Vláda slibuje, že korespondenčně bude možné volit už příštího prezidenta

Nového prezidenta budou moct volit také lidé ze zahraničí. Slibuje to vláda Petra Fialy, která prostřednictvím Ministerstva vnitra hodlá expresně upravit možnosti korespondenční volby.

„Legislativním záměrem Ministerstva vnitra je umožnit korespondenční hlasování pro občany v zahraničí. Aby se tato možnost prosadila co nejdříve, podpoří Ministerstvo vnitra návrh na korespondenční volbu z pera senátora Marka Hilšera. Tento návrh by se mohl stát nosičem připravovaných změn a krajané by v ideálním případě mohli korespondenčně hlasovat už v příští volbě prezidenta České republiky,“ říká pro Biztweet mluvčí Ministerstva vnitra ČR Ondřej Krátoška.

Senátorský návrh bude využitý právě kvůli urychlení zavedení nových úprav s cílem, aby bylo možné volit ze zahraničí už v prezidentských volbách 2023.

Ministerstvo vnitra připravuje také návrh zákona o správě voleb, který sjednotí a modernizuje správu voleb a usnadní výkon volebního práva. „Například o voličský průkaz bude možné požádat na kterémkoli obecním úřadě v České republice,“ uvádí Krátoška.

Čtěte také:

V Česku vyjde vzpomínka na zavražděného Litviněnka

Finance hledají nového šéfa ČEB

V zahraničí žije několik set tisíc Čechů. Pokud budou odstraněny léta neřešené bariéry, do volebních výsledků tak může promluvit množina hlasů podobná velikosti některých menších krajů. S touto divokou kartou nechtěly hrát předešlé vlády, podle mnohých kvůli tomu, že průzkumy veřejného mínění ukazovaly, že Češi v cizině nepreferovali předešlé vládní strany.

Rozšíření korespondenční volby letos chce prosadit také slovenská vláda. Ta po vzoru digitalizačně vyspělejších zemí zvažuje také otevření možnosti elektronické volby.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu