Konec pádu amerických aerolinek? Akcie pohání neočekávaně prudký start letní sezony

Americká burza zaznamenala růst cen akcií aerolinek poté, co začátkem července 2024 přepravila letiště v USA více než 3 miliony cestujících denně.

Překonaly tak nejlepší den letní sezóny z roku 2019. Jedná se tedy o nejlepší čísla za posledních 5 let a návrat k dobrým ziskům z období před covidovou pandemií.

Pro americké na burze obchodované aerolinky jde podle mnoha analytiků o odražení ode dna. Zaźílvaly totiž několikaměsíční až několikaleté negativní období.

Akcie společnosti Southwest Airlines v jednom dni vzrostly o 1,17 % a akcie Delta Air Lines o 1,38 % předčily očekávané zisky. ETF fond U.S. Global Jets vzrostl za půl dne po oznámení o 0,3%, aby se odrazil od pětiměsíčního minima. Akcie společnosti Delta za den vzrostly o 1,6 %, čímž se odrazily od tříměsíčního minima.

Akcie Southwest se za posledních 12 měsíců propadly o 27,5 %, zatímco akcie Jets ETF klesly o 11,4 %. Pro srovnání, index S&P 500 SPX za poslední rok vzrostl o 26,6 %.

Delta odstartuje ziskovou sezónu leteckých dopravců, když 11. července 2024 ohlásí výsledky za druhé čtvrtletí. Konsenzus FactSet pro zisk na akcii je v současnosti 2,37 USD a neustále se zvyšuje z konsensu 2,30 USD na konci prvního čtvrtletí.

„Volba Delty stát se před deseti lety prémiovou leteckou společností se vyplácí již dnes, což umožňuje obrovský růst výnosů díky strategii segmentace produktů, stejně jako i schopnost přilákat vysokohodnotné firemní cestující a jejich loajalitu,“ komentuje výhledy Delty analytik Melius Research Conor Cunningham.

Čtěte také: 

Akcie společnosti Koss raketově rostou. Pohání je meme burza

Společnost Gilead s významnými výsledky. Její preventivní léčba HIV boduje

Futures zemního plynu na cestě k více než 50% čtvrtletnímu zisku

Akcie společnosti Delta za poslední rok klesly o 2,1 %, ale překonaly akcie ostatních dvou konkurenčních leteckých společností poskytujících kompletní služby. Akcie United Airlines Holdings klesly o 0,1%, ale za posledních 12 měsíců klesly o 15,3%. Akcie AAL společnosti American Airlines Group Inc. spadly za poslední rok o 40,3%.

Akcie společnosti Spirit Airlines klesají po negativních zprávách. Michael Linenberg z Deutsche Bank snížil rating akcií Spirit, jako důvod uvedl pokračující pokles ve výhledu zisku aerolinky. Akcie JetBlue Airways se za poslední rok propadly o 82,2 %.

V případě odrazu ode dna by tak bylo možné čekat výrazné růsty. A tedy i ideální čas pro nákup. Stále je však možné, že se jedná pouze o jednu vlaštovku, která celé léto neudělá.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Pokud považujete texty Biztweetu za přínosné, věnujte jakýkoliv dar na Číslo účtu 1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP