí a premiéra je větší, než přiznává. Skrytě investuje či ovládá také společnosti investující do zdánlivě cizích projektů. Podobně jednají také jeho partneři. Třeba jeden starý „kamarád do deště“ vlastnící luxusní apartmány v Mariánských Lázních, či na pražském Mánesu.

Politik, který v rámci rozsáhlé mítinkové kampaně burcuje sociálně ohrožené a protisystémové vrstvy obyvatelstva k boji proti elitám, sám využívá schémata skrývání majetku, která jsou typická pro šejky, oligarchy, či mafii.

Kromě opakovaně propíraných blamáží jako je Čapí hnízdo, kde šlo hlavně o to, aby se dostal k dotaci, na kterou neměl nárok, jde v dalších případech o správu soukromého majetku jako nákup luxusních rezidencí ve Francii, kde je kvůli podezření z porušování zákonu při nákupu zámečku a dalších luxusních nemovitostí stíhán francouzskou prokuraturou.

Jak Biztweet zjistil, podobně skrytých vlastnictví má Babiš a jeho partneři z minulosti, víc a několik z nich pořád neodhalených i na území tuzemska. Nasvědčuje tomu struktura firem kolem investiční firmy United Hotel Investments Bohemia.  

Struktura, kterou analýza Biztweetu odhalila ukazuje na fakt, že za firmou, za kterou na veřejnosti vystupuje jednatelka Olga Valtrová, jsou ve skutečnosti také peníze z jiných zdrojů – zejména z okolí Andreje Babiše.

Za společností stojí slovenská firma HG Hotels ze Slovenska. Ta má kmeňové akcie na jméno. Kdo je jejich držitelem není možné veřejně dohledat.

Ve strukturách firem je přitom možné vidět firmy Lentimex a Fibon Limited, které Biztweet potkal při mapování dalších známých kauz, kde se neznámí majitelé pokoušeli obohatit na úkor státu.

Partner z devadesátek

Silná indicie se však skrývá v personálním obsazení. Jednatelem ve společnosti United Hotel Investments Bohemia, předsedou představenstva akciové společnosti HG Hotels a dalšími viditelnými funkcemi ve firmách, které spravují nemovitosti sítě firem je Ivan Propper. Muž z ženevské adresy drží v HG Hotels čtvrtinový podíl.   

Pro vysvětlení, proč toto jméno coby indicie směřuje k známým slovenským oligarchům, či politikům včetně Andreje Babišove se musíme vrátit k počátkům vzniku impéria Andreje Babiše – k období kdy ze státního podniku Petrimex vytahoval know-how i majetek do jeho nově vznikající vlajkové lodě Agrofert. Dokonale to popisuje kniha Z Bureše Babišem a Můj stát, moje firma. 

Eknihu Z Bureše Babišem objednáte na Vaši email adresu. Stačí uhradit 199 CZK na účet 1027300577/6100. Do poznámky pro příjemce stačí napsat svou email adresu, anebo nás kontaktujte mailem na marketing@biztweet.eu. Nebo navštivte eshop

Přechodné období, kdy vedle organizačních složek Petrimexu vznikala řada nových souvisejících a přímo napojených firem, přitáhlo ke zdrojům financí mnoho šikovných manažerů. Podnikatelské projekty, které mohly být investičně podpořené silným zázemím, dávaly příležitosti i střednímu a nižšímu managementu bývalých státních podniků.

Typickým příkladem je Ivan Propper. Ačkoli nepatří mezi nejviditelnější podnikatele, dodnes je mezi partnery Andreje Babiše z devadesátých let jedním z nejaktivnějších.

Pro Babiše byl zcela klíčovou postavou. Pomáhal rozjíždět podniky, které přebíraly zákazníky Petrimexu, získávaly financování a kapitál směřovaly ke vzniku silného Agrofertu.

První viditelné a prokazatelné zmínky o spolupráci Ivana Proppera s dnešním oligarchou Babišem se vyskytly kolem roku 1993. Zhruba v  tom období Ivan Propper majetkově vstupuje do projektů, které připravují půdu pro zrod Agrofertu. Stal se třeba společníkem důležitého zárodku — firmy Sima.

Společně s dalšími Babišovými partnery zakládá společnost Conamis Trading, kterou dokonce podle obchodního rejstříku od roku 1996 majetkově zcela ovládl.

Parťák všech kápů

Několik jmen opakujících se v historii vzniku Babišova impéria lze vidět i ve strukturách Slovenské letecké společnosti. Propper seděl v dozorčí radě. Bez zajímavosti není, že předsedou představenstva byl známý odsouzený slovenský podvodník Jozef Majský.

Proppera s Babišem bylo možné propojit i přímo. V roce 1993 byli společníky u založení společnosti Agriplast.

Ivan Propper dodnes vlastní podíly ve zhruba 20 firmách. Doménou je developerská činnost, podílí se na velkém bratislavském bytově-rezidenčním projektu Petržalka City a vlastní několik hotelů.

Nejziskovějším podnikem je podle účetních závěrek Lentimex. Kontakty Ivana Proppera dostaly také do prestižních funkcí další známé giganty. Do roku 2015 byl členem dozorčí rady Stredoslovenské energetiky. Dodavatel energií na středním Slovensku je ovládán Energetickým a průmyslovým holdingem Daniela Křetínského.

Ještě v roce 2015 seděl Propper také v dozorčí radě v nechvalně proslulé stavební firmě Váhostav.

Firma je odpovědná za stavební krizi z roku 2015. Společnost přestala platit svým menším dodavatelům při výstavbě dálnice D1. Důvodem neplacení prý bylo, že výstavba dálnice byla vysoutěžená pod cenou. Později však vyšlo najevo, že firma má neudržitelné dluhy. Jen závazky, které se dostaly do médií, dosahovaly hodnoty 54 milionů eur, tedy asi 1,5 miliardy korun.

Váhostav proto vyhlásil restrukturalizaci, při níž měli malí věřitelé přijít o téměř všechny pohledávky. Podle původního plánu splacení pohledávek měli nezajištění věřitelé dostat 15 procent dlužných částek. Banky měly získat 100 procent. Později si dodavatelé Váhostavu vybojovali alespoň 18,75 procenta.

Nespokojenost malých firem, ze kterých mnoho směřovalo kvůli Váhostavu ke krachu, vytvořila nebývalý precedent. Stát nabídl, že při dobrovolném odstoupení pohledávek pro Slovenskou záruční a rozvojovou banku dostane věřitel 50 procent nevyplacené částky. Kabinet Roberta Fica tak de facto zaplatil z peněz daňových poplatníků dluhy soukromé firmy, která je navíc podle mnohých náznaků sponzorem jeho strany SMER SD.

Ivan Propper s partnery prostřednictvím složitě budované struktury vlastní v Česku několik významných luxusních nemovitostí. Jsou mezi nimi Rezidence Mariánské Lázně a Dům Sněžka v koupelném městě, či Rezidence Mánes na pražské ultraluxusní adrese. Jak i tato analýza dokazuje, lidé z Babišového startu nikam nezmizli a české a slovenské oligarchické skupiny jsou propojenější než si veřejnost uvědomuje.   

