HPE díky umělé inteligenci zaznamenala velký nárůst příjmů

HPE díky umělé inteligenci zaznamenala velký nárůst příjmů

Dynamika v oblasti serverů s umělou inteligencí vynesla Hewlett Packard Enterprise Co. v posledním čtvrtletí výrazný nárůst tržeb.

HPE vykázala za své druhé fiskální čtvrtletí celkové tržby 7,2 miliardy dolarů, což je o 3 % více než loni. Růst přišel poté, co HPE vykázala 14% pokles tržeb v prvním fiskálním čtvrtletí.

Společnost označila AI za hlavní motor ziskovosti, protože kumulativní objednávky systémů AI vyšly na 4,6 miliardy dolarů. Finanční ředitelka Marie Myersová hovořila o „ropovodu, který má… velké množství současných zakázek“.

Myers řekla, že poptávka po AI se rozšiřuje geograficky i z hlediska zákaznické základny. Ve výrocích zároveň manažerka HPE nepřímo odvážně vyzvala současného šampiona na burze Nvidii. Zatímco čipy Nvidia Corp. mohou pracovat s vodním chlazením, Myers si myslí, že přímé kapalinové chlazení bude více nutné, jakmile bude uvedena řada Blackwell.

„Pro zákazníky to bude skutečný rozdíl, protože zákazníci budou chtít pracovat s někým, kde máte nejen duševní vlastnictví, ale máte know-how, jak tato data spravovat - prostředí, protože tato datová centra se stanou poměrně složitou správou,“ řekla Myers MarketWatch.

Celkové tržby ze serverů vzrostly HPE o 18 %. Zatímco servery s umělou inteligencí jsou pro HPE oblasti se silným růstem, společnost zaznamenává cyklické tlaky v sítích, které snižují marže. Upravené hrubé marže činily 33,1 %, což je pokles z 36,2 % ve srovnání s předchozím rokem.

Čtěte také:

Salesforce ohlásila dobré výsledky ale klesá. Investoři software sektoru nedůvěřují

Akcie Faraday Future koncem května padají. Hrozí jim vyřazení z burzy

Švýcaři prodali Apple. Nakupují Virgin Galactic

Systémy umělé inteligence měly provozní marži 11 %, řekla Myers, v souladu s tím, co vedení očekávalo. Dodala, že HPE je „potěšena profilem marží“ z umělé inteligence. 

HPE v posledním čtvrtletí překonala očekávání zisku a přinesla 42 centů v upraveném zisku na akcii, zatímco analytici modelovali 39 centů.

Na základě GAAP společnost zaznamenala čistý příjem ve výši 314 milionů USD nebo 24 centů na akcii, což je pokles z 387 milionů USD nebo 29 centů na akcii v předchozím období.

Společnost HPE posílila svůj výhled na celý rok a nyní očekává, že tržby porostou o 1 % až 3 %.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Pokud považujete texty Biztweetu za přínosné, věnujte jakýkoliv dar na Číslo účtu 1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP