3 biliony dolarů do odklonu od ropy. Saúdové prochází velkou transformaci

Na ropu už nelze spoléhat a budoucnost jsou technologie. Saúdská Arábie pumpuje nevídané množství peněz do transformace ekonomiky.

Analytici nazývají ekonomickou transformaci arabské země velkým experimentem. Země chce do roku 2030 investovat 3,2 bilionu amerických dolarů do transformačních procesů, které zaručí, že Saúdská Arábie nebude závislá od těžby ropy. Jde o bezprecedentní krok pro stát, který se díky černému zlatu proměnil ze shluku pouštních osad ve významného hráče v globálním měřítku.  

Země se snaží stát centrem špičkových technologií a destinací pro globální podnikání. Politiku odklonu od ropy posiluje světová nestabilita. Válka, kterou rozpoutalo Rusko na Ukrajině, ale zejména neklid na Blízkém a Středním východě. Nejen válka Izraele s Hamásem a dalšími teroristickými organizacemi v regionu, ale také rostoucí agresivita milic v Íránu, Libanonu, či Jemenu zasahují do predikovatelnosti obchodu s ropou a její přepravy. Výhledy navíc nevěští výrazné zlepšení, a to ani v případě zklidnění situace z konce roku 2023.

Díky snaze odklonit se od závislosti ekonomiky na těžbě ropy se Saudské Arábii daří lákat investory. Meziročně na konci roku 2023 vzrostl akciový investiční fond země o 11 %. Stát chce přitáhnout také zahraniční kapitál a know-how, který by podpořil stabilitu ekonomického růstu země, která byla dosud ekonomicky silně centralistická. Také proto se mluví o státních pobídkách pro společnosti jako Boeing, Oracle či Hilton Worldwide Holdings. Saúdové také mohutně tlačí na rozvíjení spolupráce s bankami, které operují na Wall Street. Nové investice proto v zemi hlásí také další světové značky jako Citigroup, BlackRock, Microsoft, či HSBC. 

Kvůli dosavadní odkázanosti státního rozpočtu na příjmy z ropy, rostoucí produkci v Spojených státech amerických a obavám ze snížení exportu do Číny, na kterou se so slevovými nabídkami orientují Rusové jsou saúdské veřejné finance pod tlakem. Na tento stav reaguje vláda tlakem na diverzifikaci státních příjmů.  

Arabská země také pochopila nezbytnost přechodu globální energetiky na zelené zdroje. Velká část příjmů z ropy proto směřuje do rozvoje obnovitelných zdrojů energie. Saúdská ekonomika díky tomu podle některých prognóz dosáhne v roce 2025 růst 6,3 %, čímž se stane jedním z nejsilnějších rozvíjejících se trhů.

Jádrem ekonomické přeměny je „Vision 2030“ - rozsáhlý plán modernizace zahájený v roce 2016. V poušti v rámci něj vzniká třeba projekt města na obnovitelné zdroje v hodnotě 500 miliard dolarů. Zhruba bilion amerických dolarů má podporovat pobídky do inovace průmyslu zejména v sektorech čistých technologií, petrochemie, těžby, dopravy a logistiky.

Čtěte také: 

USA boří rekordy v investicích do zbrojařství. Soustředí se na Izrael

Studentský dlh trápi ekonomiku USA. Jak ho chtějí řešit potenciální kandidáti na prezidenta?

Čína zažívá exodus zahraničních investic. Vyhání je politika izolace

Ekonomická politika arabské země dobře reaguje také na slabosti globální konkurence - například na tlak čínské komunistické vlády vůči technologickým firmám reaguje jejich lákáním k zakládání podniků v Saúdské Arábii. 

Pod tlakem zahraničních investic se Saúdská Arábie pokouší prezentovat také rozvíjení ochrany lidských práv. Omezuje pravomoci Mravnostní policie a podíl zaměstnaných žen na celkovém počtu pracujících dosahuje 30 %, oproti 18 % z roku 2009. Podle kritiků jde ovšem pouze o malé kroky a systém v Rijádu vzdoruje skutečné demokratizaci.

Státní ekonomická politika také pochopila, že není možné spoléhat pouze na velké monopoly a zavedené firmy. Silně proto podporuje vznik nových startupů. Mladé podnikavce v minulosti přitahovala teplá místečka v bezpečí zavedených firem. Dnes jsou motivováni riskovat a zakládat nové projekty. Příklady úspěšných startup projektů v Saúdské Arábii mohou být doručovací služba s potravinami Nana či aplikace Careem pro sdílení jízd.

Do roku 2030 plánuje Saúdská Arábie zvýšit podíl neropných produktů na celkovém exportu z nynějších 16 na 50 %. Po vzoru Spojených arabských emirátů chce země rozvíjet také cestovní ruch. V roce 2030 plánuje navýšit podíl cestovního ruchu na HDP na 10 %. 

Plány Saúdské Arábie jsou považovány za velký experiment. Žádná země tak závislá na ropě to nezvládla tak rychle jak plánuje Rijád. Dubaji to trvalo desítky let, v mnohem menším měřítku. Norsko se transformovalo, ale před objevením ropy mělo výhodu rozvinutých institucí, infrastruktury, univerzitního systému a vzdělané pracovní síly.

Podle mnohých odborníků proto plány země nevyjdou bez strukturálních demokratických změn obecně. Nutností bude demokratizace, práce s lidskými právy a otevření rovných podmínek pro podnikání cizinců. Aby to všechno fungovalo bude nevyhnutné otevřít dveře přímým zahraničním investicím, které v roce 2023 tvoří pouze procento HDP. Autoritářský režim se bude muset otevřít a ujistit zahraniční partnery, že pro ně bude země bezpečnou destinaci.  

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Pokud považujete texty Biztweetu za přínosné, věnujte jakýkoliv dar na Číslo účtu 1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP