Hamáček je cynik a zvyšuje bezpečnostní riziko

Nový poradce českého ministra vnitra ukazuje kromě cynismu také na změny poměrů uvnitř ČSSD. Hamáčkův krok navíc otevírá dveře nebezpečné partě ze Slovenska.

„Je to člověk, který dobře zná fungování české policie. Na druhou stranu je schopen si při posuzování těch odborných věcí udržet jistý nadhled a odstup, není přímo spojen s fungováním české policie,“ řekl o novém poradci Tiborovi Gašparovi šéf sociálních demokratů a ministr vnitra Jan Hamáček.

Má pravdu, Gašpar zná fungování české i slovenské policie a nejen ji. Se světem zločinu se seznámil už jako dlouholetý vyšetřovatel, úspěch mu ovšem přineslo až politické angažmá, když se zalíbil špičkám Směr – SD Roberta Fica. Oligarchická strana z něj udělala policejního ředitele. Pod jeho vedením pak prožili nebývalou hegemonii a hodně jim pomohlo a pomáhá, že žádné z podezření kolem jejich podnikání policie nikdy zdárně neprokázala.

Gašparovo angažmá je pro Českou republiku nebezpečné také z hlediska přístupu k důležitým a citlivým informacím.

Současně s Gašparovou prací v Česku totiž do tuzemska expanduje bezpečnostní služba Bonul. Ta se už dostala třeba ke kontraktu v České spořitelně.

Bezpečnostní agentura chce do Česka proniknout za pomoci starých kontaktů ze slovenské Poštovní banky, patřící do skupiny J&T. Je ní samotný aktuální předseda představenstva České spořitelny Tomáš Salomon, který agenturu Bonul preferoval i v pozici šéfa slovenské Poštovní banky.

Rodina pro rodinu

Počátky bezpečnostní agentury, jejíž jednatelem a vlastníkem je Miroslav Bödör z Nitry, se datují do roku 1991. Manželka Bödöra je sestrou manželky Tibora Gašpara.

Firma pod aktuálním názvem působí od roku 1998. Jednatelkou firmy je od roku 2012 Bödörova dcera Miriam Knoflíková, do nástupu do Bonulu působila ve stejné roli v jiné bezpečnostní agentuře - BMN Security. Tato firma byla s Bonulem propojena a v minulosti podle podezření několikrát posloužila jako nastrčený konkurenční subjekt v některých tendrech na Slovensku.

Bonul byl původně menší bezpečnostní firmou s lokální působností převážně v Nitranském kraji. Nebývalá expanze nastala s nástupem vlivu politické strany Směr-SD premiéra Roberta Fica.

Bonul díky těmto kontaktům začal získávat lukrativní státní zakázky. Bezpečnostní služby dnes poskytuje Slovenské poště, Sociální pojišťovně, Správě státních hmotných rezerv, vodohospodářskému podniku, Slovenské elektrizační přenosové soustavě, Národní dálniční společnosti, Transpetrolu, Tiposu a dalším významným státním firmám. Podobné ambice bude mít v Česku.

Policie pod palcem 

Ještě v roce 2009 roční tržby společnosti činily 19 milionů eur, v dalších letech se obrat násobil. Zarážející je zejména tempo navyšování obchodu se státem. Zatímco v roce 2011, kdy vládla Iveta Radičová, si firma přišla na státní zakázky v objemu 69 tisíc eur, tedy asi 1,9 milionu korun, v roce 2012, kdy jednobarevnou vládu sestavil Robert Fico, už státní, zakázky Bonulu dosahovaly hodnoty 48,3 milionu eur, tedy asi 1,3 miliardy korun.

Klíčem k úspěchu měl být zejména Ľubomír Jahnátek – exministr hospodářství a zemědělství, dnes ředitel slovenského energetického regulátora, se kterým je majitel Bonulu blízký přítel. Sám Jahnátek přiznal, že se šéfem firmy chodívá na hony. O nadstandardních vazbách na politiky svědčí i skutečnost, že slovenský premiér Fico byl opakovaně hostem na firemních večírcích Bonulu.

Právě bezpečnostní rizika by navíc měli mít na zřeteli také čeští zákazníci. Bonul je personálně provázán s důstojníky bezpečnostních složek. Díky nim agentura nemá problém získávat informace a využívat je. Podle některých indícií pracuje pro Bonul a opačně také několik pracovníků pobočky slovenské speciální jednotky Národní kriminální agentury zaměřující se na boj proti ekonomické trestní činnosti.

Čtěte další komentáře autora:

Jana si do úst neberte. Proti konspirátorům bojoval

Rok kebabu a fake news

Vláda se nechala inspirovat prvotřídním populismem

Šéf protikorupční jednotky Róbert Krajmer je považován za pravou ruku policejního prezidenta Tibora Gašpara. Podle slovenských médií jeho jednotka opakovaně záměrně manipulovala vyšetřování třaskavých podezření kolem strany Smer-SD. Manželka Krajmera je podle otevřených zdrojů napojena na skupiny organizovaného zločinu ze západního Slovenska. Krajmer pobouřil veřejnost návštěvou místa činu, těsně po vraždě novináře Jána Kuciaka. Kuciak opakovaně psal o Krajmerovi, Gašparovi a jejich napojení na Směr-SD. Policie jeho přítomnost na místě činu nevysvětlila.

Připomeňme, že po vraždě Jana Kuciaka se snoubenkou nebudil příliš důvěryhodný dojem ani samotný Gašpar. Už pár hodin po odhalení vraždy novináře informoval, že vražda souvisela se žurnalistickou prací. Aniž by vysvětlil z čeho vychází. Jeho pravá ruka Krajmer, který neměl na místu činu co hledat, byl na místě dřív než experti a policie udělala při obhlídce místa několik chyb.

Gašpar k vyšetřování opakovaně medializoval informace, které se záhy nepotvrdily. Navzdory zpackanému vyšetřování vraždy žurnalisty, který psal o byznysu Gašpara a jeho lidí, policejní šéf zarputile odmítal odstoupit. Udělal tak, bez náznaku lítosti, či uznání chyby až když kvůli němu hrozil pád vlády.

Změny poměrů

Hamáčkovo profesionální uznání a nový pracovní poměr je tedy vysoce cynický a opovržení hodný. Stejně tak, jako další angažmá Gašpara na Slovensku.

Vpuštění Gašpara na české ministerstvo může ukazovat také na další důležitou změnu poměrů. Hamáčkovo vedení ČSSD má zřejmě snahu podbízet se snahám Andreje Babiše ovládnout důležité policejní místa s vlivem na vyšetřování a možností získat důležité informace.

Andrej Babiš má k Ficově straně hodně blízko. Inspiruje se její zákony, marketingem a byznysově se mu na Slovensku nedařilo nikdy tak dobře jako za Ficových vlád. Gašpar by navíc mohl pracovat stejně jako to dělal pro Směr také pro českého premiéra.

Hamáčkovo vedení ČSSD nijak nezapírá obdiv a spolupráci se Směr – SD. Na rozdíl od bývalého vedení, když ministr Chovanec s Babišem otevřeně válčil, tak může Hamáčkův krok znamenat rezignaci na snahy sociálních demokratů Babišovi odporovat.

 

Tomáš Lemešani, podpořte nás nákupem v našem eshopu