Malé území v Tichomoří hoří. A ovlivňuje ceny burzy

V tichomořském území Nová Kaledonie se rozpoutalo násilí. Globální ceny niklu od té doby rostou.

Zámořské území patřící od dob kolonialismu pod francouzskou správu je totiž významným světovým výrobcem kriticky potřebného a nedostatkového  materiálu, který je potřebný k výrobě baterií pro elektromobily, solárních panelů, či oceli.

Co se v Nové Kaledonii děje? 

Nepokoje propukly poté, co francouzští zákonodárci schválili změny francouzské ústavy, které umožní obyvatelům, kteří žili v Nové Kaledonii 10 let, volit v provinčních volbách.

Odpůrci se obávají, že opatření bude přínosem pro profrancouzské politiky v Nové Kaledonii, kde domorodí Kanakové dlouho usilovali o osvobození od Francie.

Kanakové usilují o nezávislost pro souostroví s 270 000 obyvateli, zatímco mnozí potomci kolonizátorů a dalších nepůvodních obyvatel, kteří se na ostrově usadili, chtějí zůstat součástí Francie.

15. května vyhlásila Francie na ostrově 12denní mimořádný stav. Mobilizovala 1000 vojáků, aby posílila bezpečnostní síly, které ztratili kontrolu nad některými částmi hlavního města Nouméa.

Malá země, velký niklový hráč

Nová Kaledonie drží 20–30 % světových zásob niklu. Je to obrovská část ekonomiky souostroví, která saturuje až 90 % její exportu a zaměstnává přibližně čtvrtinu pracovní síly.

Evropská unie klasifikovala nikl jako kritickou surovinu, což znamená, že je ekonomicky a strategicky důležitý pro evropské hospodářství, ale má se za to, že je s jeho dodávkami spojeno vysoké riziko.

 

Spojené státy americké a členské státy EU pracovaly na zabezpečení svých vlastních kritických materiálových dodavatelských řetězců, aby dohnaly Čínu, která světová ložiska ekonomicky kolonizuje.

V roce 2021, výrobce elektromobilů Tesla investoval do niklového dolu Goro, když byl prodán místnímu konsorciu, které většinově vlastní místní zainteresované strany.

Čtěte také: 

Reddit po dohodě s Google na vzestupně trajektorii

Berkshire Hathaway s výraznou investici v pojišťovnictví

Spojené státy americké zvažují založení záchranného hypotečního fondu

Obavy z přerušení dodávek z Nové Kaledonie v důsledku nepokojů a sankcí vůči výrobcům kovů včetně niklu z Ruska vyhnaly v květnu 2024 světové ceny poprvé od září 2023 nad 20 tisíc dolarů za tunu.

Ke skokovému nárůstu cen došlo ve stejnou dobu, kdy Mezinárodní energetická agentura se sídlem v Paříži ve zprávě uvedla, že v budoucnu by mohlo dojít k nedostatku dodávek kritických materiálů – včetně niklu – způsobených „rychlým“ růstem poptávky po elektromobilech, zavíráním dolů a zpomalováním investic.

Přestože prudké skoky v cenách komodit jsou pro průmysl rušivé, niklový průmysl v Nové Kaledonii měl potíže ještě před politickou krizí kvůli 45% poklesu globálních cen niklu v loňském roce. To zasáhlo ekonomiku závislou na niklovém průmyslu. Těžební průmysl Nové Kaledonie se snaží konkurovat Indonésii, největšímu světovému producentovi niklu. Francouzská vláda se zavázala, že dotacemi pomůže udržet provoz niklového průmyslu na území.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Pokud považujete texty Biztweetu za přínosné, věnujte jakýkoliv dar na Číslo účtu 1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP