Mocná a kontroverzní SBS směřuje do Česka

Kontroverzní SBS, která je spojována se stranou slovenského premiéra a policejního prezidenta plánuje českou expanzi.

Bezpečnostní služba Bonul se dostala ke kontraktu v České spořitelně. Bezpečnostní experti ze Slovenska mají blízko k vládní straně Smer-SD Roberta Fica a patří k přátelům slovenských policejních potentátů. Podle bezpečnostních odborníků mohou představovat kriminální i zpravodajské riziko.

Bezpečnostní agentura Bonul chce proniknout do Česka za pomoci starých kontaktů ze slovenské Poštovní banky, patřící do skupiny J&T. Je ní samotný aktuální předseda představenstva České spořitelny Tomáš Salomon, který agenturu Bonul preferoval i v pozici šéfa slovenské Poštovní banky.

Kromě zakázky na rozvážení hotovosti České spořitelny má mít Bonul v hledáčku také kontrakt na ostrahu a monitoring poboček. Nemá přitom zůstat jen u České spořitelny a SBS služba hodlá ze Slovenska exportovat služby také k dalším tuzemským zákazníkům. Jakých soutěží se chce účastnit však neprozrazuje. Navzdory velikosti SBSky, která zaměstnává přes 2000 lidí, není se s ní lehké vůbec zkontaktovat.

Jméno Bonulu je na Slovensku považováno za kontroverzní. Počátky bezpečnostní agentury, jejíž jednatelem a vlastníkem je Miroslav Bödör z Nitry, se datují do roku 1991. Manželka Bödöra je sestrou manželky slovenského policejního prezidenta Tibora Gašpara

Firma pod aktuálním názvem působí od roku 1998. Jednatelkou firmy je od roku 2012 Bödörova dcera Miriam Knoflíková, do nástupu do Bonulu působila ve stejné roli v jiné bezpečnostní agentuře - BMN Security. Tato firma byla s Bonulem propojena a v minulosti podle podezření několikrát posloužila jako nastrčený konkurenční subjekt v některých výběrových řízeních na Slovensku.

Bonul byl původně menší bezpečnostní firmou s lokální působností převážně v Nitranském kraji. Nebývalá expanze Bonulu nastala s nástupem vlivu politické strany Smer-SD premiéra Roberta Fica.

Bonul díky těmto kontaktům začal získávat lukrativní státní zakázky. Bezpečnostní služby dnes poskytuje Slovenské poště, Sociální pojišťovně, Správě státních hmotných rezerv, vodohospodářskému podniku, Slovenské elektrizační přenosové soustavě, Národní dálniční společnosti, Transpetrolu, Tiposu a dalším významným státním firmám.

Ještě v roce 2009 roční tržby společnosti činily 19 milionů eur, v dalších letech se obrat násobil. Zarážející je zejména tempo navyšování obchodu se státem. Zatímco v roce 2011, kdy vládla Iveta Radičová si firma přišla na státní zakázky v objemu 69 tisíc eur, tedy asi 1,9 milionu korun. V roce 2012 kdy jednobarevnou vládu sestavil Robert Fico, už státní zakázky Bonulu dosahovaly hodnoty 48,3 milionu eur, tedy asi 1,3 miliardy korun.

Klíčem k úspěchu měl být zejména Ľubomír Jahnátek – exministr hospodářství a zemědělství, se kterým je majitel Bonulu blízký přítel. Sám Jahnátek přiznal, že se šéfem firmy chodívá na hony. O nadstandardních vazbách na politiky svědčí i skutečnost, že slovenský premiér Fico byl opakovaně hostem na firemních večírcích Bonulu.

Čtěte také:

Policie hledá viníka krachu MSD

Kuciak: Vražda, která změnila Slovensko

Čínský poradce na Hradě vzbuzuje otázky od začátku

Na neobvyklý nárůst obchodu se státem, spojen s podezřením z korupce a bezpečnostním rizikem pro stát, upozornily organizace bojující proti korupci ve státní správě, jako například Aliancia Fair Play.

Právě bezpečnostní rizika by navíc měli mít na zřeteli také čeští zákazníci. Bonul je personálně provázán s důstojníky bezpečnostních složek. Díky nim agentura nemá problém získávat informace a využívat je. Podle některých indícií pracuje pro Bonul a opačně také několik pracovníků pobočky speciální jednotky Národní kriminální agentury zaměřující se na boj proti ekonomické trestní činnosti.

Šéf protikorupční jednotky Róbert Krajmer je považován za pravou ruku policejního prezidenta Tibora Gašpara. Podle slovenských médií jeho jednotka opakovaně záměrně manipulovala vyšetřování třaskavých podezření kolem strany Smer-SD. Manželka Róberta Krajmera je podle otevřených zdrojů napojena na skupiny organizovaného zločinu ze západního Slovenska. Krajmer pobouřil veřejnost návštěvou místa činu, těsně po vraždě novináře Jána Kuciaka. Kuciak opakovaně psal o Krajmerovi, Gašparovi a jejich napojení na Smer-SD. Policie jeho přítomnost na místě činu nevysvětlila.

Další podezření se spojuje s Privatbankou, kterou ovládá finanční skupina Penta. Ta poskytla nitranské bezpečnostní službě bankovní záruku ve výši dva miliony eur.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu