Změny slovenského zákona vydělají Duslu Andreje Babiše

Novela zákona o energetice na Slovensku přinesla dobrou zprávu pro Andreje Babiše. Jeho Duslo Šaľa může díky změně v legislativě na poslední chvíli vydělat miliony až desítky milionů eur ročně. Zákon už nabyl účinnosti.

Novela zákona o energetice kromě jiného mění způsob zpoplatnění distribuce a skladování plynu. Zatímco dosud se na tyto náklady skládali všichni odběratelé v poplatku za megawatthodinu, nyní dostávají velcí odběratelé možnost platit poplatky za distribuci a skladování pouze v době, kdy jsou na státní síť připojeni. V praxi to tedy znamená, že při flexibilním zásobování, kdy odběratel z řad velkých podniků nakupuje, či skladuje plyn operativně anebo dokonce využívá vlastní potrubí, může podnik jednoduše operativně odhlašovat připojení na infrastrukturu a poplatkům se vyhnout. Malí odběratelé, jako domácnosti, však budou za distribuci a skladování nadále platit v každé megawatthodině.

V případě, že se velké podniky začnou spekulativně připojovat a odpojovat do a ze státní distribuční sítě ve velkém, může to malým odběratelům poplatky zvýšit. Náklady na distribuci a skladování plynu totiž budou muset hradit oni jako ti povinně připojeni. Velké podniky jako Duslo Šaľa Andreje Babiše, či Slovnaft ovládaný společnosti MOL, která má blízko k maďarské vládě, naopak na novém poplatkovém systému vydělají až desítky milionů eur.

Kontroverzní je způsob, jakým byly poplatky za distribuci a skladování plynu upraveny. Vládní poslanec Radovan Kazda ze strany SaS zásadní změnu vsunul k sérii desítek technických a gramatických oprav znění zákona na poslední chvíli, v rámci pozměňovacího návrhu. Bod tedy poprvé zazněl v rozpravě parlamentu dopoledne. Odpoledne téhož dne už byl zákon schválen. Zásadní bod neprošel diskusi, analýzou ani oponenturou.

Předkladatel pozměňovacího návrhu Radovan Kazda přitom léta vlastnil a vlastní nakladatelství provozující média zabývající se odpadovým hospodářstvím a energetikou. V těchto oblastech je například Duslo Šaľa významným inzerentem. Autoři novely zákona obhajují Kazdu i celý proces. Rychlou úpravu a schválení zdůvodňují časovým tlakem. Proč tak zásadní bod do znění vnesli pár hodin před schválením však důvěryhodně nevysvětlili.

Čtěte také: 

Postup Českých drah ve společném projektu se Sekyra Group prověřuje policie

Vláda slibuje, že korespondenčně bude možné volit už příštího prezidenta

Slovensko sází u Green Dealu na vodík. Podporuje také jádro

„Podařilo se nám schválit řadu opatření v rámci tzv. zimního energetického balíčku, který mimo jiné usnadní přístup na trh, podporuje i samospotřebu a zvyšuje transparentnost. Schválená novela jednoznačně přispěje k řešení složité situace v energetice,“ uvedl ministr hospodářství Slovenské republiky Richard Sulík.

Pro Duslo Šaľa vlastněnou Andrejem Babišem jde o dobrou zprávu. Podnik, který je dlouhodobě dotován slovenským státem a drží také titul historicky nejvyšší státní jednorázové daňové úlevy, je totiž velkým spotřebitelem plynu, kterého cena kvůli ruské agresi na Ukrajině prudce roste.

Chemičce z holdingu Agrofert navíc v roku 2021 klesl zisk před zdaněním meziročně téměř o polovinu na 6,05 milionu eur (asi 148 milionů korun). Nyní se tak může těšit na další sanaci ze strany státu a zůstat, alespoň načas, zlatým vejcem celé skupiny Andreje Babiše.  

Úprava zákona o energetice nabyla účinnost 30.7.2022. Část týkající se distribučních poplatků však možno v praxi uplatnit od 1. října 2022.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu