Z Bureše Babišem: Elena Trenčianska

Pomohla přesunout majetek ze státního do soukromého podniku. Mohla Andreje Babiše položit na lopatky. Elena Trenčianska mu však naopak pomohla uchovat nejtemnější tajemství. Ukázka z knihy Z Bureše Babišem.

 

Andrej Babiš s většinou spolupracovníků pracuje v široké formě a využívá je na více projektů. Pokud se někdo osvědčil u některého z klíčových obchodů, těší se Babišově přízni v mnohých dalších projektech a dozorčích funkcích. Až na pár výjimek. Možno mezi ně zařadit Elenu Trenčianskou. Ta přitom spolupracovala u naprosto rozhodujícího kroku podnikatele, který přerostl v oligarchu.

Elena Trenčianska se s Andrejem Babišem zná desítky let. Působila jako ekonomická ředitelka Petrimexu. Jako významná ekonomka také přednášela na Ekonomické univerzitě v Bratislavě.

Její nejvýznamnější obchodní krok však přišel v době, kdy se Agrofert rozhodl definitivně zasadit ránu mateřskému Petrimexu a převzít vše, co bylo pro jeho podnikání klíčové. Trenčianska se už v době, kdy Agrofert vznikl jako pražská pobočka Petrimexu, stala členkou dozorčí rady.

Na jejím jménu prakticky stál zrod Agrofertu, jak jej dnes známe. Mohla rozhodnout o jeho zániku a dostat Babiše do velkých právních a diskreditačních potíží, udělala však opak a dosvědčila verzi vzniku holdingu tak, jak příběh popisuje sám podnikatel.

Publikaci Z Bureše Babišem si můžete objednat v eshope, či jednoduchým mailem na adrese marketing@biztweet.eu

Kontroverze se týkají valné hromady z roku 1995. Pár měsíců po tom, co se Agrofert transformoval ze společnosti s ručením omezeným na akciovou společnost, došlo na valné hromadě v květnu k navýšení základního kapitálu zahraničním investorem - švýcarskou O.F.I.

Rozhodnutí a celou valnou hromadu ovšem napadli zástupci mateřské firmy Agrofertu – Petrimex. Kromě řady nejasností a podezření, kterým se věnuji v jiné kapitole této publikace, poukázali manažeři Petrimexu na nesoulad ohledně podpisu Eleny Trenčianské.

Členka dozorčí rady souhlasila s rozhodnutím valné hromady, které udělalo z Babiše šéfa podniku a bez předešlých jednání Petrimex vytlačilo do pozice minoritního akcionáře. Problémem ovšem bylo, že v době, kdy se měla kontroverzní valná hromada odehrát, byla Elena Trenčianska v zahraničí – na služební cestě v Anglii.

Na tento fakt poukazoval Petrimex u soudu, kterým chtěl prokázat neplatnost klíčové valné hromady. Soud měl jako na důkaz nahlížet na pas Eleny Trenčianské, kde byl jasný údaj o skutečnosti, že se v datu valné hromady skutečně v zahraničí nacházela.

Čtěte také:

Z Bureše Babišem: Jak to bylo s StB?

Bez nich by to nešlo: Ivan Propper

Z Bureše Babišem: Andrej Babiš znovu v hlavní roli

Z Bureše Babišem: Pot a krev kolem Unipetrolu

Jozef Kubů: Elitní agent ve službách Babiše

Pozdější prokazování však nakonec upadlo do zapomenutí. Elena Trenčianska dodatečně v přítomnosti notáře podepsala dobrozdání, ve kterém prohlásila, že s obsahem valné hromady a na ní schválenými změnami souhlasí. K vysvětlení kontroverzního data valné hromady, či toho, proč byla pod dokumentem podepsána, i když se v té době nacházela tisíce kilometrů od místa jejího konání, však už nikdy nedošlo. Petrimex po několika měsících vůči skupině ,,pučistů" nebojoval a s Agrofertem uzavřel mimosoudní dohodu.

S Petrimexem, kde byla Trenčianska v předešlých letech ekonomickou šéfkou, ji pojí také významný benefit ze znalosti obchodního tajemství.

V prosinci 1998 Elena Trenčianska založila společnost Treinco. Bratislavská firma během insolvenčního řízení státního podniku Petrimex získala veškerou dokumentaci z archivu bývalého podniku zahraničního obchodu. Kromě bohatých znalostí obchodních vztahů, personálních propojení, cenových politik, či dalších důležitých informací potřebných v byznysu tak Elena Trenčianska dostala do rukou informace, které by mohly účetními operacemi vysvětlit mnoho tajemství chemického a zemědělského byznysu z devadesátých let.

V podnikání s Andrejem Babišem není zapojena jenom Elena Trenčianska, ale také její rodinní příslušníci. Ve společnosti Treinco drží třetinový podíl Otto Trenčiansky. Od roku 2014 je zase členkou představenstva chemičky Duslo Kvetoslava Trenčianska. Ta je ve statutárních funkcích u pěti podniků patřících pod skupinu Agrofert.

S Elenou Trenčianskou se také spojuje soud Andreje Babiše o prokázání neplatnosti vedení záznamu o jeho spolupráci s StB. Bývalá kolegyně z Petrimexu a byznysová partnerka ze současnosti měla u soudu vypovídat v pozici svědka. Nakonec se však kvůli zdravotním potížím omluvila.

 

Ukázka kapitoly z publikace Z Bureše Babišem, Tomáš Lemešani