Zdroje:  

https://or.justice.cz/ias/ui/rejstrik-firma.vysledky?subjektId=693312&typ=UPLNY

https://www.rezidenceml.cz/#utm_source=firmy.cz&utm_medium=ppd&utm_campaign=firmy.cz-13179301

https://rejstrik-firem.kurzy.cz/28385276/rezidence-marianske-lazne-sro-v-likvidaci/

https://www.archiweb.cz/b/bytovy-dum-snezka

http://www.uhi.cz/rezidence-marianske-lazne-luxusni-bydleni-v-marianskych-laznich-.html

http://www.rezidence-manes.cz/o-projektu/index.html

https://www.designmag.cz/interier/8750-dum-snezka-od-jiricne-skvostem-marianskych-lazni.html

https://or.justice.cz/ias/ui/rejstrik-firma.vysledky?subjektId=669335&typ=UPLNY

http://www.uhi.cz/

https://finstat.sk/47421886/osoby_vo_firme

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Odemknout článek

Byznys Biztweet Byznys

  • 5 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb
Top

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu

Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem Biztweet Můj stát, moje firma aneb Z Babiše Burešem

Muj stát, moje firma

Oblíbené motto „řídit stát jako firmu“, které do české politiky přinesl fenomén Andreje Babiše, definuje změny, jimiž česká společnost prošla mezi lety 2013–2021. Populismus kombinován s politikou nenávisti přinesl na pozadí ekonomické konjunktury Andreji Babišovi nebývalou popularitu. Společnost zas nebývale rozdělil a přinesl řadu nevratných změn. Titul Můj stát, moje firma odhaluje skutečnou výši dotací, které pobírají firmy, jejichž konečným uživatelem výhod je Andrej Babiš, jejich neobvyklý úspěch v získávání veřejných zakázek či to, jak podnikatelské impérium oligarchy po jeho vstupu do politiky vzkvétalo. Kniha se věnuje také otázce konfliktu zájmů a stavu, kdy veřejné peníze slouží zájmům velkopodnikatelů. Osobitě sleduje zneužívání politicky získaných pravomocí či pokřivení konkurenčního boje a trhu jako takového. Každému čtenáři také lidsky vysvětlí, jak na tento stav doplácí život běžného občana. Pokud je náhod příliš mnoho, nejde o náhodu. A tou, zdá se, nebyl ani průnik oligarchy Babiše do české politiky. Ideálním načasováním dosáhl toho, co se žádnému jinému velkopodnikateli nepodařilo. Česko řídil jako firmu. Svou firmu.

Podpořte Biztweet Biztweet Podpořte Biztweet

Líbí se Vám skutečně odborná a skutečně nezávislá tvorba Biztweetu?  Na nezávislost se nehráme, nemáme skryté sponzory, majitele, ani dárce, kteří si kupují naši vstřícnost. 

Podporu v hodnotě 1000 CZK můžete provést v našem eshopu. Pokud chcete darovat více, stačí produkt Podpořte Biztweet naklikat v košíku opakovaně. 

Biztweet

JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH Biztweet JURIJ FELŠTINSKIJ, MICHAIL STANČEV, TOMÁŠ LEMEŠANI: UKRAJINA V PLAMENECH

Autoři této publikace zmapovali v rozsahu a hloubce, kterou snese pozornost každého člověka, nezávisle od jeho předešlých znalostí o historii, komplikovanou chronologii ukrajinského národa.

https://biztweet.cz/article/5369-jurij-felstinskij-michail-stancev-tomas-lemesani-ukrajina-v-plamenech

Rusko v plamenech Biztweet Rusko v plamenech

Kniha sleduje mimořádný příběh stojící za falešnými islamistickými útoky na Moskvu, které spustily ruskou invazi do Čečenska. Na základě série oficiálních prohlášení a znalostí Alexandra Litviněnka tato výjimečná kniha ukazuje, že k útokům islamistů vůbec nedošlo. Šlo o akci naplánovanou tajnou službou FSB s cílem dosadit Vladimira Putina na post prezidenta. Kniha také popisuje transformaci bývalé KGB v síť nových tajných služeb a způsob, jak tyto služby stvořily autoritativní režim v Rusku.

marketing@biztweet.cz

Rusko v plamenech

Golden Biztweet Golden

  • 10 Kreditů
  • Přístup k exkluzivnímu obsahu
  • Objednávka služeb