Akcie Faraday Future koncem května padají. Hrozí jim vyřazení z burzy

Akcie Faraday Future koncem května padají. Hrozí jim vyřazení z burzy

Akcie start-upu elektrických vozidel Faraday Future klesly za jeden den o 40 %. Pokles přišel poté, co společnost oznámila čísla za rok 2023.

Společnost vydělala 800 tisíc amerických dolarů a utratila 432 milionů dolarů. Hotovost na konci roku 2023 činila 4 miliony dolarů. Společnost měla k 23. květnu 2024 v hotovosti asi 5 milionů dolarů.

Čísla za první čtvrtletí firma zatím nezveřejnila. Akcie Faraday čelí vyřazení z burzy Nasdaq, pokud nebudou schopny dohnat požadavky na podávání zpráv.

Výsledky vykreslují obrázek začínajícího podniku, který se snaží získat dostatek peněz na výrobu aut. Vedení stáhlo svůj plán výroby na rok 2024. V listopadu 2023 Faraday uvedla, že plánuje v roce 2024 vyrobit tisíc vozidel „v závislosti na dostupnosti potřebného kapitálu“.

Čtěte také:

Švýcaři prodali Apple. Nakupují Virgin Galactic

Logistická firma Greencarrier Consolidators otevírá českou pobočku

Novo Nordisk boduje s léčivem Ozempic. Potvrzuje pozitivní odhady pro farma a biotech akcie

Faraday dosud vyrobila pouze 11 hotových vozů. I když vývoj hodnoty akcií ukazuje brutální propad, u podobných startupů jde o poměrně častý scénář. Těsně předtím hodnota naopak výrazně rostla. Vše závisí od zpráv z vývoje a výrobních plánů. 

Akcie firmy a podobných projektů jsou výrazně shortované, což znamená, že značnou část jejich akcií dostupných k obchodování si vypůjčili a prodali  investoři sázející na pokles cen akcií. Když silně shortované akcie začnou růst, mohou být náchylné k ziskům, které se přiživují samotné na sobě, protože prodejci nakrátko spěchají, aby pokryli své sázky. Tento vzorec byl součástí důvodu růstu akcií podobných titulů v době pandemie.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Pokud považujete texty Biztweetu za přínosné, věnujte jakýkoliv dar na Číslo účtu 1027300577/5500 IBAN: CZ1455000000001027300577 BIC/SWIFT: RZBCCZPP