Novo Nordisk boduje s léčivem Ozempic. Potvrzuje pozitivní odhady pro farma a biotech akcie

Léčba diabetu zpomaluje progresi onemocnění ledvin a snižuje riziko úmrtí. Studie popohnala atraktivitu firmy Novo Nordisk. Akcie biotechnologických a farmaceutických firem patří mezi nejatraktivnější burzovní tituly.

Podle nového výzkumu publikovaného v New England Journal of Medicine, lék na cukrovku Ozempic společnosti Novo Nordisk snižuje riziko selhání ledvin a úmrtí u pacientů, kteří mají diabetes typu 2 a chronické onemocnění ledvin.

Pacienti užívající přípravek Ozempic měli o 24 % nižší riziko závažných ledvinových následků a úmrtí z kardiovaskulárních nebo ledvinových příčin ve srovnání s těmi, kteří dostávali placebo. Studii sponzorovala samotná Novo Nordisk a představila ji na konferenci European Renal Association ve Stockholmu. Lidé užívající přípravek Ozempic měli pomalejší rychlost poklesu funkce ledvin a měli o 18% nižší riziko srdečního infarktu a dalších závažných kardiovaskulárních příhod.

Výsledky ukazují „hluboký klinický dopad, který zachraňuje ledviny, srdce a životy u pacientů s diabetem 2. typu a chronickým onemocněním ledvin,“ řekl Vlado Perkovic, spoluautor studie a profesor na University of New South Wales v Sydney. 

Chronické onemocnění ledvin, které zvyšuje riziko srdečních onemocnění, mrtvice a dalších zdravotních problémů, postihuje asi 14 % dospělých v USA – nebo více než 35 milionů lidí, podle Centers for Disease Control and Prevention.

Čtěte také: 

Berkshire Hathaway s výraznou investici v pojišťovnictví

Spojené státy americké zvažují založení záchranného hypotečního fondu

Malé území v Tichomoří hoří. A ovlivňuje ceny burzy

Současná léčba onemocnění ledvin může pomoci chránit ledviny a snížit kardiovaskulární rizika, ale mnoho pacientů má nadále klesající funkci ledvin, což ponechává prostor pro populární léky GLP-1, které mohou potenciálně zlepšit možnosti léčby.

Eli Lilly & Co také studuje, zda tirzepatid, aktivní složka v jeho léčbě cukrovky Mounjaro a lék na hubnutí Zepbound, může pomoci v boji proti chronickému onemocnění ledvin u lidí s obezitou, s diabetem 2. typu nebo bez něj.

Na zprávy reagují také akcie související s dialýzou třeba Fresenius Medical Care AG FMS a DaVita.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Pokud považujete texty Biztweetu za přínosné, věnujte jakýkoliv dar na Číslo účtu 1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP