Postup Českých drah ve společném projektu se Sekyra Group prověřuje policie

Postup Českých drah (ČD) ve společném projektu rozvoje lokality Smíchov, kterou státní podnik provádí s developerskou skupinou Sekyra Group prověřuje policie. ČD také žalobou bojuje za udržení utajování informací, týkajících se prodeje pozemků v prospěch developera.

Jak odhalilo šetření a analýza Nadačního fondu proti korupci (NFPK), postup ČD při prodeji pozemků pod developerský projekt Smíchov City vyšetřuje policie. Že jsou otázky týkající se společného podniku s developerskou skupinou předmětem trestního řízení, potvrzuje samotná státní firma v odpovědi na infožádost NFPK.

V roce 2019 ČD prodaly pozemky společnosti Smíchov One, kterou developer založil pro první část pražského projektu Smíchov City, podle kritiků za nepřiměřeně nízkou cenu. Pozemky byly prodány v průměrné ceně zhruba 7500 korun za metr čtvereční. Podle tržních cen a kritiků prodeje by ČD za pozemky, které společnosti ze skupiny developera Luďka Sekyry prodaly za něco více než 267 milionů korun bez DPH, mohly žádat dvoj- až pětinásobek. Státní firma tak měla na projektu tratit až půl miliardy korun.

Kupní ceny stanovil kupující

Podnik ceny hájí tím, že jejich výpočet vycházel ze vzorce, kdy od ceny určené znaleckým posudkem byly odčítány náklady například na sanaci ekologických zátěží, sanaci budov a pozemků v okolí, či náklady na odkup některých pozemků třetích vlastníků, které měla soukromá společnost v rámci rozvoje lokality Smíchov učinit.

ČD ani Sekyrova skupina však tyto náklady nezveřejňují. V utajení drží i znalecké posudky, podle kterých je vypočítaná základní složka kupní ceny.

Zvláštní je i sled událostí kolem podpisu smluv. 18.12. 2019 došlo k podpisu Rámcové Projektové Smlouvy, která určila, jakým způsobem bude kalkulována kupní cena pozemků prodávajícího Českých drah pro kupujícího developera.

Už 19.12.2019 došlo na základě této kalkulace k prodeji pozemků Českých drah společnosti Smíchov One. Vyplývá z toho, že buď znalecké posudky, kterými dnes Sekyra Group argumentuje při komunikaci o kupní ceně existovaly už v době podpisu Rámcové Projektové Smlouvy, anebo musely být vyhotoveny ex-post. Kontroverzní je i fakt, že ČD pověřily vyhotovením znaleckých posudků pro kupní cenu jejich pozemků samotného kupujícího.

Zatajování informací

Podobné nejasnosti provází celou spolupráci drah se Sekyra Group při rozvoji lokality Smíchov. Ta trvá už od roku 2005 a tvoří ji několik kontroverzních dokumentů. České dráhy odmítají zveřejnit informace o soutěži na základě které celá spolupráce vznikla. Stejně postupuje v případě znaleckých posudků na kupní ceny pozemků prodávaných soukromému partnerovi a dalších důležitých projektových informací.

Čtěte také:

Vláda slibuje, že korespondenčně bude možné volit už příštího prezidenta

Finance hledají nového šéfa ČEB

Podle kritiků hrozí další nevýhodné převody pozemků, které by mohly v případě dodržení dosavadních podmínek způsobit až dvoumiliardovou škodu pro rozpočet státních drah.

České dráhy bojují o udržení utajování informací o projektu i soudně. Po tom, co zamítly zodpovědět dotazy k projektu ze strany jednoho z kritiků projektu, Úřad pro ochranu osobních údajů rozhodl, že sdělení požadovaných informací bylo odmítnuto neodůvodněně. Úřad rozhodnutí ČD zrušil a vrátil věc ČD k novému projednání. Následně bylo rozhodnutí úřadu napadeno žalobou ze strany Českých drah.

České dráhy odmítly vyřídit také dotazy Nadačního fondu proti korupci podle zákona č. 106/1999 Sb.

Lukrativní projekt

V rámci spolupráce ČD a Sekyra Group má projektem Smíchov City vzniknout celkově 400 tisíc metrů čtverečních ploch nově upraveného území s investici pohybující se kolem dvaceti miliard korun. Ty mají pohltit asi 400 bytů a administrativní budovy s dominantou nového sídla České spořitelny. Projekt je rozdělen do etap na zhruba 12 let.

Developer začal výstavbou bytů v severní části lokality, přičemž byty nabízí v předprodeji s průměrnou cenou 133 tisíc korun za metr čtvereční.

Čtěte celý dokument: Analýza hospodaření Českých drah při rozvoji lokality Smíchov

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu