Praha přehlíží soukromý byznys v její domovu mládeže

Pražské domovy mládeže, které slouží jako internát pro žákyně středních škol, odborných učilišť a vyšších odborných škol nabízejí ubytovací kapacity také coby soukromník přes aplikaci Airbnb. Jejich zřizovatel – pražský magistrát navzdory opakovanému upozornění ze strany Nadačního fondu proti korupci (NFPK) tvrdí, že se tak neděje.

Domov mládeže a školní jídelna Praha 2, Neklanova 32 obhospodařuje ve třech budovách v lukrativních částech hlavního města celkově 226 lůžek. Ty však nedrží pouze pro žákyně středních škol, ale nabízí také k soukromému krátkodobému nájmu. To mu zřizovatel – magistrát Hlavního města Praha umožňuje.

Co mu však neumožňuje je pronajímaní těchto pokojů přes aplikaci sdíleného bydlení Airbnb. Ta slouží jako sprostředkovatel krátkodobých nájmů zejména turistům. Z takového bydlení se neodvádí daně a turistické poplatky, na co se dlouhodobě stěžují vedení samotného města Praha.

Jak zjistil NFPK a popsal v analýze zveřejněné na jeho stránkách, k 21.4.2023 pronajímal Domov mládeže Neklanova na Airbnb 30 pokojů. Za jednu noc tak ve vytížených měsících inkasuje z krátkodobého nájmu zhruba 40 tisíc korun. Magistrát o takovém příjmu neví. Tvrdí, že za celý rok 2022 vydělali krátkodobé nájmy zařízení pouze zhruba 165 tisíc korun.

Háček je v tom, že DM Neklanova nabízí pokoje coby soukromník přes konta spravované jeho vedením. Peníze z nájmu pak na soukromá konta také inkasuje. Přirozeně se tak neobjevují v účetnictví městem zřízené příspěvkové organizace. Nájmy přitom mohou měsíčně pronajímateli vydělávat přes milion korun.

Čtěte také:

Postup Českých drah ve společném projektu se Sekyra Group prověřuje policie

Změny slovenského zákona vydělají Duslu Andreje Babiše

Vláda slibuje, že korespondenčně bude možné volit už příštího prezidenta

Nabízení ubytování příspěvkové organizace přes soukromá konta je navíc v rozporu také s pravidly samotné aplikace Airbnb. Z pohledu české legislativy zas z postupu vedení DM Neklanova vyplývá podezření z Porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Hlavní město ním zřizovanou příspěvkovou organizaci hájí. Oddělení stížností odboru právní podpory, či oddělení kontroly a stížností na Odboru školství, mládeže a sportu Magistrátu hlavního města Prahy podle odpovědí na dotazy NFPK o žádném podezřelém hospodaření v DM Neklanova neví.  

Navzdory opakované konfrontaci se zjištěními NFPK si přitom zřizovatel příspěvkové organizace vystačil s popřením informací ze strany ředitele DM Neklanova. Za soukromým byznysem s veřejným majetkem přitom podle zjištění stojí právě rodina ředitele DM Neklanova a její obchodní partneři ze soukromé sféry.

 

Nadační fond proti korupci