Švýcaři prodali Apple. Nakupují Virgin Galactic

Švýcarská centrální banka prodala akcie Apple, Lucid a Shopify. V prvním čtvrtletí naopak zvýšila svůj podíl ve Virgin Galactic.

Švýcarská národní banka v prvním čtvrtletí snížila své investice do akcií Apple, snížila pozice v Lucid Group, Shopify a koupila další akcie Virgin Galactic Holdings. Banka zveřejnila obchody ve zprávě Komisi pro cenné papíry.

Banka odmítla své investiční změny komentovat. Aktiva Swiss National Bank činila na konci roku 2023 869 miliard dolarů, což je o 95 miliard dolarů méně než o rok dříve. Podle její tvrzení „především kvůli prodejům v cizí měně“.

Akcie Applu v prvním čtvrtletí klesly o 11 %. Nedávno se akcií firmy zbavila také skupina Berkshire. Ve druhém čtvrtletí 2024 však akcie zatím (27.5.2024) vzrostly o 11 %.

Apple začátkem května 2024 oznámila silné březnové čtvrtletí a rozšířila svůj program zpětného odkupu akcií o 110 miliard dolarů. Někteří investoři a spotřebitelé byli zklamaní, že Apple ukončil svůj program na konstrukci auta a že Xiaomi, čínskému rivalovi v oblasti smartphonů a spotřební elektroniky, se ho podařilo vyrobit.

Švýcarská národní banka prodala v prvním čtvrtletí 4,9 milionu akcií společnosti Apple, aby snížila svou investici na 44 milionů akcií.

Čtěte také:

Logistická firma Greencarrier Consolidators otevírá českou pobočku

Novo Nordisk boduje s léčivem Ozempic. Potvrzuje pozitivní odhady pro farma a biotech akcie

Berkshire Hathaway s výraznou investici v pojišťovnictví

Banka prodala také milion akcií Lucid. Neuspokojivá ztráta za první čtvrtletí poslala akcie Lucid na začátku tohoto měsíce dolů. Ford Motor právě najal bývalou finanční ředitelku Lucidu Sherry House, která se stane její novou finanční ředitelkou na začátku roku 2025. House dříve pracovala ve Waymo - části společnosti Alphabet pro samořídící vozy. Akcie společnosti Lucid klesly v prvním čtvrtletí 2024 o 32 % a ve druhém zatím klesly o 2,5 %.

Akcie Shopify v prvním čtvrtletí klesly o 1 % a ve druhém zatím o 26 %. Akcie e-commerce platformy se začátkem tohoto měsíce sesypaly poté, co Shopify varovala před pomalejším růstem tržeb a užšími maržemi v aktuálním čtvrtletí. Finanční ředitel Jeff Hoffmeister poznamenal, že američtí nakupující jsou odolní, ale výhled zahrnuje silnější dolar a mírnější výdaje v Evropě. Švýcarská národní banka prodala 270500 akcií Shopify.

Švýcarská centrální banka koupila v prvním čtvrtletí 2024 62400 dalších akcií Virgin Galactic, aby zvýšila svou investici do firmy zabývající se vesmírnou turistikou na 749800 akcií.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Pokud považujete texty Biztweetu za přínosné, věnujte jakýkoliv dar na Číslo účtu 1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP