Investor skupuje pozemky u Hostivařské přehrady. Městská část je proti

Investoři stojící za plánem postavit u Hostivařské přehrady lázně skupují a scelují pozemky. Městská část se staví na odpor a tvrdí, že žádné povolování zamýšleného projektu neprobíhá.

Na území mezi Hostivařskou přehradou a sídlištěm Háje v Praze je rušno. Zástupci investičních aktivit, o kterých majitelé tamních pozemku moc nevědí, objíždí ty, kdo drží části rozdrobeného území.

Pravdou je, že velká část lokality mezi ulici Výstavní, sídlištěm Háje, vodní nádrží Hostivař, s hranicemi tvořenými také zahradami a rodinnými domy v ulici K Jezeru či okrajem Petrovic není vábná. Ačkoli se z jedné strany nachází oblíbená vodní nádrž lemovaná pláží a lesním parkem, území, které kupující zajímá, tvoří nekontrolovaně rostoucí křovina, neudržované chodníky či parkoviště pro autobusy hromadné dopravy. 

Právě tím kupující argumentují – konečně to koupí někdo, kdo na místě investuje, o přírodu i infrastrukturu se postará a okolí bude konečně pohledné. Jak Biztweetu potvrdila městská část Praha 11, na území probíhá scelování vlastnictví zkupováním pozemků. Jde o krok, který je nutný před spuštěním jakéhokoliv investičního projektu.

Ačkoli zní dosavadní popis dění u Hostivařské přehrady dobře, místní se vůči zkupování pozemků brání. V čem je problém? V plánovaném projektu samotném. Prodávající pozemků o záměru kupujícího moc nevědí. Nehledě na to, že je takový stav zejména při prodávajících, kterými jsou veřejné instituce, či obce neakceptovatelný, kupující prezentuje pouze hrubé obrysy plánovaného projektu. Otázkou tedy je, zda neselhávají ochranné mechanismy nedaleké přírodní chráněné oblasti.  

Zástupci kupujícího prezentují záměr v hrubých obrysech projektu zamýšlené výstavby lázní. V projektovém popisu investor Léčebné lázně Bohdaneč volí rozumnou a citlivou prezentaci, zdůrazňuje, že zkultivuje parkovou část a vybuduje oddychovou infrastrukturu pro veřejnost. Ani zde tedy zdánlivě nemusí jít o nic negativního. Tím, co vyvolává odpor je rozsah projektu, o kterém však ví jenom malá část zasvěcené veřejnosti. V prezentaci, která byla veřejnosti zpřístupněna v zájmu zjištění její reakce se zdůrazňují drobné pozitivní vlivy. Zmínka o rozsahu se vešla do 3 vět a v popisu poměrně zaniká.

„Nové lékařské služby budou umístěny ve dvou budovách a to v "Odborném léčebném ústavu s ambulantní péčí" a v "Klinice diagnostiky a rehabilitace". "Spa a wellness" a "Medical spa" s ubytováním pro dlouhodobější lůžkovou lázeňskou péči, a to v kapacitě 1000 lůžek, která v lokalitě vytvoří 350 míst nových pracovních příležitostí. Všechny objekty budou mít zajištěno dostatečné podzemní parkování,“ uvádí části projektové prezentace.

Čtěte také:

Praha přehlíží soukromý byznys v její domovu mládeže

Postup Českých drah ve společném projektu se Sekyra Group prověřuje policie

Změny slovenského zákona vydělají Duslu Andreje Babiše

Plán projektu je dokonce ambiciózní natolik, že počítá se zcela novou dopravní infrastrukturou. Vybudování parkoviště, či nového zázemí pro vozy dopravních podniku jsou z hlediska investora nutností i pro zájem dostat na místo co nejvíce návštěvníků a proto, že počítá se zásahem do stávající infrastruktury. Plán na prodloužení tramvajové tratě a budování depa však naznačuje, že za investorem stojí minimálně předběžná jednání se zástupci města a městského podniku. Právě na kladný vztah magistrátu Hlavního města zástupci investora často odkazují.

Pravdou však zůstává, že o povoleních mluví pouze on. Místní obyvatelé bijí při pohledu na plány investora na poplach. Obávají se tichého postupu, či nelegálních kroku, jako vybudování černých staveb a jejich zpětné legalizace. Postupy podobné mafiánským zvykům z devadesátých let už rodina jednoho ze spolumajitelů plánovaného projektu podle místních aplikovala u Hostivařské přehrady při stavbě rekreační vily.

Místní samospráva však upokojuje a tvrdí, že tak rozsáhlý projekt nemá bez schvalovacího procesu šanci vzniknout. A proces schvalování údajně investor ani nezapočal.

„Projekt není oficiálně podle našich informací v žádném povolovacím řízení. Zatím dochází ke scelování vlastnictví zkupováním pozemků. Lázně jsou bývalým vedením zahrnuty do připrav metropolitního plánu,“ uvádí pro Biztweet Šárka Zdeňková, starostka městské části Praha 11.

Investice a prezentace projektu je tedy poháněna předešlými předběžnými souhlasy a přísliby na straně pražské samosprávy. „Aktuální vedení se staví k výstavbě lázní negativně v souladu s postojem místních obyvatel. Za mě osobně jde o vlamování se do nezastavitelného území přírodního parku,“ říká starostka Zdeňková.

Jak dodává, zástupci investora městskou část nijak aktivně neoslovují. Ať už tedy jde o zjišťování reakce místního obyvatelstva, nebo zástupci podnikatelů podepsaných pod projektem shánějí prezentaci megalomanských plánu nové investice, pravdou je, že za projektem stojí známá a v lobbismu zdatná jména. O koho jde se dočtete v pokračování textu na tomto linku.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Pokud považujete texty Biztweetu za přínosné, věnujte jakýkoliv dar na Číslo účtu 1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP