Společnost Gilead s významnými výsledky. Její preventivní léčba HIV boduje

Preventivní léčba HIV společnosti Gilead byla v pozdní fázi studie 100% účinná. Znamená to také růst hodnoty akcií.

Společnost Gilead Sciences plánuje koncem roku 2024 další výsledky pokusů o experimentální injekci pro prevenci HIV. Akcie firmy však už po aktuálně prezentovaných výsledcích zaznamenávají solidní růst. 

V aktuálním testování společnost uvedla, že její experimentální injekce dvakrát ročně pro prevenci HIV byla shledána 100% účinnou v pozdní fázi 3 studie.

Injekce, lenacapavir, se ukázala lepší než perorální léčba Truvada od Gileadu aplikována ve formě tabletky jednou denně. Na základě výsledků nezávislý výbor pro monitorování údajů doporučil, aby společnost Gilead nabídla lenacapavir všem účastníkům studie, čímž byla ukončena zaslepená fáze studie.

Předchozí studie zjistily problémy u pacientů, kteří aplikovali denní dávky pilulky proti HIV PrEP nebo preexpoziční profylaxi, což podtrhuje potenciální význam možnosti aplikace léku dvakrát ročně.

Bude-li schválen, lenacapavir „by mohl poskytnout zásadní novou volbu pro prevenci HIV, která zapadá do životů mnoha lidí, kteří by mohli mít prospěch z PrEP po celém světě – zejména cisgender žen,“ řekla Linda-Gail Bekker, ředitelka Desmond Tutu HIV Center.

Čtěte také: 

GameStop nakupuje idol malých investorů Roaring Kitty

Američané v roce 2024 získali 1 miliardu dolarů na daňových úlevách na elektromobily

HPE díky umělé inteligenci zaznamenala velký nárůst příjmů

Injekce dvakrát ročně „by mohla pomoci řešit stigma a diskriminaci, s níž se někteří lidé mohou setkat při užívání nebo skladování perorálních pilulek PrEP“, a zároveň zaručit dodržování dávkování, řekla Bekker.

Gilead testuje lenacapavir pro HIV PrEP také u cisgender mužů, kteří mají sex s muži, transgender mužů, transgender žen a dalších skupin.

Pro Gilead mohou znamenat dobré výsledky obrácení negativního trendu, když za rok 2024 klesly její akcie dosud (20.6.) takřka o pětinu. První dny ukazují obrat křivky zatím o jednotky procent. Pozitivní výhledy ovšem mohou znamenat ideální dobu pro nákup.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Pokud považujete texty Biztweetu za přínosné, věnujte jakýkoliv dar na Číslo účtu 1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP