Vláda se nechala inspirovat prvotřídním populismem

Kabinet Andreje Babiše přišel s populistickým krokem nejvyššího kalibru. Sleva na jízdenky patří k nejméně přínosným plýtvaní penězi.

Kabinet v demisi odsouhlasil zavedení celostátní slevy na jízdenky ve vlaku a autobusech na úrovni 75 procent pro studenty do 26 let a seniory od 65 let. Dárek voličům vyjde letos na více než 3 miliardy, v příštích letech se odhaduje zhruba pětimiliardový výdaj ze státního rozpočtu.

Autoři zákonu se tímto krokem přihlásili jednoznačně k levicovému voliči. Opatření totiž patří mezi nejjednodušší atak na pudy voliče, kteří sice nerozumí daňovému zatížení a původu státního příjmu, levnějších jízdenek si však všimnou.

Problémem je mimo jiné negativní dopad na kvalitu cestování, či dosah na trhovou soutěž železniční a autobusové dopravy.

Andrej Babiš přišel s kontroverzním návrhem těsně po návštěvě Slovenské republiky. Právě tam, kde inspiraci čerpal, však na slevu nenajde odborná veřejnost dobrého slova.

Jízdenky na vlaky zcela zdarma pro důchodce a studenty přišly pod Tatrami koncem roku 2014 v rámci takzvaného sociálního balíčku vlády Roberta Fica. Jen v následujícím roce bylo slovenskými dráhami odbaveno bezplatných 24,6 milionu cest vlakem, což je takřka polovina všech odbavených jízd. Platící klienti se navíc často stěžovali a stěžují, že navzdory zaplacenému jízdnému na ně místo v prostředcích přeplněných bezplatnými cestujícími nezbude.

Čtěte další komentáře autora:

Privatizace státní moci pokračuje

Rok kebabu a fake news

Chris Larsen. Pravda a šílenství kolem virtuálních měn

Alarmující byl i ekonomický dopad, když kupování voličů přineslo zemi po dlouhé době deflaci. Samotná národní banka vlaky zdarma jako jeden z hlavních faktorů tohoto jevu označila.

Andrej Babiš se vlastním voličům také nepochlubil, že opatření zpomalí příjem z turismu. Paradoxní jev je způsoben evropskou legislativou. Česká sleva totiž podle pravidel musí platit nejen pro české, ale i zahraniční studenty a důchodce.

 

Tomáš Lemešani, podpořte nás nákupem v našem eshopu